Sådd och växtlighet i varmbänken

Här är en uppdatering om varmbänken. Om värmeutvecklingen, jord och sådd/plantering. Dessutom ett nytt klipp med några tankar om just värmen och jorden.

Om jag får säga det själv har jag gjort en riktigt pang-bänk i år. Den är som en tickande klocka, helt i tid med mina önskemål och den plan jag haft.

 

Varmbänk med lock på.

Dagtid är varmbänken täckt med ett lock och nattetid dras filtarna över.

 

Ungefär så här har värmeutvecklingen varit.

Dag 1: 13,5 grader
Dag 2: 20 grader
Dag 3: 27 grader
Dag 4: 35 grader
Dag 5: 42 grader
Dag 6: 62 grader
Dag 7: 58 grader

Så snart värmen började sjunka mätte jag temperaturen också i ytskiktet av varmbänken (den andra termometern ligger 20-30 centimeter ner i gödselhögen). Den visade drygt 20 grader. Då lade jag på min jord, som tinats och värmts på golvvärmen inomhus. Se tips i nya klippet nedan:
Därefter sådde jag och planterade sallat. Jag höll mig nästan helt till ursprungsplanen, men med två små justeringar. Barnen ville absolut att det ska finnas favoriten  i varmbänken och jag gav efter för det. Dessutom hade den inomhussådda sallaten fått löss så jag valde att slänga den och istället plocka några plantor från de som övervintrat i bädden bredvid.

 

Sallatsplantor i olika gröna färger.

De här fina plantorna har övervintrat i en täckt pallkrage i tunnelväxthuset.

 

Välj nya fröer
Ett tips till dig som ska så i en varmbänk är att se till att du har riktigt bra fröer. Ta inte slattarna som är flera år gamla utan satsa på nyköpta fröer med bra grobarhet. Inget är så trist som att så den värdefulla ytan med fröer som inte gror. Eftersom varmbänken bara håller sig varm i cirka 6-8 veckor är det tråkigt att använda två av dem till att vänta på fröer som förlorat livsgnistan.

 

Såddens ordning
Nu är varmbänken sådd i bäddens längsgående riktning i följande ordning:

Dill
Rädisa
Rucola
Rädisa
Sallat
Rädisa
Svartkål
Rädisa
Trädgårdsportulak
Röd trädgårdsmålla

Spenaten som först var planerad fick stryka på foten, jag har så många andra spenatsådder i tunnelväxthuset ändå.

 

En låda med små gröna blad.

Precis när sådden tittat upp ser det ganska tomt ut i varmbänken. Det dröjer bara några veckor innan den är proppfull av grönt.

 

Snabb groning
Jorden som användes var ganska fuktig så jag vattnade ingenting vid sådden. Sådden gjordes tisdag och på torsdag hade åtta av tio rader grott. Jag tror att det är rekord!

Nu är jag noga med att täcka bädden nattetid eftersom det är mellan + 2 och -5 grader i tunnelväxthuset nattetid. Dagtid tar jag bort filtarna så att ljus når sådderna. Så här knappt två veckor efter att varmbänken byggdes är värmen 42 grader.

Hoppas att du lyckas med din varmbänk i år. Behöver du justera något kan du läsa inlägget När en varmbänk går åt pipan eller se klippet FAQ om varmbänk på YouTube.
/Sara Bäckmo

13. februari 2017

8 svar till “Sådd och växtlighet i varmbänken”

 1. Ida Nätterqvist skriver:

  Min har också börjat dala och ska få jord på sig ikväll, spännande!
  Jag tycker dock att min är väldigt fuktig, blir fukt i halva tunneln. Klarar växterna det eller ska jag glipa lite på locket så det kommer mer luft in tro?

 2. Charlotta skriver:

  Min varmbänk gjordes 5.2 och har lämnat på 35 grader. Är gjord på enbart kanin- och hönsgödsel och består mest av hö. Väldigt lite halm. Har vattnat med kissvatten och luftat med grep. Temperaturen stiger inte. Nu vet jag inte om jag misslyckats med min bädd eller inte. 😉 Kan orsaken vara att jag använder hö istället för halm?

 3. Lena Brustad skriver:

  Hei Sara!
  Så interessant å følge bloggen din. Jeg får lyst til å prøve selv også, men problemet der jeg bor (69 grader nord) er lyset. Det kan virke som det er kaldere der du bor i sør-Sverige, men du har nok mye mer lys. Her har vi sjelden mer enn minus 10 grader. Denne vinteren har det bikket mellom + og - hele tiden. Akkurat nå ca +1. Har du noen erfaring med varmbenker i Nord-Sverige? Tror du det kunne funke her?
  Hilsen Lena i Tromsø

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja Lena, det är bristen på ljus som är svårast! Jag har provat mig fram till när det är bäst att lägga varmbänken där jag bor. Första veckan i februari och en sådd kring 10-15 februari brukar vara bra. Jag ser på växterna som grott nu att de blivit väldigt långa, men jag chansade ändå på några dagar tidigare anläggning eftersom jag inte skulle hinna efter min resa till Norge. Jag skulle tro att du behöver vänta åtminstone ett par veckor till innan du lägger bänken för att få bästa resultat. Kanske kan du prova i år att lägga den sista veckan i februari, med sådd första veckan i mars. Och så gör du utifrån det en plan till nästa år, tidigare eller senare. Gör en liten bänk i pallkragar så du inte gör för stort jobb om det inte skulle funka. Så skulle nog jag resonera på dina breddgrader. Stor lycka till!

 4. Lena Brustad skriver:

  Hei Sara! Tusen takk for svar 🙂 jeg blir nok å prøve, men kanskje til neste år siden jeg må ha litt mer plass i drivhuset. I mars vil det definitivt være lyst nok. Herlig!
  Ha en fin dag, hilsen Lena

 5. cecilia skriver:

  Lade 1:a varmbänken i tunneln för två dagar sedan, då med en temperatur av 15+, idag 17/2, 55+. Brukar lägga mina 150 cm höga efts jag inte trampar runt i dem när jag lägger dem...finns inte plats, dessutom sjunker den ihop till 130 cm efter ett par dagar med vattenfyllda 25 liters dunkar som tyngder över. Har tagit bort vattendunkarna nu o har bara plasttäcket samt ett gammalt vaddöverkast över, till natten om det blir kallgrader..+några frigolitskivor. Har försått plantor inne som vill komma ut nästa vecka, slipper vi kalla nätter nu, funkar det nog. Jag finns i zon 2, sv Östergötland

 6. Okänd skriver:

  För ca två veckor sedan la jag varmbänken och nu är den ungefär 45 grader någon decimeter ner, har lagt på jord och sått/planterat men det är endast 10 grader på ytan?Klarar sig växterna och varför är det inte varmt på ytan om det är varmt i gödseln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *