Så-tips för torra platser - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Så-tips för torra platser

Det låter kanske konstigt att plocka fram fiberduken så här mitt i sommaren. På torra platser kan den faktiskt vara ett bra hjälpmedel för att hålla fukt kvar i jorden.

Det finns platser i trädgården där jorden blir mycket torr. Där ligger bäddarna exponerade för sol och torkar lätt ut. Tunnelväxthusen är sådana platser och där måste jag tänka noga på hur jag sköter vattningen. Det är de platser som under året producerar mest grönsaker. Många skördar avlöser varandra på ganska begränsade ytor.

 

Förbereder vinterodling
I den högra bädden i lilla tunneln på norrsidan har jag gjort (juli 2017) en ny sådd, för vinter- och vårskörd. Sorterna är ett experiment, jag vill helt enkelt veta hur sent på året det funkar att så för att få fullstora grönsaker. Bädden har fyllts med svartrot, haverrot och vintermorot. Att det funkar fint att så sommarmorot under sommaren är det ingen tvekan om, men vintermorot (alltså morot som har längre utvecklingstid och goda lagringsegenskaper) har jag inte provat att sommarså förut. Inte heller svartrot och haverrot. Det blir ett kul experiment till vinterodlingen!

 

Inifrån tunnelväxthuset där potatis växer i ena bädden och den andra bädden är täckt med fiberduk.

Bädden är sex meter lång, cirka 70 cm bred och rymmer tre rader grönsaker.

 

Minskar avdunstning
Det här tunnelväxthuset vattnar jag nästan bara när jag har regnvatten i tunnorna. Då blir det å andra sidan mycket vatten på kort tid, från kannor och hinkar. Det är ganska torrt i översta jordlagret, men det växer ok ändå. Sådder behöver jag däremot vara lite mer försiktig med och då har jag ett knep som är så bra just för tunnelväxthusen. Det funkar också fint på friland under riktigt varma sommardagar.

Fiberduk används mest för att skydda en sådd eller plantor från kyla. Men fiberduk är perfekt också för att skydda jorden mot uttorkning. När den läggs på jorden hindras fukt från att avdunsta på samma vis som utan duken. Visserligen andas fiberduken något, men det är ju inget nät direkt så det bildas också en liten, liten kondens på undersidan.

Efter sådden vattnar jag jorden ordentligt. Riktigt ordentligt. Sedan lägger jag på fiberduk. Ytan håller sig fuktig och fin i nästan en vecka, fastän jag inte vattnar något mera. Den fuktiga jorden gör att grönsakerna gror snabbt.

 

Jord i tunnelväxthuset.

Underfiberduken är jorden fuktig och sval, medan det till vänster i bild är snustorrt. Det är fem dagar sedan jag vattnade senast.

 

Små plantor, gröna mot jorden.

Svartrot, haverrot och vintermorot gror fint. Svartroten är lite stukad av fiberduken men rätar snart ut sig.

 

Jord under fiberduk.

Större ytor som sås under sommaren är perfekta att täcka en kort tid med fiberduk efter sådden. I den fuktiga jorden gror grönsakerna bättre.

 

Inte upp i luften
Bäst resultat blir det när duken ligger rakt på jorden. Om du odlar i pallkrage eller på annan plats där det är lättast att lägga duken en bit ovanför jorden föreslår jag att du klipper en lagom stor bit som kan få plats i lådan direkt över jorden. Om duken läggs till exempel tio centimeter ovanför jorden blir klimatet mer som ett litet minidrivhus där det blir fuktigt i luften när jordfukten dunstar i det varma klimatet. Men det är ju inte luften utan jorden jag vill hålla fuktig, så därför lägger jag duken direkt på jorden. Då blir det bäst.

När sådden kommit upp en bit tar jag av fiberduken, dels för att det inte ska bli så varmt för växterna, men också för att jag har en del sniglar på den här platsen. Det är lättare att plocka dem när inte duken ligger på.

Vill du se vilka grönsaker jag sår på sommaren så hittar du hela listan i Skillnadens såkalender.

/Sara Bäckmo

 

04. juli 2017