Saxtricket för snigeljägare - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Saxtricket för snigeljägare

Ett enkelt och användbart tips till dig som kombinerar sax och pellets för att bekämpa mördarsniglar i trädgården.

Dessvärre kan jag inte själv ta åt mig äran för det här knepet. När jag för några år sedan blev med mördarsniglar fick jag snabbt ett gäng användbara tips från odlarvännen Anette Nilsson på Boäng och det här var ett av dem.

Jag har snigelpellets (ferramol) i en liten burk och en sax nerstucken i burken. När jag går min snigelrunda doppar jag saxen i de blå kornen efter varje klippning eller så. I snigelslemmet på saxen fastnar nya blå korn som sedan förs över till nästa snigel jag klipper. På så vis landar en liten mängd pellets på varje död snigel, som i sin tur lockar till sig nya sniglar som då förhoppningsvis äter av medlet och dör. På det här sättet klipper jag och strör ut pellets på en och samma gång, vilket är väldigt smidigt.

I min burk finns numera också en liten sked. Om ett område är särskilt angripet eller om jag hittar en ny plats som verkar vara extra populär hos sniglarna kan jag lätt strö ut pellets med skeden också.

Det här är ett av flera sätt jag använder för att jaga spanska skogssnigeln.

Läs fler inlägg om mördarsniglar i min trädgård:
Karins täckodlade paradis - med mördarsniglar
Nematoder mot mördarsniglar
Så täckodlar du trots mördarsniglar
/Sara Bäckmo

 

 

11. juli 2016

16 svar till “Saxtricket för snigeljägare”

 1. Carina skriver:

  Mycket bra tips. Själv klipper jag och har så gjort i sju års tid. När jag flyttade till mitt hus kunde man nästan inte gå i trädgården utan att trampa på en spansk skogssnigel. Nu är de överkomligt få men ändå, de finns kvar. Om jag lägger ut snigelpellets äter kråkorna upp dem. Kråkorna har t o m lärt sig att lyfta på täcket av gräs där jag brukar gömma pelletsen. De är intelligenta, kråkorna. Så det här ska jag prova eftersom jag också låter de ituklippta sniglarna ligga kvar.

 2. Lena skriver:

  Carina, har samma erfarenhet av att klippa, av pellets och av kråkor och skator. Därför är vi glada för att ha inhandlat ett startpaket om fem Gröna Mathilda - små lådor där en lägger kanske 15-20 pellets - på med lock och en stor sten - sen är det ofta tomt nästa dag - och inga andra än sniglarna kommer åt!

 3. Daria skriver:

  Aha ? mycket smart!

 4. Maja skriver:

  Jag lägger Ferramolen under en takpanna, de klarar inte ens kråkorna rubba.

 5. AnnSofi Danielsson skriver:

  Märker ni att sniglar verkligen dör av järnfosfatpreparaten? Jag är tveksam. Jag klipper också och där jag har lagt ut pellets ser man att sniglarna har ätit av dem. Men de är inte döda förrän jag klippt itu. Man för en ojämn kamp. Just nu äter de mina potatisplantor. Suck.

 6. Urstarka Jag skriver:

  Jag plockar å plockar.. törs inte använda pellets.
  Har en hink med saltsyra som jag slänger ner sniglarna i. Dom tvärdör direkt.

 7. Jag plockade sniglar första året men tröttnade. Hade mängder. Har sedan haft pellets i en plastburk med litet hål i så de kan gå in o äta. Nu efter två somrar har vi inte mycket sniglar alls. De dör inte på plats, lite det som är vitsen. De kryper hem och dör där så äter kompisarna upp dem och får också i sig giftet och dör. Jag vill inte ha döda sniglar i trädgården. Trampar hellre på en levande och döda sniglar drar till sig levde sniglar eterisk de äter upp varandra.

 8. Lena skriver:

  AnnSofi Danielsson - De äter våra potatisplantor också, men de och solrosorna verkar ha klarat sig någorlunda då i alla fall solrosorna var stora plantor innan vi satte ut dem i år, TACK Sara Bäckmo för också det tipset... Men nu är de på gång på nyutsatt Pak Choi, på löklådan och - på chilin!!! Morron- och kvällsklippvandringarna fortsätter

 9. S skriver:

  En jag känner samlar de i burk där de äter upp varandra. Kanibalism.

 10. Lisa Karma skriver:

  Bra tips! Men min sambos erfarenhet utav dessa korn är att det drar åt sig mer sniglar än vad det gör nytta däremot hade vi ställt ut små bunkar med öl förra året och ja det drog åt sig massor av dessa sniglar så de tömde jag en till två gånger om dagen plus att jag döda de jag såg på gräsmattan också och i växthuset. Men i år har vi införskaffat sån koppartejp som är gjord för dessa sniglar som vi tänkte sätta dels runt växthuset och sen runt pallkragarna som vi också skall odla i i år. Spännande och se om koppartejpen kommer fungera om den gör det kommer jag absolut införskaffa mer och ha det runt odlingarna enbart och köra med ölbunkarna.

 11. Felicia skriver:

  Har du funderat på att skaffa ankor? Jag har träffat några som använt dom för att få bukt med snigel problem. Man kan även använda deras badvatten som gödselvatten, så kommer ju sniglarna liksom till nytta i trädgården i stället! 😉 sen är dom helt vansinnigt söta med. Cheers

 12. Bertil Rydiander skriver:

  Skall prova i år att måla blandningen av vattenglas och lera på brädor som är monterade som ett T man målar blandningen under den vinkel som ligger ut mot där sniglarna kommer ifrån. Där är medlet skyddat mot regn och fungerar förhoppningsvis hela sommaren.Enligt min erfarenhet skyr sniglarna basiskt medel ,det skall också finnas en typ färg med samma verkan men jag har inte hittat någon återförsäljare i Småland.Jag har vidsträckta områden med gräs där det finns massor av mördarsniglar finns och fungerar detta så eliminerar man inflödet.Är det någon som har provat detta .

 13. Gunnel skriver:

  Vi har leopardsniglar i trädgården. De lär äta mördarsniglar. Nu vågar jag inte lägga ut pellets till mördarsniglarna av rädsla att ta död på leoparderna. Vad kan jag göra i väntan på att leoparderna ska bli tillräckligt många för att hjälpa oss att minska antalet mördarsniglar.

  • Britt- Marie Wiezell skriver:

   Jag klipper, förstås, bara mördarsniglarna, inte leopardsniglarna. Nu verkar det finnas flest av leoparderna. Jag låter klippet ligga och går en runda till efter en stund. Då har nya sniglar kommit för att kalasa. Mitt bästa tips är att lägga ut apelsinskal efter pressningen, i vanlig citruspress. Sniglarna älskar dem. Det innebär att jag kan gå snabbt från skal till skal och klippa. Slipper kolla av hela trädgårdsytan. Apelsinhalvorna ska vara urpressade. Sniglarna gillar inte saften.

 14. Rea Cegel skriver:

  Nockpannor som ferramolgömmor (som man ofta hittar gratis) fungerar utmärkt och ser trevliga ut. Sniglarna kryper in under pannorna men inte fåglarna. Kanske dom också släpar ut några korn som kompisarna äter upp - och dör. 🙂

 15. Bertil Rydiander skriver:

  Min lösning med duk småsingel och vinkelbräda ut mot skogen har fungerat i tre år utan någon basisk färg . Jag har inte sett en enda snigel krypa över denna så från det hållet kommer det inte in några.Däremot koppar tejp krypet de över den fungerar ej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *