Saras odlingstunnel i december - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Saras odlingstunnel i december

Jag håller på att utforska hur jag kan odla grönsaker under sen höst, vinter och tidig vår i en odlingstunnel. Så här såg det ut i odlingstunneln under december.

Jag håller på att utforska hur jag kan odla grönsaker under sen höst, vinter och tidig vår i en odlingstunnel. Så här såg det ut i odlingstunneln under december.
/Sara Bäckmo

Bondböna i varmbänk

Bondböna på tillväxt i odlingstunnelns varmbänk. Kommer de att klara vintern och ge mycket tidig skörd i vår? Jag hoppas det.

 

Alba vattnar

Alba, 2 år, hjälper till att tömma stora vatten tunnan innan kylan kommer. Purjolöken får en liten skvätt, men inte för mycket eftersom vi inte vill ha is runt fötterna på löken. Det behöver torka upp innan det blir riktigt kallt.

 

Bondbönor i varmbänk

I december trivdes bondbönorna fint i varmbänken. Här ska de förhoppningsvis växa minimalt, men däremot överleva med hjälp av värmen från bädden. Här växer också sallat och direktsådda rädisor.

 

Varmbänk i odlingstunneln

Varmbänken som lades i början av december är täckt med fiberduk och lock. I julivern glömde jag dock att isolera bädden, resultatet av det får du se senare.

 

Termometer i varmbänk.

Temperaturen i varmbänkarna mäts med en enkel kött-termometer som kostar några tior. Jag använder också en digital ugnstermometer när jag är riktigt nyfiken på att följa temperaturen. Det är så spännande!

 

Salladskål i odlingstunneln

Underbar salladskål. Under december skördade jag enstaka blad, utifrån och in. Vackra och goda. Jag ska definitivt odla mer i år.

 

Purjolök i odlingstunneln

Purjolöken såddes tidig sommar 2014 och planterades i tunneln under hösten. Här ska de förhoppningsvis övervintra för att ge en välkommen vårskörd.

 

Odlingstunneln i december

Så här såg det ut i odlingstunneln i december. En del grönt står fortfarande i bäddarna, ännu är inget täckt med fiberduk eftersom det inte varit särskilt kallt.

 

Sara bygger varmbänk

Jag bygger en ram till den varmbänk som gjordes i början av december. Virket är ytved från en väns sågverk i byn. Fint att bygga av.

 

 

Bladgrönsaker i odlingstunneln.

Rödetsblast, vintersallat och rucola kanske blir något att skörda senare i vår.

 

 

 

16. januari 2015