Sallat 6 veckor efter sommarsådd - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Sallat 6 veckor efter sommarsådd

Hur gick det med sallaten som sådde 7 juli och planterades 1 augusti? Från sådd till skörd på sex veckor. Inte illa. Här kan du se hur det växer och få tips för skörd.

En odlingsbädd med sallat i olika färger.

På bara några veckor har sallat och andra bladgrönsaker vuxit sig stora och till och med skördeklara.

 

Det är väldigt roligt att emellanåt göra uppföljningar av saker jag gjort och visa hur det blev. Det borde jag göra oftare, men som alltid; det är så mycket som man kan göra och allt hinns inte med. Men eftersom jag den här sommaren vet att extra många börjat odla känns det lite extra viktigt att visa hur utvecklingen kan bli. Och hur väldigt snabbt ett litet frö kan växa och ge skörd. Sallaten i det här inlägget sådds 7 juli och kan skördas sex veckor senare. Man behöver minsann inte vara ett geni för att odla alla gröna blad man behöver i hushållet - men man måste så!

 

Läs mer: Sommartips för att odla sallat

 

Sådd till Sommar i P1

När mitt Sommar i P1 sändes den 7 juli firade jag min medverkan i programmet genom att så sallat. Det var ju en av mina uppmaningar till dig som lyssnade; att så sallat på sommaren. Jag har fått många kommentarer just om det och att flera som aldrig någonsin sått något förut faktiskt gett sig på att prova. Själv sådde jag samma dag som programmet sändes en rejäl laddning sallat i ett pluggbrätte. Det var flera olika sorter och jag minns helt ärligt inte alla.

 

Plantor som lagts ut på odlingsbädden.

Så här såg bädden ut när jag planterade en kall morgon den 1 augusti 2020.

 

Närbild på en hand som håller en fin sallatsplanta.

En del av plantorna, främst sallat, såddes alltså 7 juli 2020 och har under veckorna vuxit fina i det som kallas för ett pluggbrätte. Jag lyfter upp varje liten planta ur pluggbrättet och pluttar ner i jorden.

 

Planterad bädd med små gröna tussar.

När bädden var planterad såg den så här ynklig ut och det är förstås lätt att tro att det inte ska bli nåt av det här yttepyttiga.

 

Den 1 augusti planterade jag ut en blandad omgång med växter i en bädd i lilla köksträdgården på berget. Det var bland annat sallat, pak choi, persilja, rödbetor och lite annat. Under de knappt tre veckor som gått sedan planteringen har jag i första hand vattnat, så ofta och så mycket jag kunnat. Eftersom det här inte är min hemträdgård är det lite lurigt med vattningen, men uppenbart har jag gjort ett bra jobb.

I länken nedan kan du läsa om planteringen.

 

Läs mer: Planterar nya bladgrönsaker

 

Utöver att jag gödslade järnet med vallörtsvatten innan planteringen och precis efter, har jag inte gödslat något alls under de senaste kanske två veckorna. Och som det växer!

 

Samma bädd tre veckor senare. Nu är det dags att börja skörda. Det finns till exempel sallat, enstaka blad av pak choi samt liten persilja att plocka.

 

Nu är hux flux massor av fin och fräsch sallat färdig för skörd. Och så här är det med sallat, man måste så ett gäng gånger under säsongen för att ha fin sallat under lång tid. Den här sallaten kommer att stå sig fin långt in på hösten, och när den eventuellt är uppäten eller börjar se tråkigt ut, ja då har jag ny sallat på gång på annat håll. Jag sår sallat hela augusti, för att kunna skörda under hösten.

 

En hand håller runt bladen på en sallatsplanta.

När jag skördar brukar jag lyfta upp bladen lite och sedan plocka bladen nerifrån och upp. Om man tar några blad från några olika plantor syns det inte ens att jag skördat och nya blad växer fram ovanifrån hela tiden. Inte ens sniglarna hinner äta upp allt!

 

Tre tips för skörd

  • plocka bladen ett och ett från plantorna, då växer de vidare och räcker längre
  • plocka bladen nerifrån och upp
  • om det är varmt kan du lägga bladen i en bunke vatten direkt efter skörd, då håller de sig krispiga (se videon nedan)

 


Nu hoppas jag att alla som på något vis börjat odla den här sommaren inte ger upp hoppet om en grön höst utan också utforskar möjligheterna att fortsätta odla. Vet du, det finns grönsaker att så vid alla tider på året. Det gäller bara att välja rätt grönsak till rätt plats och så vid rätt tidpunkt.

 

Närbild på sallat med rosa blommor i bakgrunden.

Ett tips är att odla flera olika sorters sallat tillsammans, då är det lätt att få variation när man äter. Det kan bli tradigt att äta samma sallat dag ut och dag in.

 

Om du vill ha rejäla tips som är lätta att följa så kan du bli medlem här på min sida och grotta ner dig i till exempel den nedladdningsbara såkalendern som vi gjort till alla medlemmar. Där får du månad för månad tips på grönsaker att så. En del har skrivit ut och plastat in sin såkalender, för att kunna ha i växthuset som inspiration till exempel. Såkalendern publiceras med ny del varje kvartal och som ny medlem får du tillgång till såkalendern för aktuellt kvartal.

 

 

Det kostar 79 kronor per månad att vara medlem på sarabackmo.se och det finns ingen bindningstid. Du får gärna prova att gå med och se om det passar dig.

 

Läs mer: Bli medlem på sarabackmo.se

 

Är du medlem en längre tid kan du samla ihop de olika delarna till en komplett kalender. OBS att tidigare kvartal inte finns att ladda ner, men kommer att publiceras på annat sätt senare.

Lycka till med odlingarna!
/Sara Bäckmo

19. augusti 2020

Ett svar till “Sallat 6 veckor efter sommarsådd”

  1. Vera skriver:

    Hejsan! Började lyssna på din podd efter att ha hört sommarpratet. Men är lite orolig att den lagts ner. Kommer fler avsnitt framöver? Hoppas! ❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *