Stäng menyn

Så tänker jag mig baljväxtlandet

Blommande bondböna med ljuvlig doft. Skillnadens Trädgård maj 2013.

Jag har ca 40 påsar med ärtor och bönor att välja mellan till årets baljväxtland. Ytan kommer inte att räcka. Det vet jag eftersom mina stora killar meddelat att de kommer att äta mängder med bondbönor (bilden) i år, också treåringen. "När jag fyller fyra i sommar kommer jag att älska bondbönor". Så säger han som inte åt en enda bondböna förra året.

Bönor och ärtor kan jag ändå så lite varstans utan att det skapar problem i växtföljden. De innebär inte någon risk för jorden utan gödslar fint där de växer i och med att de binder kväve till jorden. Dessutom ger de mängder med grönt som funkar fint som täckmaterial.

Mitt baljväxtland är noga planerat. Två av fyra sidor planteras med den vackra, doftande gula lupiner, den tredje sidan har fyra "torn" där höga bönor och ärtor klänger. Fjärde sidan vätter mot varmbänken och blir ingång.

Själva landet är indelat i fyra kvadrater. De sorter som ska stå mer eller mindre orörda under säsongen för att skördas fullt mogna står på sådant sätt att jag inte behöver nå dem från smågångarna i mitten. Jag sår i dubbelrader. Mellan dessa planterar jag  sommarblommor. Färgerna på dessa går tonerna gult och brungult (sommarrudbeckia, låg solros, lupin bland annat). Längs gångarna i mitten av landet står sådant vi skördar av under säsongen; bondböna, märgärt, brytböna och låg borlotto.

Längs gångarna på utsidan av baljväxtlandet kommer varsin kort rad av brytsockerärt och sockerärt stå, tätt innanför gula lupinerna. På så sätt hoppas jag att barnen inte ska känna sig allt för lockade att gå in i själva landet. I anslutning till deras egen del, lite längre bort, kommer jag att plantera olika typer av sockerärtor på små ytor med två veckors intervaller under vår och försommar.

I år har jag ersatt de stora mängderna höga rosenbönor jag brukar ha med lila långböna, också kallad sparrisböna. De ger uppåt 50 cm långa bönor! De ska få klättra längs en av spaljéerna jag byggt av gammalt sly. Hoppas att det kommer att se effektfullt ut.

Utöver detta drar jag också upp höga och låga luktärtor, samt låga rosenbönor som ska få rama in lämpliga delar.

Med detta skrivet känns plötsligt 350 kvadratmeter stor köksträdgård ganska futtigt!

Nåja. Jag har också en laddning härliga baljväxter från NordGen att planera in. Tur att jag håller på att gräva nya land!

/Sara Bäckmo

11. mars 2014