Samplantera grönsakerna - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Samplantera grönsakerna

En av djupbäddarna i Skillnadens Trädgård.

Att samplantera grönsaker ger spännande upplevelser i köksträdgården. Oväntade. Galna. Vackra. Praktiska. Smakrika.

I den här bädden längs stenmuren växer tomater på varje långsida. Mellan dessa står två rader morötter. Mellan tomatplantorna på långsidan växer maffiga sallatshuvuden. I kortändorna breder tagetes 'Petit Spry' ut sig och mellan den tittar självsådd trädgårdsportlak upp.

Genom att odla mycket på liten yta får jag större skörd på liten yta och ger mindre utrymme till ogräset. Det enda jag försöker tänka på är att variera de känsliga grödorna som kål, morötter, potatis så att de inte hamnar på samma plats oftare än vart fjärde eller femte år. En slags oplanerad växtföljd som är lätt att praktisera då min odlingsyta är 400 kvadratmeter.

För att kunna åstadkomma de här samplanteringarna, som syns på så många ställen i trädgårdsskafferiet, förodlar jag nästan alla mina grönsaker. Jag gör sådder i byttor så ofta jag kan och planterar sedan ut grejer så snart det finns yta ledig.

Bra grejer för mig att så nu, i odlingszon 3, är till exempel spenat, sockerärter, sallat och salladslök i byttor. Rädisa, rucola och vintersallat på friland. Det går att göra fina senhöstkombinationer av det, gärna tillsammans med kål och annat som står sent i landet, med.
/Sara Bäckmo

11. augusti 2014