Sallat gror svalt - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Sallat gror svalt

En uppmaning till dig som står med påsarna beredda och ska så sallat till inomhushodling, varmbänk eller andra projekt. Skippa undervärmen!

Många fröer gror i rekordfart om de får lite extra värme i jorden. Det fixas enkelt med hjälp av en köpt så kallad värmematta (finns massor av varianter i nätbutikerna som säljer trädgårdsprylar) som sådden ställs på, men funkar lika bra med golvvärmen. Jag använder undervärme till nästan allt som sås inomhus under vintern. Oftast gror fröerna bättre då.

 

En värmematta med tråg med sådder.

Det finns olika typer av värmemattor. Den här är likt en bricka med upphöjda kanter där sådderna ställs.

 

Men vissa fröer protesterar hej vilt om de behöver starta sina dagar på varm plats. Och sallat är en av dem! Just när man tänkt att man ska vara lite hygglig mot sallaten och låta den gro varmt är det istället en rejäl björntjänst som ordnas. Sallat gror nämligen bäst när det är svalt.

 
 

Jag försöker ha mina sådder någonstans där det är 15-18 grader. Precis när sallaten tittar upp ur jorden flyttar jag den till en hylla med extraljus och där gör det inget om det är något varmare. Senare under säsongen har jag förstås sådderna utomhus och då brukar sallat gro fint i skuggan på norrsidan huset.

 

En närbild på ett genomskinligt odlingstråg med rötter.

Sallat som såtts utomhus i plastback under vintern ger fina plantor mycket tidigt på våren.

 

Sallatsfrön är helt ok med kyliga temperaturer och kan lätt sås utomhus eller i tunnelväxthus och plastbackar i en så kallad vintersådd. Fröerna gror när det blivit lagom varmt och kan då planteras om eller skördas direkt från växtplatsen.

Så, kom i håg - ingen varm plats till sallat när den såtts. Svalt och sedan flytta till varmare plats!
/Sara Bäckmo

 

18. januari 2017

8 svar till “Sallat gror svalt”

 1. Josefin skriver:

  Gäller det all typ av sallat? Jag har precis sått vintersallat och ställde dem på golvvärmen - är det fel? Borde de flyttas?

 2. Annie skriver:

  Hej Sara, vilken Portlak rekommenderar du mig att så?

 3. Lena skriver:

  Jag glömde bort den "regeln" jag när jag sådde inomhus för en dryg vecka sen. Salladen hamnade på skrivbordet bland alla de andra sådden. Varmt och gott, med elementet bakom på fullt ös för chilins skull. Ca 24 grader var det mitt i rummet. Men tydligen hade mina sallatsfrön också missat detta, för de grodde först av alla, samtliga 4 sorter redan efter två dygn!

 4. Kitty skriver:

  I år ska minsann sås frön i plastbackar! Roligt med nya experiment 🙂
  /Kitty

 5. Susanne skriver:

  Hej!
  Hur gör du en övergripande planering för köksträdgården? Dels tänker jag på växt följden men det är så många små delar som skall pusslas ihop. Mycket kloka råd som skall flätas in i arbetet undertext helt år.
  Hälsningar från Susanne

 6. Gisela Sylviadotter skriver:

  Hej Sara! Jag har sått olika sallad i små pluggbrätten. Det står kallt och har ljus och lysrör. Vad gör jag nu då de är långa och taniga. Trodde jag skulle slippa plantera om dem.
  Hur gör du? Eller vad kan jag göra bäst i fortsättningen.
  Mvh Gisela ?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det är väldigt svårt att odla grönsaker inomhus med bra resultat så här tidigt. Även med extraljus och sval temperatur är det svårt att få till exakt rätt förutsättningar. Plantorna blir lätt lite rangliga om ljuskällan till exempel är bara lite för långt ifrån plantorna. Mitt bästa tips om du inte vill plantera om är att så nytt. Jag gissar att oavsett var du bor i landet är det ändå alldeles för tidigt att sätta ut sallat nu om några veckor. Om du tänkt odla den inomhus skulle jag prova att plantera om den. Lycka till! /Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *