Sen sallat i låda - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Sen sallat i låda

Det är en sån njutning att se trädgården trilla ihop, samtidigt som nya färgklickar av sallat står på tillväxt. Hösten är en utmärkt växtperiod!

Det här är en av mina hemmasnickrade odlingslådor. Och jag odlar den intensivt med ungefär tre olika slags skördar varje år; en tidig skörd, en sommarskörd och en sen höstskörd. I år odlade jag spenat som förstaskörd och spagettipumpor och sojabönor under sommaren. Nu är det dags för sallat.

Det som är kul med den här lådan är att den inte gödslas med nåt annat än ganska grova växtdelar. Jag gräver ner nytt material i lådan varje höst, så som jag beskrivit i inlägget Gödsla odlingslådorna och också visar i klippet Bygg en odlingshög av skräp. Här finns alltså inget djurgödsel eller dundermirakelmedel av något slag. Men det växer så fantastiskt bra på gamla hallonkvistar, höstrudbeckior och annat växtmojs.

 

Ett pluggbrätte med små sallatsplantor.

Sallat är fin att så i till exempel pluggbrätten för att sedan plantera ut några veckor efter sådd.

 

En stor odlingslåda med små sallatsplantor.

Sallaten planterades 8 september efter att lådan gödslats med växtmaterial.

 

I augusti sådde jag sallat i ett pluggbrätte. Tre sorters ekbladsallat, som jag vet sedan tidigare vinterodling är riktigt tåliga för kyla och lite hårdare väder. Sorterna är Red Salad Bowl, Veredes och Cerbiatta.

I början av september satte jag ut plantorna i lådan som precis gödslats på nytt med gamla rudbeckior och nu några veckor senare har plantorna sträckt på sig ordentligt och satt fart. Det är underbart att se vilken växtkraft grönsakerna besitter nu på hösten. Vackert är det också. Den här lådan ligger precis bara några meter från grusvägen utanför vår tomt och när jag kör eller går förbi ser jag trädgården i sitt höstförfall och så lådan med de illgröna små pluttarna som vittnar om att det är nytt på gång.

 

Små gröna plantor i svart jord.

På knappt två veckor har plantorna börjat växa fint på nya växtplatsen och det dröjer inte länge innan vi kan skörda de första bladen. Sorten heter Cerbiatta.

 

Ekbladsallat skördar jag blad för blad. Det är praktiskt eftersom plantan kan fortsätta att växa då så länge det är fint väder. I år tänker jag att jag också skulle kunna lyfta upp sallaten ur den här bädden och plantera om den i tunnelväxthuset för att förlänga växtperioden ytterligare. Generellt har ekbladsallat klarat sig fint i kyliga temperaturer tidigare och särskilt sorten Cerbiatta lär vara väldigt köldtålig, bra egenskaper för höst- och vinterodling. Får se hur jag gör, det beror lite på hur den andra sallaten står sig i tunneln.
/Sara Bäckmo

 
22. september 2016