Sättlök från egen skörd

Om du odlar vitlök och schalottenlök är det kul att kunna ta eget utsäde och odla vidare nästa år. Löken lagras efter skörd och sätts i jorden på hösten eller våren, beroende på vilken lök du odlar.

Sätt att förvara lök

I en vanlig trädgård kan du odla mängder med olika löksorter. Några av dem kan förökas genom utsäde från egen skörd. Foto: Ida Sjöö.

 

Hösten är en fin del av året, på många olika sätt. I trädgården varvas förberedelser inför vinter och vår med skörd av många olika grönsaker som fyller på förråden. Det är också dags att gå igenom sommarens skörd för att uppskatta hur tillgången på mat och utsäde ser ut. Flera av grönsakerna vi skördar kan nämligen ge både frö och sättor till nästa år - så att vi kan odla vidare unika sorter från eget utsäde.

Jag har fått flera frågor om hur man kan använda egenodlad lök till sättlök kommande vår och mer specifikt hur den löken då ska lagras. Så, här kan du läsa hur jag brukar göra.

 

Läs mer: Odla lök från frö

 

Förvaring av lök i back

Den gula lilla löken heter potatislök och är en typ av schalottenlök. Foto: Ida Sjöö.

 

Vilka lökar funkar?

Vanlig gul lök, röd lök och silverlök (kepalök) hör till de tvååriga löksorterna. De odlas från frö eller sättlök på våren och ger en uppsvälld lök att skörda på sommaren. Om dessa lagras och sätts i jorden våren efter skörd, sätter de blomstängel år två - som senare ger frö.

Sättlök är en liten lök som skördas innan växten nått sin fulla storlek och lagras en tid innan löken sätts i jorden och kickas igång igen. För att inte löken ska börja blomma luras den in i en slags vila, genom väldigt varm lagringsplats eller konstgjord värmebehandling. Små lökar från vanlig skörd går vanligtvis i blom om de sparas till sättlök och därför ska du inte satsa på dessa som eget utsäde.

Lök som är lätt att ta eget utsäde av är schalottenlök och vitlök, eftersom de beter sig lite annorlunda än löksorterna ovan.

 

Läs mer: Odla egen vitlök - sätt på hösten

 

Schalottenlök att förvara

Potatislöken på fatet är skördad juli 2020 och fotograferad september 2021 - fortfarande fräsch och användbar i matlagningen. Foto: Ida Sjöö.

 

Schalottenlök

Schalottenlök är en typ av lök där en lök sätts i jorden och senare utvecklas till flera under växtsäsongen. Varje lök delar sig alltså i flera. På bild i det här inlägget syns potatislök, som är en mycket gammal typ av lök som odlas på olika platser i Sverige. Det är en variant av schalottenlök. Potatislök är svår att hitta utsäde till och finns sällan att köpa, därför är det extra viktigt att föröka med eget utsäde och gärna dela med sig till andra odlare som kan uppskatta värdet och föra löken vidare.

 

Läs mer: Vad är potatislök?

 

Efter skörden torkas lökarna på en torr och lagom varm plats. Lökarna ska inte ligga i stekhet sol eller på en galet varm plats inomhus, då är det risk att de liksom kokar i hettan och ruttnar därefter. Detta gäller både för potatislök och annan schalottenlök.

Från skörden väljs lökar ut att spara till utsäde. Många väljer att ta de mindre lökarna till utsäde och använda de större till mat. Jag brukar välja utsäde redan då löken torkat efter skörd, så att jag säkert har utsäde och inte äter upp av misstag. De allra minsta lökarna lagras inte lika bra som de något större, så mellanstorlek brukar vara bäst tycker jag.

Utsädet läggs i luftiga papperspåsar med sortnamn skrivet på och förvaras i rumstemperatur. De kan också förvaras i korgar, backar, papplådor och liknande.

Schalottenlök kan i vissa fall bli lyckad om den sätts redan på hösten. Då kan den skördas extra tidigt våren därpå. Jag har testat både potatislök och bananschalottenlök 'Longor' med gott resultat.

 

Läs mer: Sätt lök på hösten

 

Förvara vitlök

Hemodlad vitlök, potatislök och röd lök. Foto: Ida Sjöö.

 

Vitlök

Vitlök skördas och torkas därefter på torr och luftig plats. Det är viktigt att lökens stjälk sitter kvar och blir torr på själva löken, den ska inte klippas av efter skörd. När stjälken sitter kvar går energi från den tillbaka till löken när de yttre delarna torkar ihop och lökens möjligheter att lagras länge ökar. När stjälken är helt torr kan den klippas av.

 

Läs mer: Tips för att torka skördad vitlök

Vitlök är utmärkt att ta eget utsäde av, så länge du har friska och välväxta lökar. Välj några av de största lökarna till utsäde och se till att det inte finns några skador eller angrepp på dessa. Titta särskilt efter fula fläckar på löken, larver och annat som inte ser ut som vanligt. Vitlök som används till utsäde behöver inte förvaras så länge, eftersom löken skördas i juli-augusti och sedan sätts i jorden igen i september-november (beroende på var du bor; tidigare norrut och senare söderut). Räkna med att en vitlök ger ungefär tio klyftor att sätta i jorden. Förvara vitlöken i rumstemperatur, utan att dela löken i klyftor, till dess du ska sätta den i jorden.

 

Läs mer: Gör en egen vitlöksfläta

 

Förvara potatislök

Efter skörd brukar jag gå igenom potatislöken och sortera ut de jag vill använda till utsäde nästa år. De minste brukar inte lagras så bra, mellanstorlek är att föredra. Foto: Ida Sjöö.

 

Förvaring av lök

Det finns sorter av både vitlök och schalottenlök som lagras mycket länge. Jag brukar välja dessa till min odling, eftersom jag då har mat under längre tid. Foto: Ida Sjöö.

 

Förvara matlök

Generellt för lök som ska användas till matlagning under vintern gäller samma sak som lök som förvaras som utsäde. Fast den är löken lagras oftare samlade i lite större mängd. Rumstemperatur och torrt är bra riktlinjer och också det enklaste att lyckas med.

Det går också att förvara lök riktigt svalt (ej så den fryser) och fuktigt, men min erfarenhet är att det är svårt att bibehålla samma temperatur och fuktighet under lång tid. Så snart det diffar för mycket riskerar löken att väckas ur sin vila och då kan den börja växa, alternativt att den blir förstörd om det blir för kallt.

Rumstemperaturen är mer konstant. Löken förvaras mycket bra inomhus!

 

Förvara lök i papperspåsar

Backar, papperskassar och korgar är utmärkta att förvara lök i. Foto: Ida Sjöö.

 

Förvara lök i papperspåse

Det är klart att det är lite utrymmeskrävande att lagra lök, men jag blir så glad när jag ser vad jag har odlat att det sällan känns belastande. Inte för mig i alla fall, men övriga familjen kan knorra lite emellanåt. Foto: Ida Sjöö.

 

Hur man förvara lök på bästa sätt

Papperspåsar är lätt att lagra lök i, då kan jag enkelt skriva sortnamnet direkt på påsen. Foto: Ida Sjöö.

 

Läs mer: När ska man skörda lök?

 

Om du vet att du vill odla lök både till eget utsäde och till mat, så gäller det att välja sorter med omsorg och dessutom odla tillräckligt mycket av sorterna du uppskattar. En lagringsduglig vitlök håller hur lätt som helst från det att du skördar i juli-augusti, till dess det är dags att skörda ny lök vid samma tid året därpå. Potatislök är känd för att ha extremt bra lagringsegenskaper och kan utan problem förvaras i rumstemperatur i över ett år, efter skörd.

När det gäller både utsäde och matlök så är det bra att då och då titta igenom löken och se om någon blivit dålig. Jag brukar krafsa omkring lite med händerna i korgarna och känner då ganska lätt om någon lök känns lite mjuk, blöt eller om det luktar lite skunk nånstans.

Till utsäde kan det vara bra att ta lite extra när du lagrar, så att du har nog med sättor även om några skulle försvinna under lagringen.

Lycka till med löken!
/Sara Bäckmo

23. september 2021

2 svar till “Sättlök från egen skörd”

  1. Maria+Klein+Holmberg skriver:

    Övervintrad gul lök

    För tre år sedan kom min ekologiska sättlök Sturon i jorden först efter midsommar. Av misstag blev en del kvar där över vintern. Löken kom sedan upp på våren, växte till sig och blev en väldigt stor och fin lök. Jag tog upp den sista i september. Den visade inga tecken på att gå i blom.

    Maria Klein Holmberg Jämtland zon 7

  2. Therese skriver:

    Kan man använda smålökar som blivit gröna av potatislök som sättlök? Mina låg på tork och vips var de gröna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *