Odla broccoli: Så växer den

Undrar du vilka delar av broccolin som går att äta och hur broccoli ser ut i landet? Du kan lätt odla broccoli själv hemma. Här kan du se hur växten ser ut.

Närbild på toppskott av broccoli.

Broccolin är så vacker i tunnelväxthuset nu i början av juni. Skörden är hyfsat stor från tre plantor broccoli.

 

Broccoli är en av trädgårdens kanske mest värdefulla kålsorter. Den är relativt lätt att odla, producerar mycket mat och är lätt att både använda och lagra. Enda nackdelen är att den drabbas av angrepp om man inte är förutseende. Att odla broccoli tidigt på året i växthus är ett knep för att slippa skadedjur, ett annat är att skydda kålen med kålnät under sommaren.

 

Läs mer: Odla tidig broccoli i växthus

 

Om du odlar broccoli för första gången är det bra att känna till hur den här kålsorten växer, så du kan skörda plantorna på smartast sätt.

 

Toppskott av broccoli

Färsk i butik är det plantans så kallade toppskott som vi köper. Det stora skottet består av mängder av små hårt knutna blomknoppar och vi skördar toppskottet innan blomknopparna spricker upp. När växten blommar bildas massor av knallgula blommor i toppen på broccolin och det hårt packade toppskottet spricker upp. Toppskottet skördas när det är mörkt grönt och hårt knutet. Vänta ej för länge.

Vissa broccolisorter bildar gigantiska toppskott, medan andra bildar mycket små. Det ska stå i sortbeskrivningen hur toppskottet ser ut. Läs på och välj omsorgsfullt så du får den sort du vill ha. 'Baby Matsuri' är en sort jag gillar skarpt - en ganska låg broccoli med stort toppskott.

 

Mer: Skörda broccoli

 

Ett grönt stort skott av broccoli fotograferat ovanifrån.

Toppskottet är otroligt vackert och består av säkert tusentals små blomknoppar, hårt sammanpackade.

 

Närbild på ett grönt toppskott av broccoli.

Skörda toppskottet en bit ner på kålstocken, den överste delen av stammen är fin att äta. Den nedre delen av stocken har mumsigt innanmäte men måste skalas. Små blad som växer omkring toppskottet kan också ätas.

 

Sidoskott

En del broccolisorter bildar sidoskott. Dessa växer fram där bladstjälken möter kålstocken. Ibland ses inga sidoskott då toppskottet fortfarande sitter på plantan. När toppskottet skördas får plantan fnatt och börjar producera mängder med sidoskott. Dess huvudsakliga syfte är ju att gå i blom och producera frö och om den möjligheten tas bort då toppskottet skördas, blir sidoskotten alternativet.

Vissa sorter tar längre tid än andra för att producera sidoskott. Ha tålamod!

En del sorter är inte alls benägna att bilda sidoskott, där är det istället toppskottet som är kronan på verket. Också detta ska stå i sortbeskrivningen.

En sort som producerar sidoskott ger skörd under längre tid och de mindre skotten är utmärkta till infrysning.

 

Mängder med små knippen med broccoliskott.

Från plantan växer det fram mängder med sidosott när toppskottet skördats. På vissa sorter växer sidoskotten fram samtidigt som toppskottet.

 

Bladen på broccoli

Unga plantor har ofta mycket fina blad som kan användas precis som svartkål och grönkål. Smaken är mild och påminner om broccoli. Skörda bladen och använd färska i sallader, frästa i wok, i pajer, soppor och coleslaw.

Stora plantor som stått länge i landet har ofta blad som är lite angripna. Finast blad ger broccoli som vuxit snabbt tidigt på säsongen (till exempel i växthus) eller som skyddats omsorgsfullt av nät.

 

Bild på toppsott av broccoli och gröna frodiga blad.

Hela växten har stora kraftiga gröna blad som kan ätas. Försök skydda broccoli från kålmal och kålfjäril som lägger ägg, som utvecklas till larver, så behålls bladen fina längre tid.

 

Kålstocken

Just broccoli har en synnerligen god kålstock. Det är en delikatess som få vet om. Prova! En bit ner under toppskottet är huvudstammens mitt mycket krispig och fin, lite som en kålrabbi i konsistens och smak. Ytterdelarna på stjälken är ofta trådig och hård, nästintill oätlig. Den skalas eller skärs bort. Innanmätet kan sedan tillagas på många olika sätt eller ätas rå.

 

Närbild på en broccoliplanta.

Det är magnifikt att kunna odla en så stor växt där allt ovan jord kan ätas. Också blommorna kan användas, om växte skulle råka gå i blom.

 

Tre broccoliplantor fotograferade ovanifrån.

Så här ser tre broccoliplantor ut. De står i en kort rad som är cirka en meter bred.

 

Broccoli blir en ganska yvig växt, som tar plats i landet. Bäst tycker jag det är att så broccoli vid några tillfällen, eftersom plantorna blir medtagna och slitna efter en tid in på säsongen. En vårsådd i februari-mars och en försommarsådd i maj-juni brukar ge skörd under lång tid. Om hösten är mild kan till och med en sådd i juli hinna ge skörd här hos mig i zon 3.

Om du undrar över något om broccoli får du gärna kika i inlägget jag länkar till nedan. Där finns ett helt gäng frågor och svar om den är fina grönsaken

 

Läs mer: Frågor och svar om broccoli

 

Glöm inte att vattna broccolin! Om det är torrt och varmt bildas mycket klena skott, både toppskott och sidoskott. Vänta inte för länge med att skörda! Och viktigast av allt: så broccoli, om du inte redan gjort det! Broccolin på bild är sådd i januari, planterades ut i kallt växthus i mars och har skördats sedan slutet av maj. Så gott!
/Sara Bäckmo

08. juni 2021

Ett svar till “Odla broccoli: Så växer den”

  1. Julia skriver:

    Vad gör man med plantan nu på hösten? Tar man bort hela, eller klipper man av den som jordgubbarna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *