12. oktober 2014

Sår fler lökfrön nästa vår

Nä, det blev inte den succén jag hade tänkt mig med frösådd gul lök. Inte i år i alla fall. Men att dra det så långt som till ett misslyckande vill jag inte. Jag har ju lärt mig massor!

I våras sådde jag gul lök i tråg inomhus för att sedan skola om och plantera ut. Såklart var förhoppningarna stora.

Platsen var väl vald, mellan raderna av höstmorötter. Men morötterna blev enorma och skymde allt som kunde tänkas finnas mellan dem. Resultatet av frösådda löken blev med andra ord blygsamt.

Men jag ger inte upp. Självklart spar jag smålöken som sättlök till nästa säsong. Och nästa vår sår jag en ny vända lökfrön, med den lilla justeringen att de sås för att bli just sättlök. Jag har nyss köpt frön till en gul lök som kan höstsås också, försöker ha rimliga förväntningar. Det är svårt.

Eftersom jag envis som en åsna trodde skörden från frösådd lök skulle bli större än så här satte jag inte fullt så mycket sättlök som annars. Skörden blev ok, men inte så stor som vi behöver för att klara oss till våren då torpedlöken är skördeklar.

Nu ligger all lök i en stor låda på köksgolvet och blänker mot mig. Nästa år ska jag banne mig lyckas producera en årskonsumtion!
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *