”Så tjock du är, Sara!”

Att berätta för tre nyfikna små att de ska få ett syskon är det häftigaste jag gjort på länge.

Ultraljudsbilden på det lilla knytet ligger på matbordet och barnen gissar vad det är de tittar på. Förslagen haglar. En apa? Ett svart hål? Min man och jag sitter glansiga i ögonen och hör på innan vi avslöjar att ett syskon är på väg. Vårt fjärde barn föds första dagarna i maj. Barnen blir så glada och börjar genast räkna på hur många vi ska bli, hur många killar, hur många tjejer. Och om vi räknar in hönsen, hur många blir vi då?

Att blogga om trädgårdslivet och allt som hör till men inte nämna det största av allt har varit en utmaning. Vi har aldrig haft nån regel om att vecka den och den ska vi berätta, vill gärna ropa ut det roliga budskapet så snart det bara är möjligt. Men hur gör en på en blogg egentligen? Nu blev det sagt att halvtid är lagom.

 

Jag står med en faluröd vägg som bakgrund och skrattar

Ovanifrån börjar fötterna försvinna alltmer under den växande magen. I andra vinklar syns det knappt att ett barn på 20 veckor nu ryms under tröjan.

 

Mediciner och flexibla arbetstider
Den här graviditeten, liksom de tre tidigare, sätter spår i allt jag tar mig för. Särskilt som jag hör till skaran kvinnor som blir närmast dysfunktionella periodvis när hela kroppen vänder sig ut och in. I höstas skulle jag till exempel ha två hela trädgårdsdagar för mig själv när min underbara man tog med sig hela barnaskaran till Kolmården – jag skulle för första gången på sex år vara ensam hemma. Och jag hade längtat så. Men istället för att göra allt jag planerat låg jag urlakad i soffan i flera dagar.  Så har hösten fortskridit, med mediciner och ett väldigt pysslande med arbetstider hit och dit. Skönt att ha arbetsplatsen hemma.

Att vänta barn är häftigt. Så mycket längtan. I takt med att de blivit en hel liten hög redan ökar också oron för det nya barnet. Jag hör andra flerbarnsföräldrar vittna om samma sak, allt det där värdefulla och underbara med barn är så verkligt, liksom allt som är skört och irreparabelt. Med första barnet var allting nytt och lite lättare att hantera. Graviditeten tuffade på och det blev som det blev. Nu är vi mer medvetna om allt som kan gå fel.

I vår får jag äntligen hålla det lilla pyret som sprattlande håller mig vaken om nätterna redan. Åh, jag längtar! Inget slår upplevelsen av att föda och med mina egna händer ta emot och lyfta upp ett nytt litet liv på bröstet och viska mot det förvånade huvudet som redan känner min röst att det är jag som är din mamma och jag ska älska och ta hand om dig så länge jag lever.

 

Jag håller två händer kring den gravida magen.

Stolt och glad över att min kropp ännu en gång bär ett efterlängtat barn till familjen.


Tungt i trädgården
Hur som haver. Trädgårdsarbetet blir sig inte likt med liten i magen.

Jag har planerat och förberett så gott jag kunnat för odlingssäsongen 2016 som alltså startar med jättemage och födsel och som sedan fortskrider med amning, amning, amning. Och innan dess boksläpp och kanske en trädgårdsmässa, om inte bebis behagar komma just precis då. Planeringen har inneburit att jag tänkt väldigt annorlunda om odlingen jämfört med tidigare år. Jag har också avslutat den här säsongen på lite annat sätt än jag kanske skulle gjort om det inte vankades bebis. De där sakerna kan vara till nytta också för dig som inte tänker föda barn under våren, så jag ska dela mina tankar allteftersom.

Men nu vet du vad som är på gång. Och varför jag inte kunde provsmaka en endaste bit av den där kimchin som exploderade i kylskåpet och varför jag varit så förbenat långsam med de fysiskt tunga arbetena och varför jag inte kunnat boka upp mig för så många långväga föredrag under våren som jag först tänkt.

Nu inspekterar mellanbarnet tillväxten varje dag och klappar och berömmer mig för att jag är så tjock. V är omtänksam och ett sällan skådat socialt geni. Det bådar gott inför våren och ett nytt syskon. Vi längtar tillsammans. Familjen är verkligen det finaste som finns. Och tänk att jag ska bli fyrabarnsmamma!
/Sara Bäckmo

 

18. december 2015

47 svar till “”Så tjock du är, Sara!””

 1. Ellinor skriver:

  Hjärtligt grattis! Vilken underbar nyhet!

  Sköt om er!

 2. Christine skriver:

  Gratulerar! 🙂

 3. Carolina skriver:

  Så fint skrivet! Stort grattis och lycka till!!

 4. cecilia lejon skriver:

  Du skrev någonstans för en vecka eller två att nästa år kommer jag inte ha lika mycket tid för min trädgård! Och då började jag att fundera, ? Ska hon byta jobb? eller är hon gravid? Alltid spännande med ett nytt litet människobarn på G, ett stort GRATTIS till Dej o till Din familj !

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hi, hi. Så roligt att ni gått och funderat på vad jag har i kikaren. Nu känns det fint att alla vet, det blir lättare att prata som vanligt då. Hälsningar Sara

 5. Eva Harling-Guatafsson skriver:

  Det är stort, grattis!

 6. Sofie skriver:

  Så roligt! Stort grattis!!! 😀 Har precis börjat läsa här på din blogg. Har odlat ordentligt för första gången i år och tar in inspiration från dig. Drömmer också om en stor familj, har än så länge hunnit med en karl, en ettåring, en katt, 10 höns och en tupp! Ser fram emot att läsa mer här! Ta hand om dig!

 7. Anneli skriver:

  Stort GRATTIS till ert underverk som spirar och växer!!

 8. Grattis grattis! Så vidunderligt vackert och härligt skrivet. Jag har tre barn och vette fasen hur jag skulle mäkta med ett till, förmå ge allt som ska ges och ta emot allt som ska tas emot, men jag blir ändå sugen när du skriver så innerligt. Det finns inget större.

 9. Susanne skriver:

  Så underbart! Själv väntar jag mitt fjärde i början av april, det passar ju ganska bra att få barn på våren om man tänker ur odlingssammanhang. Det ska bli så spännande att få följa din resa och se vad jag kan "härma" i mitt eget liv. Lycka till! Kram

  • Sara Bäckmo skriver:

   Vad fint, då är vi i samma sits och får utbyta lite tips. Vår tredje är född i början av juli, men det var lite lugnare för då är ju allt redan sått och klart. I april-maj är det mer att göra, så jag grunnar en hel del på hur det ska gå till. Men det blir bra hur som. Lycka till med din guldklimp! Hälsningar Sara

 10. Lena Wirblad skriver:

  Stort grattis och lycka till med det lilla spirande livet

 11. Laila Träff skriver:

  Härligt, Sara! Välkommen till klubben "vi med många barn", jag har fem! Nu när de är vuxna allihop ser jag verkligen vad de betyder för varandra! Kram och lycka till med allt! // Laila

 12. Lena Lindberg skriver:

  Varmt Grattis fina du! ?

 13. Maria skriver:

  grattis det är underbart med barn! Jag har själv 8 st underbara mellan 30 och 12 år.

 14. Carina Modén skriver:

  Stort grattis! Vad härligt. Du skriver så väldigt fint om det stora som väntar dig och din familj. Det barnet som du väntar kommer alltid kunna gå tillbaks och googla eller vad man nu gör i framtiden och se vilken kärlek det redan fick sådär halvvägs ut i livet. Häftigt underbart!

 15. Ingrid skriver:

  Fantastiska nyheter från en fantastisk människa! Lycka till med allt och tack för att vi får följa med!

 16. Ulrica skriver:

  Grattis och lycka till med allt!!

 17. Lena Palmborg-Karlsson skriver:

  Grattis! Du ä härlig!

 18. Gunnel skriver:

  Grattis! Så roligt! Det kommer säkert gå bra med allting och dina stora barn har ju koll på trädgården och kan hjälpa till där också!

 19. Anna skriver:

  Varmt grattis! Så roligt för er alla, och så härligt för den nya som kommer så efterlängtad!

 20. Helene Odefjord skriver:

  Vilken underbar start på min lördagsmorgon jag fick när jag blev bostad av så mycket kärlek som vilar över allt du skriver. Stort grattis, fantastiska Sara!

 21. Siv Svensson skriver:

  Grattis, barn är en stor gåva. Själv har 3vuxna söner plus en underbar bonusson. De är en rikedom som inte kan mätas med något annar. Stort lycka till. Siv

 22. Klockarbarn skriver:

  Stort grattis och jag tycker att det syns på dig att du längtar. Härligt. Det kommer säkert ut en ny liten skönhet med glimten i ögat.

 23. Per Hyllén skriver:

  Stort grattis Sara och familjen??
  Bara hur kul som helst. Njut av tiden?
  Glad helg

 24. Grattis. Härligt med många barn. Själv har jag fått 7 stycken. Nu har vi 4 kvar som bor hemma. Vi är ett antal familjer med många barn här i Kalvsvik. Njut av tillvaron/Maria i Tjugeboda

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack snälla! Det här är en bra plats för familjer att leva på och barn att växa upp. Inte konstigt att barnen blir fler =) Hälsningar Sara

 25. Jenny skriver:

  Grattis! Vilken underbar familj det nya knyttet kommer att få 🙂

 26. thessf skriver:

  Stort grattis!!!! Ska själv ha nummer 3 I slutet av maj!

 27. Monica jakobsson skriver:

  Stort Grattis dessa små underverk kan man inte få för många av! Ett tu tre är de stora som hos mig och då har man plötsligt mycket tid för trädgården! Ha de så Gott i juletid!

 28. Annelie skriver:

  Grattis Sara, då underbart! Finns inget underbarare än att ta emot ett nytt liv!❤️❤️❤️❤️❤️❤️

 29. Malin Selkälä skriver:

  Grattis Sara! Jag blir så glad för din skull, och för det lilla barnet som får dig till mamma. Hoppas du får må så bra det går under resten av graviditeten.

 30. Heléne(kollotrollet) skriver:

  Jättestort grattis till det nya underverket!

 31. Karin skriver:

  Grattis, och lyckliga lilla barn att vara så längtad!

 32. Eva Haarberg skriver:

  Ett stort stort grattis till er alla fem! Barnen är onekligen det bästa och underbaraste som händer en i livet, jag hade kunnat skaffa många fler. Lycka till med det lilla knytet!

 33. Vendela skriver:

  Härligt! Då får du fler barnarbetare i trädgården 😉 Och babyn får födas i den vackraste av månader.

 34. Åsa skriver:

  Grattis! Ytterligare en nyfiken fråga från en med 8 månaders illamående och foglossningar som red och hoppade (i skoteroverall i maj, eftersom det var det enda som satt uppe då, ibland är det tur man bor i Norrland ), vad är det för medicin du nämner?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Åh, grattis till dig!
   Det är en hel följetong med illamående och mediciner. Mitt problem är att jag kräks så väldigt att det helt enkelt är svårt att fungera i vardagen, med jobb och familj. Ingen mat i kistan - dåligt med energi, vätska och näring. Första barnet var jag sjukskriven länge och fick dåligt med hjälp. De preparat som är receptfria gör mig så trött att jag kollapsar och först efter lång tid fick jag prova andra mediciner, ofta i kombination med extra koffein andra mediciner. Lergigan håller det hela på en ok nivå, men eftersom illamåendet fortfarande slår igenom några gånger per vecka har jag fram till nu också ätit Ondansetron vid enstaka tillfällen när det varit panik. Har funkat fint. Men eftersom det är en ganska ny medicin vill de inte att det ska användas i senare delen av graviditeten, så nu är det lite skakigt igen.

   Jag tycker det är svårt med mediciner. Vårt tredje barn har stora skador på emaljen på tänderna, skadorna kom till redan då tandanlagen bildades under tiden hon låg i magen och jag mådde pyton. Har vänner som ätit samma medicin som jag åt då (den skrivs inte längre ut) vars barn har samma problem och fått medicinen nämnd som en möjlig orsak. Har dock inget som stödjer det.

   I alla fall är det fint med erfarenhet och nu fjärde gången vet jag att det finns betydligt mycket mer hjälp att få än att bara gilla läget och äta ingefära. Foglossningarna däremot. Att ta det lugnt är min absolut sämsta gren. Jag dras med ganska orörliga dagar emellanåt, men det är som det är.
   Hoppas du får en fin förlossning! Hälsningar Sara

 35. Yvonne Berger skriver:

  Varmt GRATTIS! Varje nytt barn är ett alldeles unikt mirakel!

 36. Cecilia skriver:

  Grattis till er alla!

 37. Åsa skriver:

  Tack för svaret! Visste inte att det fanns så många läkemedel, jag föreslogs ett - med varningstriangel på och jag jobbade i bilburen hemtjänst då. Sjukskriven mesta delen av alla mina graviditeter men fick turen att ha en barnmorska som kunde akupunktur och det fungerade väldigt bra på foglossningarna och lite mindre bra på illamåendet men mitt tips är att testa det om du inte redan provat. Själv kräks jag inte superlätt men jag minns att det var en lättnad att få magsjuka för då mådde man iallafall bra direkt man spytt. Sambon fick fälla tre popplar på gården och sedan dra upp stubbarna med personbilen eftersom jag bara inte klarade av lukten av dem... Låter som om du har ett klokt upplägg på sysslorna och det ska bli intressant att följa framöver. Önskar dig en god jul och ett gott nytt år och massor med tid att vila!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hi, hi. Popplarna var lite oväntat resultat av illamåendet. Läkarna har en del att välja på. Men det är klurigt med trianglarna. Jag är nålrädd men hade ställt in mig på akupunktur vid den här graviditeten. Problemet var bara att det behövs göras så ofta för att få effekt och jag får inte ihop det med stadsturer så många gånger per vecka. Men, bara 20 veckor kvar! =)

 38. Sofia skriver:

  Grattis till bebisen! Jag är odlare med i stort sett heltid under sommaren och fick mitt tredje barn i augusti. Det är tufft att jobba fysiskt, man blir utled både på det och sig själv - men sen blir det ändå så bra! Och små bebisar sover ju en del...

  • Sara Bäckmo skriver:

   Min erfarenhet är att den allra första tiden är den lättaste att kombinera bebis med odling, just för att de sover så mycket då som du också skriver. Vid åtta månader-ett år är det knepigare när liten förflyttar sig själv och är med överallt på ett annat sätt. Då får en tänka till lite. Men det har gått fint tidigare och odlingen är ju dessbättre möjlig att anpassa efter viktigare saker. Och visst är det underbart att odla med barn! Tack för pepp! Hälsningar Sara

 39. perry skriver:

  Grattis ?

 40. Annica skriver:

  Grattis! Själv väntar jag vårt andra barn i början av juni ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *