Samplantera sparris med blommor - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Samplantera sparris med blommor

Sparris är en mycket vacker växt. Under sommar och höst växer den sig hög och fin. Samplantera sparris med blommor för att göra den ännu vackrare.

Sparrisen skördas fram till midsommar, sen ska plantan växa till sig. Rotsystemet ska samla kraft för att kunna ge fin skörd också nästa år. Plantorna blir mycket höga och yviga när de växer upp under säsongen. Som jättestora dillstjälkar. Men runt basen på plantan är det ganska kalt. Dessutom står sparrisen med ordentligt mellanrum vilket gör att det kan se ganska tråkigt ut i planteringen. Det behöver det inte göra.

Jag samplanterar gärna sommarblommor och andra grönsaker runt och mellan sparrisplantorna för att utnyttja odlingsytan väl och få en fin plantering. Det kan jag göra eftersom jag är noga med att gödsla jorden när sparrisen är skördad och sedan fortsätta att ge lite tillskott under sommaren, genom täckodling eller nässelvatten.

 

Köksträdgården grönskar i början av juli. I förgrunden syns sparrisplanteringen.

 

Den här raden med sparris är planterad våren 2012 och rymmer femton plantor. Under vintern har en dukat under, så nu är det bara fjorton kvar. Raden gränsar till en gång, med några decimeter mellan sparrisraden och gången. Den ytan utnyttjar jag gärna.

 

Sommarblommor växer mellan sparrisplantorna.

 

I år har jag planterat ut följande mellan och runtomkring sparrisen: Blomstertobak, krasse 'Purple Emperor', stjälkselleri och gräslök. I bädden bredvid står mangold 'Fordhook Giant' som en fond.

 

Sparris och blomstertobak.

 

Sparrisen skjuter nya skott under säsongen. Lika läckra som på våren förstås och jag får hålla mig i skinnet för att inte äta upp dem. När de spränger sig genom bladverken hos grannarna ser det så fint ut. Här är det en blomstertobak som hänger sina blommor över sparrisen. Den doftar ljuvligt i kvällsluften och kommer att växa sig hög upp genom sparrisens vippor.

 

Stjälksellerin står sida vid sida med krasse.

 

Den ljuvliga rosa krassen 'Purple Emperor' slingrar sig fint mellan de andra plantorna. De långa rankorna är lätta att liksom väva mellan grannarna eller låta vissa leta sig ut i gången.

Den här stjälksellerin är en sort som inte behöver blekas. En del sorter är såna att de blir finast om stjälken packas in eller odlas mörk. Men jag gör det lätt för mig och tycker inte det spelar så stor roll att stjälken är grön, det är ju smaken jag vill åt. Så jag väljer sorter som inte behöver blekas.

Selleri är en växt som gillar näring. Det är fint att täckodla den för att ge ett extra tillskott. I den här bädden växer saker och ting så himla tätt att jag inte kommer att kunna täcka under säsongen. Jag har två fina säckar tång som står och väntar på att packa in sparrisen senare, men nu under växtsäsongen blir det istället nässelvatten och lite brunnen koskit från betesdjurens regnskydd som fått ge näring.

 

Smal gång mellan prunkande odlingsbäddar.

 

Nu när växterna satt fart minskar utrymmet i de halmklädda gångarna. Men det gör inget att bäddarna gifter sig med varandra. Mangolden kan skördas från andra sidan bädden. Och så det så vackert ut när de olika gröna nyanserna växer i varandra. Tänk om jag hade odlat bara sparrisen själv i bädden. Det hade sett tråkigt ut. Och jag hade gått miste om en mängd estetiska upplevelser under säsongen när allting tar form. Dessutom ger det mig en stor bladmassa som jag kan använda i täckodlingen till hösten. En fin kombination av nytta och nöje.

 
 

Förra året odlade jag bland annat jätteverbena och daggsalvia tillsammans med sparris. När sparrisens vippor började gulna i hösten bredvid jätteverbenans lila små blommor höll jag på att bli tokig för jag tyckte det var så fint. Och sen kom daggsalvian 'Blue Bedder' med sina blålila stänglar och gjorde saken ännu bättre.

Runt sparrisens fötter odlade jag persilja och sommarblommor förra året. Du kan kika på planteringen i klippet ovan. Det blev sex olika slags blommor som fick breda ut sig, bland annat en låg luktärt och lejongap. Den krusbladiga persiljan blev som en marktäckare, ur vilken de färgsprakande sommarblommorna trängde sig upp under sommar och höst. Vem vill vara utan en sån plantering?

Det finns fortfarande ett gäng sommarblommor som hinner ge blomning i delar av landet om de sås nu i juni. Till exempel honungsfacelia, ringblommor och krasse. Vill du inte så blommor bland sparrisen kan du sätta sallat (som är ursnygg när den går i blom mellan sparrisstjälkarna!!!), spenat eller annat som fyller upp jorden. Men glöm bara inte att ge jorden en extra kick så den klarar av att ta hand om allt fint.

Läs gärna mer om sparris här på bloggen. Till exempel om hur jag gör när jag sår sparris och planterar de roliga, spindelliknande plantorna på friland.
/Sara Bäckmo

09. juli 2015