Separata växtplatser för potatisen - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Separata växtplatser för potatisen

Höstpotatisen 'Salad Blue', med blå blommor, blåaktig stjälk och blått kött.

- Din potatis ser riktigt fin ut, sa Lennart till mig med en blinkning då vi betraktade den välväxta blasten under Tusen Trädgårdar. Känns fint då någon som odlat knölar länge ger beröm till mitt potatiskvarter.

Lennart och hans fru Lilian berättade för mig att det brukar sägas att den tidiga potatisen inte ska odlas tillsammans med den sena. Den tidiga potatisen smittar nämligen den sena med bladmögel. Därför är det mer fördelaktigt att odla dem på olika platser. Det har jag inte hört tidigare, men tänker att det säkert ligger något i det.

Efter att jag fått veta detta kapade jag blasten på tidiga 'Orla' och 'Narrow' nästan på en gång. Vill gärna fördröja angreppen på vinterpotatisen så länge jag kan. Än så länge står den hög och grön och fin. Tidiga potatisen har sett lite hängig ut men knölarna är maffiga.

Jag vägde en sättpotatis av sorten 'Narrow' i våras. Den vägde 90 gram. På en enda planta plockade jag häromdagen upp 1 783 gram. Bra utdelning.
Lennart brukar kapa blasten på sena potatisen med lie då den blommat färdigt. Om blasten kapas innan bladmöglet angriper kan blasten nämligen läggas i komposten eller användas som täckmaterial. Är den angripen måste den slängas för att inte riskera att sporerna sprids. Det har jag behövt göra en gång och det kändes så onödigt att behöva göra mig av med så fin grönmassa. Eftersom jag täckodlar är allt material värdefullt, särskilt potatisblasten som det blir så mycket av.
Sorten på bild heter 'Salad Blue' och är en höstpotatis med blått kött.
/Sara Bäckmo

03. juli 2014

Ett svar till “Separata växtplatser för potatisen”

  1. Anonymous skriver:

    Kan man alltså kapa blasten och sedan låta potatisarna vara kvar? Hur länge klarar de sig utan blast? Fortsätter det att bildas knölar? Tack för en underbar inspiration!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *