08. oktober 2017

Serie: Jag har världens bästa jobb!

Med en bra grund kan jag bestämma vad jag vill satsa på och hur mycket. Så länge jag är någorlunda sansad känns det som om allt är möjligt.

På hösten dalar trädgårdsintresset. Statistiken dippar och jag blir alldeles nervös. Nu slutar folk att läsa, tänker jag. Nu är det kört. Vad ska jag göra istället för att skriva om trädgård?

Äh, det är sjätte året med min verksamhet och jag vet att det bara är en dipp. Trädgårdsblogg är en säsongsgrej, de flesta vill läsa på senvintern, våren och sommaren. Jag vet att ni är ett helt gäng som hänger i och läser nu med och det glädjer mig mycket. Inte främst att ni läser kanske - mest att jag vet att ni också odlar järnet!

Nu när höstlunken börjat tänkte jag passa på att skriva lite om mitt jobb, jag vet att många är nyfikna på hur jag jobbar. En ganska vanlig fråga från bekanta är "Men, vad lever du på?". Det är svårt att få grepp om vad jag egentligen gör. När första boken kom blev det lite enklare. Aha, du skriver böcker. Men det är ju bara en liten del av mitt jobb. I en serie inlägg tänkte jag berätta hur jag jobbar med olika plattformar och delar som mitt arbete består av. Jag börjar idag med en liten presentation rent allmänt av mitt jobb, ur mitt perspektiv.

 

DET BÄSTA MED ATT VARA EN INFLUENCER:
1. Det är ett mycket fritt arbete.
2. Jag kan själv bestämma arbetstider.
3. Föränderlig värld där jag måste lära mig nytt hela tiden.
4. Jag kan skapa mitt eget yrke.
5. Det är skitkul!

 

Jag är en influencer
Först och främst, vad är jag? Jag har i alla år kallat mig för mediemedarbetare. Det kom sig av att det blev konstigt med alla titlar nån gång när jag jobbade på SVT. Jag var programledare, reporter, redaktör och redigerare. Och så lite programutveckling någon gång då och då på det. Vad är man då? Mediemedarbetare tyckte jag lät bra. Det är jag fortfarande, fast i nya medier. Men mitt yrke har fått en ny beskrivning. Jag är en influencer.

 

Min bakgrund kanske är intressant i sammanhanget:

 • Jag började jobba med radio när jag var 16 år, närradio.
 • När jag var 18 år flyttade jag från Göteborg till Torsby för att starta en ny närradiostation.
 • 20 år gammal flyttade jag till Växjö för att sända P3, Sveriges Radio.
 • 22 år gammal blev jag headhuntad till SVT där jag var med och startade upp Barnkanalen.
 • När jag var 28 år flyttade jag till Stockholm efter att jag mött Philip och jobbade med syntolkningar av rörlig media, samt produktion och inläsningar av taltidningar för personer med synnedsättningar.
 • Under storstadstiden jobbade jag parallellt med produktion av frågor till Vi i Femman, Sveriges Radio och SVT.
 • Vi hann bilda familj och flyttade tillbaka till Växjö 2009, där jag fortsatte jobba på Sveriges Radio.
 • 2011 började jag gräva Skillnadens Trädgård.
 • 2012 började jag dela mitt trädgårdsarbete i sociala medier. 
 • 20 år efter att jag hoppade in i en radiostudio för första gången lämnade jag Sveriges Radio för att satsa på mitt nya jobb, som skapats utifrån den trädgård som jag anlagt - Skillnadens Trädgård. Det var årsskifte 2014/2015.
 • Nu är jag 39 år. Förutom mitt hår och min familj så är åldern en av de mest sökta grejerna i samband med mitt namn på google...

 

Tur eller skicklighet?
Ibland kommenterar folk och säger att jag haft sån tur med Skillnadens Trädgård. Men som du ser har jag ganska lång erfarenhet av medieproduktion av olika slag, precis såna där saker som jag gör i mitt jobb nu. Mina främsta egenskaper*, sedan jag var tonåring och började på mediegymnasiet tror jag, har varit att jag är bra på att uttrycka mig och göra saker och ting begripliga. Jag kan prata oavbrutet om vad som helst hur länge som helst och ändå lyckas få det någorlunda lyssningsvärt. Dessutom kan jag strukturera upp information så att det blir någorlunda dramaturgiskt och intressant, snarare än en stor grötig massa. Det är med andra ord ingen slump att mina videos är lätta att förstå eller att blogginläggen är lättlästa. Jag har övat. I tjugo år.

Det har också varit en av de viktigaste faktorerna för att kunna skapa ett nytt yrkesliv. Jag har bara gjort det jag tillbringat de senaste decennierna med att göra för andra arbetsgivare, fast nu inom ramen för något jag själv skapat. Eftersom jag har bra erfarenhet och vet en del om hur branschen fungerar har jag kunnat ta skäligt betalt och därmed kunnat fokusera ännu mer på att skapa innehåll. Det har varit så otroligt roligt och kreativt!

*Av någon anledning tycker folk att det är skrytigt att säga såna här saker. Men för mig, i mitt yrke, är det här förmågor och kunskaper som jag lärt mig och förfinat. Det är ungefär som att vara riktigt bra på att handlägga fall som utredare inom en annan yrkesgrupp, eller att vara riktigt bra på bemötande hos en annan. Att veta sina styrkor är inte att vara skrytig, det är att vara en smart yrkesmänniska.

 

Vad lever jag på?
Alla saker som jag gör i jobbet ger mig någon form av inkomst. Jag jobbar aldrig gratis. I min bransch (trädgård) är det svårt att hitta en enda källa till inkomst som är stor nog att försörja sig på. Och med de nya sätten att kommunicera genom olika sociala medier är det inte heller önskvärt för en sån som mig att möta målgruppen bara i en kanal.

Här är alla mina inkomstkällor:
Bloggen (rörlig inkomst från land.se)
Artiklar Land (fast inkomst land.se)
Artiklar övrigt (rörlig inkomst)
Videos (fast inkomst från land.se)
YouTube (rörlig del från Google)
Odlingskurser
Föredrag (fast inkomst/uppdrag)
Böcker (royalty + försäljning)
Podcast (rörlig inkomst från spons)
Samarbeten (rörlig inkomst)

Sammanlagt tio inkomstkällor. Att ha många inkomstkällor är bättre eftersom de ekonomiska riskerna sprids ut. Faller något ifrån måste jag kompensera från annat håll. Jag har en enskild firma och trots att det kanske verkar ganska ekonomiskt att jobba så här, så är utgifterna ibland stora. Teknik och utrustning är de största posterna, tillsammans med annonsering och inköp av olika tjänster.

En liten kommentar till listan ovan. De flesta bloggare/youtubers lägger stor tid på att ro iland ekonomiska samarbeten, för att promota produkter och tjänster mot betalning. Jag har precis gjort mitt första samarbete (i Saras trädgårdsbrev tillsammans med Klostra, prenumerera här för att ta del av det innan erbjudandet går ut vid midnatt) men har alltså inte haft den typen av inkomster tidigare.

 

DET SÄMSTA MED ATT VARA EN INFLUENCER:
1. Ekonomiskt osäkert, med dippar i lågsäsong.
2. Ensamjobb till största del.
3. Taskiga kommentarer gör mig ledsen.
4. Svårt att hitta tid till vidareutveckling, t.ex med kurser.
5. Få har förståelse för vad jag jobbar med.*

*Den här punkten vill jag utveckla något efter som det är en av de knivigaste. Varje bloggare/influencer har skapat sitt eget arbetsliv och det är svårt för andra att förstå vad vi jobbar med. Många tror att de vet vad jag gjort på jobbet eftersom de läst ett blogginlägg eller sett en video och bryr sig inte om att ställa några vidare frågor. Det är svårt att dela den yrkesmässiga biten med vänner och bekanta och det gör att jobbet ibland känns extra ensamt. Man blir liksom den pratsamma halv-offentliga personen i vissa sammanhang, fast ingen egentligen vet så mycket vad själva jobbet handlar om. För mig har det betytt mycket att en gång i månaden ha ett skype-möte med min coach Linda Hörnfeldt (VD och grundare för organisationen Influencers of Sweden). Med henne kan jag bolla alla aspekter av mitt jobb och det är underbart!

 

Hur jobbar jag?
En vanlig vecka jobbar jag måndag förmiddag, tisdag eftermiddag, hela onsdagen och torsdag förmiddag. Samt två eller tre kvällar varje vecka. Största delen av jobbet tillbringar jag framför datorn med att skriva artiklar och böcker, eller redigera video eller poddradio. Jag har två datorer, en stationär och en bärbar som jag växlar mellan beroende på var jag är och vilken typ av jobb jag gör. Skrivjobb på bärbar, redigering på stationär.

Jag reser också en del för att hålla föredrag. En mindre del av tiden lägger jag i trädgården med att filma. Jag har fyra olika kameror som jag jobbar med när jag filmar, lite beroende på vad jag vill göra. Fotograferar gör jag dock på fritiden för det mesta, i samband med att jag odlar. Här använder jag två olika kameror, mer och mer den lilla nyinköpta systemkameran. Att odla ingår inte i min arbetstid, det gör jag som alla andra på fritiden.

 

Det är är ett riktigt jobb!
Ibland hör jag tidigare kollegor eller andra som gör narr av folk som jobbar med sociala medier på olika sätt. Det är inget riktigt jobb, säger de. Äh, det är bara att sitta och skriva lite på kvällen och fota lite med sin mobilkamera! Det kan vem som helst göra! Va, får du betalt för det???????

Jag blir så in i norden arg när jag hör sånt där!

Om jag ska jämföra mitt yrkesliv nu med då, så skulle jag säga att mitt jobb nu är det absolut mest kreativa jag någonsin haft. Det liknar verkligen ingenting. Jag var kreativ och driftig tidigare med, har aldrig varit utan jobb eller oroat mig för framtiden. Men det har alltid funnits en massa hinder och varit uppförsbackar som tagit emot. Roliga projekt har stupat för att det är superhård konkurrens eller saknats pengar eller annat stöd. Nu är det jag som styr riktningen. Med en bra grund kan jag själv bestämma vad jag vill satsa på och hur mycket. Mina idéer är värdefulla och så länge jag är någorlunda sansad känns det som om allt är möjligt. Mycket tack vare de nya medierna.

 

TIPS TILL DIG SOM VILL JOBBA SOM INFLUENCER:
1. Gör det lätt för dig och välj ett ämne att fokusera på, istället för till exempel en bred livsstils-blogg.
2. Var beredd på att jobba gratis på din fritid i flera år innan du skapar inkomster som går att leva på.
3. Var ihärdig och fortsätt producera även när det inte "går bra".
4. Sociala medier bygger på profiler, fundera över hur du blir en profil inom ditt ämne.
5. Skaffa en mentor.

 

Var proffsig!
Ännu en punkt på den där listan skulle kort och gott kunna vara - uttryck dig väl. För sjutton gubbar, stava rätt! Tro mig, det har betydelse för hur ditt innehåll kommer att tas emot. Det duger inte att stava fel, med meningar som är oläsbara i sin uppbyggnad. Öva på att prata! Det är inte roligt att lyssna på någon som är obekväm med att höra sin egen röst. Träna på att sitta på en stol framför kameran! All respekt här, men det finns sätt att sitta som är oerhört oklädsamma.

Fast kanske är det bästa tipset ändå att göra saker och ting så enkelt som möjligt, tills du behärskar nästa steg. Enkelt och snyggt. Alla plattformar som finns idag kan användas enkelt och snyggt, av vem som helst. Du fixar det!

Avslutningsvis. Det kanske inte verkar så efter att du läst den här texten, det är ju inte helt okej enligt jante att prata om sånt man är bra på, men även om jag har bra skills i bagaget känner jag mig otroligt ödmjuk inför resan jag gjort och platsen jag landat på. Jag har packat mina väskor väl under den här tiden och gasat och pausat, sett mig omkring och sträckt upp fingrarna i luften för att känna vart vinden blåser. Nu sitter jag här, framför en vedspis i ett sovande hus och jobbar, med fötterna på en tung sovande newfoundlandshund (jo, visst är det så som kritikerna säger, vi jobbar en del på kvällstid när ungarna sover...). Men det är ju tack vare dig det funkar! Det är ju för att du läser och tittar och lyssnar som jag kan fortsätta att göra det här. Tack!

Ställ gärna frågor eller kommentera det du läst, här eller på Facebook. Jag fångar gärna upp trådarna och ska försöka ge svar på det jag kan. I nästa del, om en vecka eller så, ska jag skriva om Facebook. Hoppas du vill läsa om det med.
/Sara Bäckmo

 

Fotograf: Johannes Wätterbäck

42 svar till “Serie: Jag har världens bästa jobb!”

 1. Barbro Leijon skriver:

  Klargörande och intressant för en som tar del av mycket av det du gör, så tack!

 2. Vendela skriver:

  Vettigt skrivet. En tipsboj till alla unga som drömmer om att bli en ny Clara Henry eller liknande.

 3. Jennie skriver:

  Så underbar läsning. Stort tack för att du delar med dig o gör det mer förståeligt om hur det hela fungerar?
  Du inspirerar verkligen till både odling och att tro på sina egna idéer.
  Och visst handlar det inte om tur för din del, mycket hårt arbete och smarta idéer ligger bakom. ☺️??

 4. Ulrika skriver:

  Härligt att höra dig beskriva ditt jobb med glädje och självförtroende. Jag fattar att det kan vara jobbigt med taskiga kommentarer och behovet att försvara sig när folk inte förstår att du jobbar minst lika mycket som ett "vanligt" jobb men mitt råd är att sålla bort sånna kommentarer och fortsätta med ditt underbara jobb som glädjer så många! ?

 5. Ullla Toll skriver:

  Kul att läsa om dig. Jag tycker inte att du skryter och har en ganska bra inblick i dig själv och vad du kan. Du är öppen och medveten om både svå- righeter och det du är bra på. Jag ser inte så mycket på din trädgård som förr, då jag inte kan hänga med i ditt tempo.

 6. Anna Tjäder skriver:

  Hej
  Det är inspirerande att följa din blogg och det har resulterat i att jag blivit mycket mer aktiv i grönsaksodlandet igen, efter att länge mest satsat på blommor. När barnen var små bodde vi i England och där odlade jag massor, men när vi kom hit blev plötsligt odlingssäsongen så kort att det kändes meningslöst. Ack så fel det är! Tack för den insikten och tack för att du bemöter Jante och hans kompisar. Alla förutfattade meningar människor har om att det inte är ok att framhäva sina styrkor (mer sånt!), att "vara hemma" med barnen inte innebär jobb utan att det bara är att ligga på soffan och käka praliner hela dagen (grrr), att det inte kräver speciellt mycket ansträngning att sy ihop en blogg och redigera material görs på en kvart osv osv. Det enklaste som finns är att vara anställd, för då kan man gå till sitt jobb fem dagar i veckan, utan att tänka, utan att behöva driva, utan att vara kreativ (om man nu står ut med det) och sen använda sin uppdämda kreativitet att racka ner på människor som gör det man EGENTLIGEN skulle vilja göra själv, men inte orkar...eller vågar. Gör mig galen!!
  Du gör ett bra jobb, ett ordentligt jobb och jag önskar jag kunde göra likadant, men jag har insett att jag är mer av en admin-person än en entrepreneur. (Och det är jag rätt bra på:))
  Ha det gott!
  Vänliga hälsningar Anna

 7. Ann skriver:

  Tack, roligt att få ta del av detta. Ser framemot nästa avsnitt. Du är proffsig, trevlig och generös.

 8. Pia skriver:

  Intressant o klargörande. Gällande jante, så ser jag det bara som en ointressant samling bokstäver. Kul att Du och Skillnadens trädgård finns , det finns många kunniga trädgårdsmänniskor men att förmedla och göra tillgängligt är en annan sak. God fortsättning

 9. Sandra skriver:

  Tack Sara! Älskar ditt sätt att skriva, så underbart inspirerande och lärorikt! Har nyss börjat min väg mot att försöka bli en influenser, så är otroligt tacksam för detta inlägg. Tack!

 10. Susan skriver:

  Hej tack för intressant och informativ text. Jag såg dig i Göteborg och nu förstår jag varför du talade så proffsigt o radiosnabbt ? Det är roligt att följa dig fastän jag bara har några futtiga tomater o ananaskörsbär i växthuset... det är mest en mypslats för att förlänga utenjuttiden här uppe i Österbotten. Hälsningar från Korsholm
  Din kollega farbror Grön var här ? förra veckan missade dock honom tyvärr?

 11. Tina Ljung Johansson skriver:

  Tack för att du delar med dej av ditt arbete... jag tänker att en egenskap du oxå har är att du är Smart, för att lyckas bli en så bra Influencer !

 12. Calle Sjöblom skriver:

  Hej! Vi lever i en föränderlig värld och det gäller att anpassa sig, vilket du verkat göra på ett bra sätt. Sitter man fast i ett 9-5 jobb har man svårare att förstå det.
  Jag ska precis nu sätta igång några köksland som jag fått tillgång till, ett i zon 3 och ett i zon 5. Och dina filmer har gett mig massor med tips och inspiration inför det arbetet. Stort tack för det!!
  Fråga: har du funderat på att sätta upp några bikupor för att få hjälp med pollineringen?
  Calle

 13. Händigakvinnan skriver:

  Spännande att läsa om alla delar i ditt jobb! Självklart blir man ju bra på det man övar på. Det är lätt att inte reflektera över det, man tror att det bara finns där. Som om det vore en medfödd talang. Liksom man sällan funderar över en text eller ett tal som är lätt att ta till sig. Innehållet når fram och det kan tyckas självklart utan reflektion över hantverket. Men det är ju även någon mer Sara, hur du når fram i en viktig fråga, hur du fått mig att plöja upp villaträdgårdens gräsmatta för att odla. Hur vi lever och tar hand om vår stund på jorden och vad vi gör med klotet genom hur vi äter, hur vi väljer att leva - vi som har möjlighet att välja. Kör på!!!

 14. Linnea Edmark skriver:

  Sara! Du är en så galet bra förebild för oss andra Influencers. Mina förutsättningar att jobba med det vi gör är väldigt mycket mer lika dina än våra yngre kollegors utan tex barn. Så jag tar lite rygg på dig och försöker skapa mig ett Lanclin istället för Skillnadens 🙂 Efter att ha flyttat tillbaka till Sverige efter några år i Bayern är jag nu mer än redo att ta mina plattformar till nya höjder. High five på den! 🙂

 15. Marie Nordahl skriver:

  Tack för att du delar med dig Sara! Du är min största inspirationskälla!! Heja dig!

 16. Micke skriver:

  För mig är det just mångsidigheten i din publicering som gör det så lockande att följa dig. Bloggen är grunden för mig (som jag helst följer vintertid, då jag har mindre att göra ute) medan "två odlare mellan" är en njutning varje gång jag hör det. Jag instämmer även med Tina ovanför, att se och höra dig live är också härligt och du har en professionell och varm framtoning på en scen eller framför en levande åhörarskara.
  I det här inlägget är jag mycket glad att du lyfter dina styrkor och att du försvarar din arbetsinsats mot de som inte vill ge cred för den tid och kreativa energi som krävs för att föra fram kunskap på ett inspirerande och lockande sätt.

 17. Monica Gustafsson Berg skriver:

  Det var roligt och intressant att få ta del av din resa genom livet. Jag inspireras otroligt mycket av det du gör och det du delar med dig av. Det har fått mig med att gräva upp trädgården för att producera mat. Fantastiskt roligt. Det är väldigt lätt att förstå vad du säger, både på svenska och på engelska. Jag läser dina böcker som kvällslektyr och odlar sedan efter konstens alla regler. Det här året har varit ett bra år. Mycket att skörda.
  Du är en stor inspirationskälla, fantastisk föredragshållare och en härlig människa att följa. Tack för att du finns.

  Monica Gustafsson Berg

 18. Linda Hellström skriver:

  Fina Du!
  Känner så igen mig i din "kamp"! Både inom yrket och familjetänket.
  Jag har levt som frilansare inom kultursektorn i hela mitt liv ( nästa år pensionär).
  Jag är stolt över mig själv att jag har överlevt ekonomiskt ( knapert) och att jag alltid har följt mitt hjärta. Naturligtvis kommer jag att fortsätta arbete så länge kroppen håller och jag får betalt!

  Tack! Tack! Tack!
  För din inspiration till odling, ja, hela din livsåskådning, faktiskt.
  Jag har alltid tyckt om att odla, men nu har intresset tagit nya proportioner. Min man sa för en tid sedan:
  - Kan du inte sluta prata om tomater? Du pratar BARA om tomater HELA TIDEN! :-))
  Till sist:
  Kämpa på med allt! Ju äldre man blir desto mer struntar man i enfaldiga kommentarer och kör sitt race.
  Lycka Till med allt!
  Kram

 19. Helen Hector skriver:

  Imponeras ständigt av ditt flödande, tydliga, innehållsrika och inspirerande språk. Influencer - tycker du att det saknas ett svenskt ord som täcker vad du menar? Vilken fantastiskt fin bild Johannes har tagit av dig!

 20. Elisabet Althini skriver:

  Tack Sara för all din klokskap och fantastiska utstrålning! Jag älskar att läsa det du skriver och att lyssna på dig, när du går omkring i landen och berättar om viktiga saker i odlingskonsten. Du har väckt mitt intresse för odling och nu är det ett av mina största intressen. Du är bäst! Fortsätt!
  Kram, Elisabet Althini

 21. Christina Forsberg skriver:

  Tack, Sara! Jag som inte kan så mycket om nya media förstår ändå att du lägger ner hela din själ i ditt jobb! Nu som pensionär har jag all tid i världen att läsa det du skriver och titta på dina klipp! Du är så inspirerade! Vill bara odla, odla, odla!
  /Christina

 22. Erika Roos skriver:

  Tack för ett fint inlägg. Det är kul att höra hur du jobbar.

  Och det är verkligen inte "bara" att vara hemma med barnen! Jag är ofta hemma med barnen och det blir mycket springa ut i mörkret efter att de somnat för att hinba med att odla eller smita ut en stund när det är ljust de dagar min man är hemma.

  Och då är mina småttingar ändå rätt intresserade och följsamma, men vissa grejer intresserar dem bara inte. 😉

 23. Monica skriver:

  Så bra Sara!! Har följt dig i flera år och på grund av dig helt ändrat mitt sätt att odla. Nu förstår jag varför du är så proffsig!! Gillar verkligen att försöka bli mer och mer självförsörjade. Jag har skapat en egen blogg och FB-sida ”Sör Starfors grönsaksland”, och har ngr följare. Jag har mycket Jante i mig och det tog ett tag innan jag vågade. Började med att för min egen del använda bloggen som en dagbok för min egen del, men märkte sen att andra också gillade att läsa och följa mig i min trädgård. Tummen upp för dig Sara, utan dig och dina tips, filmer och blog hade jag aldrig vågat.

 24. Eva Peterson skriver:

  Hej Sara!
  Du är fantastisk och duktig! Tack! för att Du orkar sprida entusiasm och kunskap kring odlande, jag har tagit till mig och odlar året runt, så härligt och roligt!
  Fortsatt lycka till!

 25. Pia Ruthgård skriver:

  Hej
  Det är väldigt intressant när du berättar om dina villkor och dina verktyg. Du är helt klart en skicklig, innovativ och drivande företagare. Vi som girigt ? läser allt du skriver och ser dina filmer, blir så inspirerade och odlar allt mer och under allt längre perioder.
  En viktig sak som du skriver är att du kan göra dina framställningar strukturerade och enkla. Jag älskar när du säger: så här gör jag! Och sen sätter du igång ??. Och en annan sak som jag älskar är att du följer upp ett klipp du gör med ett annat, där du visar hur du fortsätter t ex fyra månader senare.
  Jag var och lyssnade på dig på Blomstertorget i Linköping, vilket kompletterade bilden av din entusiasm och ditt kunnande. Det var jätteroligt och gav mersmak.
  Stor kram och tack för fina böcker och recept och all kunskap du så pedagogiskt delar med dig av ?

 26. Anna Persson skriver:

  Å du får gärna blogga om din trädgård året runt. Så här års saknar jag just tips o ideer när alla andra trädgårdsforum går i dvala.

 27. CindyLee Hansen A skriver:

  Hej Sara! Inspiratör är du verkligen! Jag får tålamod att vänta, mod att prova nya saker och inspiration till sådant jag inte ens tänkt på. Stor tack! Fortsätta precis som du gör. Jag älskar korta, praktiska inlägg som även visar det mindre perfekta. Jag kan identifiera med det!

 28. Kerstin skriver:

  Det var intressant att läsa om detta! Eftersom jag själv är långt ifrån medievärlden, och dessutom är anställd (med dess för- och nackdelar), var det roligt att få en inblick i ditt arbetsliv!
  En lustig sak:
  En annan blogg jag följer är 'Ponnymamman', eftersom jag har ett starkt hästintresse, och eftersom hon - liksom du - har en hög kvalitet på det hon skriver. Hon skriver nu ett inlägg om hur det är att att vara bloggare, och om skillnaderna mot att vara journalist, som hon var tidigare.
  Intressant hur som helst!

 29. Anne fra Norge skriver:

  Heia Sara!
  Ned med Jante.
  Bry deg ikke om negative kommentarer. De kjenner ikke deg, og kan derfor ikke kritisere deg. De er ofte kritiske fordi noe i dem selv ikke har det bra. (Kranglet med mannen. PMS. Fått parkeringsbot. Osv)

 30. Ida Popa skriver:

  Mycket intressant!
  Jag är nämligen helt ny vad gäller odling! Det är min svärmor (på landet i rumänien) som inspirerat mig att börja odla! Så jag började ta reda på fakta på nätet i okt-nov förra året och hittade ju fort dig och Johannes.. Johannes var jag dock väl med sedan året innan då jag odlade lite tomater bara och inte hade en aning om att han var en offentlig person som jag skrev med på Messenger! Tanken slog mig då också att, shit, tänk om jag kunde jobba med detta hemma i min trädgård och också kunna ha mina barn hemma med mig. Sedan dess är det min stora dröm! Dock vet jag inte vart jag ska vända mig just när det gäller inkomster. Däremot vet jag, att det här är min grej.. så mycket jag lärt mig det här året i min trädgård som jag börjat göra till en köksträdgård.. höggravid släpade jag pallkragar, påsar med tidningspapper, jordsäckar, spadar och du vet allt, fick tillgång att låna grannens orörda riktigt gamla växthus som ligger ca 50 m från vårt hus bakom en skogsdunge och nedanför ett litet berg. Gjorde om bäddarna (som var uppe i luften med plast underst) grävde bort all jord, bankade ur bottnarna så att jorden skulle få kontakt med marken istället, slängde tillbaka jorden, bokashi plus ny jord. Inomhus väntade plantor jag drivit upp sedan i januari. alla odlingsplatser var förberedda, och det kändes tydligt i ryggen och fogarna också! När det var dags att börja sätta ut plantor klarade jag inte av det med mina 23 extra kilon, det tog för hårt i ryggen att sitta på knä framåtböjd. Min svärmor kom som planerat till oss från rumänien i slutet på maj, dagen efter ankomst hjälptes vi åt att sätta ut allt jag förodlat inne, samma natt föddes vår 3:e bebis på 3 år ❤ och vi har under sommaren skördat tillräckligt för att jag ska känna mig nöjd.. dessvärre blev det inte mycket från växthuset trots att jag skött det, för dålig sommar och det växte upp ett träd precis framför, som om inte själva skogsdungen skymde nog med ljus. Men nu planerar jag stort, jag skall beställa ett tunnelväxthus, och hela baksidan av trädgården skall grävas med grävmaskin för att rensa bort all sten och jag ska göra en helt ny trädgård där! Oj oj oj vad jag längtar! Men har du några tips på var man kan vända sig just när det gäller inkomster och hur man kommer igång med blogg osv? Jätte tacksam för svar!
  Och riktigt fin bok 'skillnadens Skörd' jag läser lite grann varje kväll! Så otroligt fina bilder ❤

 31. Agneta Andersson skriver:

  Så fint att läsa om din väg till det arbete som du skapat... ett arbete som alla vi odlingsintresserade får glädje av. Men riktigt trist är det, att du får negativa kommentarer, så onödigt! Jag själv är inte så intresserad av "media", så jag undviker den i viss mån. Men är så glad att jag hittade din Blogg och FB redan från start då du började skriva, och jag vid tillfället, saknade likasinnade här uppe i norr. Tack!

 32. Siv Lindström skriver:

  Tack Sara för allt du delar med dig av, både personligt och arbetsmässigt! Jag beundrar dig för din klokhet, beslutsamhet och prioriteringar ( målvetenhet). Du har säkert en bra arbetsfördelning under dygnet! Själv försöker jag prioritera det som är viktigast för mig. Fortsatt ” gott liv” för dig och din familj!
  / glad odlarpensionär 70 år med 7 härliga barnbarn och kolonilott på 200 m2.

 33. Linda skriver:

  Bra skrivet och fortsätt med din plan det du gör så bra. Tänk om du med Skillnadens Trädgård hade funnits för 20 år sedan när jag började med mina försök och misslyckanden, oj vad enklare det vore. Men nu vet jag bättre och läser/tittar på allt du gör. Vi håller på att bygga hus och viktigaste för mig är trädgården uppbyggnad. Gissa om jag glad över dig ?

 34. Maria skriver:

  Ja jag ör i alla fall biten -av dig! -Vadå intresse som dalar??? Varje dag lär jag mig ngt nytt, el får en input från dig som jag bör med mig i hjärnbalken men framförallt i hjärtat. Nu är jag bara så frustrerad över att det är mörkt redan kl 18 om kvällarna. Går ut för att skörda, täcka, bygga & planera å kommer på mig själv med att helt plötsligt stå mitt i ett påbörjat projekt. Fortsätt att skriva. Du tjänar dessa 20 år med stolthet jag bara måste läsa ngt från dig ofta!!
  Du är så lik mig på många sätt i odling & tänk. Känner jämt att jag inte har tid att jobba??
  Älskar mitt jobb dock! Tack snälla snälla Sara för allt vi får av dig-FORTSÄTT!/Maria

 35. Emilie skriver:

  Det är ju för väl att det finns influencers! Att jag odlat i år är ditt och Mandelmanns "fel"! 🙂 Jag såg deras program och läste din bok och blev helt fast. Och planer för nästa år har funnits länge, så maken får snickra lite lådor. Tack för att du finns, det är intressant att läsa din blogg!

 36. Ylva skriver:

  Tack - så värdefull info och så saklig. Underbart att höra dig beskriva vad dina styrkor är. Avskyr jante! Man kommer ingen vart genom att förneka sina skills! TACK! Ser med spänning fram emot nästa inlägg i ämnet!

 37. Kristine Beate skriver:

  Jag tycker du är grym och gör ett makalöst bra jobb. Du ger mig så oerhörd mycket inspiration med din trädgårdsodling. Av dig har jag lärt mig massor. Min sambo och jag köpte en gård i växtzon 2 förra våren. Tack vare dig och dina youtube-klipp har jag vågat börja odla i större skala än tänkt från början.
  Fortsätt att inspirera!

 38. Anna skriver:

  Väldigt intressant läsning!

  Jag har inte letat super mycket i arkivet, men jag skulel gärna läsa mer om hur man väljer plats för att anlägga nya odlingsland, typ hur nära stora träd, sol/skugga mm. Sen skulel jag gärna vilja läsa mer om hur du integrerar barnen i odlingen.

  Tack för en mycket inspirerande blogg!

 39. Agneta Granberg skriver:

  Det är stimulerande och inspirerande att läsa din blogg, Sara. Du har gjort en härlig resa i medievärlden och samtidigt som odlare. Nu har jag blädderläst kommentarerna och de förstärker, vi är många som odlar och vill odla mer. Att använda sociala media ger en helt annan kraft än papperstidningen, som kommer någon gång då och då.
  När regnovädren hänger över oss är det lätt att glömma trädgård och odling, men hänger man på facebook, läser din blogg och dessutom följer Bokashisfrämjandet får man en knuff. Tomaterna växer i växthuset. Några gamla äpplen har verkligen satt fart på rodnaden. Värt att fortsätta vattna dem. Gräslöken, som ska bli kantväxt, går att flytta på än. Och blomsterlökarna vill förstås ner i nya planteringar med ny jord med färdig bokashi i. Jag måste ut!

 40. Carita Eklund skriver:

  Tack för ditt arbete som inspiratör. Jag får stor glädje av att följa dig och njuter av ditt språk. Det är viktigt men enstusiasm och inspiration då vågar man gå litet över sina egna gränser. Odling är nog det finaste man kan syssla med!

 41. Felicia skriver:

  wow! Vilken otroligt bra inlägg som verkligen alla borde läsa. Tack för detta 🙂

 42. Simon Leidecker skriver:

  Jätteintressant att läsa om detta också, inte bara om alla smarta odlingstips. Det är uppenbarligen många som har fastnat för personligeheten Sara, inte bara odlaren Sara!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *