Sex grönsaker som är ljusgroende - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Sex grönsaker som är ljusgroende

Ljusgroende fröer sås direkt på ytan utan att täckas med jord. Fler av grönsakerna jag odlar blir bäst om de får gro på det här viset. Här är sex tips.

En bricka med små plantor av rotselleri.

Nyligen omskolade plantor av rotselleri. Bild från februari 2016.

 

Det är dags att så. Jag står med en näve pyttesmå sellerifrön i handen och av ren vana sår jag så som jag funnit att sellerin blir bäst - utan att täcka den med jord. En del fröer gror bäst när de nås av direkt ljus och ska inte alls täckas av jord. Men hur vet jag vilka fröer som funkar så?

Ett bra riktmärke vid sådd är att pyttesmå fröer sällan ska sås djupt ner i jorden. Riktigt små fröer trycks bara fast lätt på jorden och gror där. Ingen jord på toppen. Här är ett gäng vanliga grönsaker som gror bäst i ljus:

 

Rotselleri

Det här är en rotgrönsak som behöver lång utvecklingstid för att utveckla fullstora rotknölar. Fröerna sås därför inomhus redan tidigt på året. Min första såddgörs i januari, då sås fröerna glest tillsammans i ett tråg. Sådden står under växtbelysning på undervärme och det dröjer oftast bara drygt en vecka innan fröerna gror.

 

Stjälkselleri

Fröerna behandlas precis som rotsellerin ovan. Stjälselleri är en variant där stjälkarna är mjälla och fina. Mycket användbar och god, dessutom är växten ett smycke i grönsaksodlingen. Extra vacker är de rödstjälkiga sorterna.

 

Trädgårdsportulak

Min favoritbladgrönsak sommartid. Fröerna är pyttepyttesmå. Vid försådd så de i kluster med så få frön som möjligt i varje plugg och vid direktsådd strösslas fröerna ut glest i vattnad rad direkt på friland.

 

Vinterportulak

En av vinterns allra härdigaste bladgrönsaker. Växten sås liksom trädgårdsportulak, gärna i pluggar för att få enskilda plantor som är lätta att sätta ut. Jag odlar bara vinterportulak i sommarsådder inför vintern.

 

Paprika

De platta och ändå ganska stora fröerna till paprika gror mycket lätt på fuktad jord. Undervärme och bra fukt i luften är viktigt, därför är minidrivhus och värmematta perfekt till. Jag sår flera frön i varje bytta, med några centimeter mellan fröerna. En del täcker sina frön med bara ett mycket tunt lager jord som hjälper till att hålla fröerna fuktiga. Läs på fröpåsen vad den aktuella sorten behöver.

 

Basilika

Den är bladgrönsaken/kryddan har inte så små frön och det är inte alltid såanvisningarna berättar att de gror fint i ljus. Men det tycker jag. Eftersom fröerna är lite större går det att se när de gror och det är ett fantastiskt skådespel. Jag strör ut fröer på jorden i en bredsådd och trycker fast dem ordentligt med handflatan. Efter vattning dröjer det bara några timmar, extra fort går det på en värmematta, innan de svarta fröerna börjar ändra färg. De blir lila. Sen går det bara en kort tid innan fröerna får en liten svans som letar sig ner i jorden och sedan kommer stjälk och hjärtblad. Jag sår basilika som ljusgroende både inomhus under växtbelysning och i växthus på sommaren.

 

Gör så här:

 • Fyll ett odlingstråg med några centimeter jord, kanske 3-4 centimeter.
 • Platta till så att jorden blir jämn.
 • Strössla ut fröerna över jorden. De ska inte hamna på varandra men det kan ändå vara ganska tätt.
 • Tryck försiktigt fast fröerna på jorden med fingrar eller handflatan.
 • Ställ sedan sådden på ett fat med vatten så att hela tråget med jord fuktas, inklusive ytan.
 • Täck sådden med plast eller ställ i ett minidrivhus, gärna på värmematta under vintern inomhus.

Jag brukar inte vattna jorden innan jag sår. Det är lättare att trycka fast fröerna om jorden inte är blöt. När det är blött fastnar fuktig jord på handen och då åker de små fröerna med, de syns inte ens. Genom att trycka fast fröerna när det är torrt är det större chans att de stannar i jorden.

Jag vattnar ljusgroende helst underifrån, helt enkelt för att sådderna lätt spolas bort från jorden om det kommer vatten på.

 

Tänk på att

Fröer behöver jämn fukt för att starta sin groningsprocess. Om det plötsligt blir torrt när fröet börjat jobba kan det gå åt pipan. Det är dessvärre lätt att sådden torkar ut, särskilt då den står under växtbelysning. Därför är det bra just att täcka den med en plast eller ställa i ett minidrivhus som håller kvar fukten i luften. Ett annat sätt är att täcka sådden lätt med material som perlit, vermiculit (bägge är vulkaniska lätta material, köps på nätet eller i välsorterade trädgårdsbutiker), sand eller grus. Alla släpper igenom ljus så att fröerna gror, men hjälper jorden att hålla kvar fukten.

Oftast står det i såbeskrivningen om fröerna ska täckas med jord eller om de är ljusgroende.
Långt många fler sorter än de som beskrivs som ljusgroende gror i ljus. En slarvigt gjord sådd kan bli väldigt lyckad även om den inte täckts av jord. Om du av någon anledning vill gör en slarvsådd så är till exempel sallat, vintersallat, spenat, ärtskott, viss paprika, kål och lökfrön sånt som gror lite var som helst. Sägas bör också att en del ljusgroende frön naturligtvis gror även om de fått lite jord över sig.

Nu går jag och väntar på att mina sådder ska börja gro. Det är lite extra spännande med ljusgroende eftersom det är mycket lättare att följa utvecklingen när fröerna ligger på ytan. Spännande!
/Sara Bäckmo

 

25. januari 2018

12 svar till “Sex grönsaker som är ljusgroende”

 1. chrifors skriver:

  Tack, Sara för en mycket bra blogg!
  Ibland står det ju inte på fröpåsen och jag tror att jag har ”begravt” många frön av bara farten, men så köpte jag ett hydroponiskt odlingssett och såg att alla frön grodde ju i ljuset av växtlamporna direkt på stenullsplopparna. Har fått upp kvitten och fikon, men det är ju mest för experimentslustans skull. Nu har jag sallad av olika slag som är skördeklar och har sått en omgång med tomater, paprika, chili, aubergin, purjolök, kapkrusbär och massor av basilika! Det är så kul att se hela processen från frö till skörd!
  Läste en kommentar här från april 2017 om att du skulle vara ”köpt av reklamen”, va ledsen en blir när folk inte fattar att du måste ju ha en inkomst också! Du kan ju inte bara jobba idéellt! Någon pension måste du ju ha sen när du blir till åren som jag!

 2. Berta skriver:

  Hej!
  Tack, vilket bra inlägg! Skulle så gärna vilja se en större bild på hur arrangemanget runt din försådd ser ut med belysning och allt. När kan man börja förså i tunneln utan tillgång till el till undervärme? Går det? Känner du till något om droppbevattning via timer om man inte alltid är i närheten?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack! Jag ska försöka fixa ett inlägg med inomhussådderna till i veckan. Försådder i tunneln kan du börja med nu, beroende på vilka växter du odlar förstås. Jag använder inte droppbevattning men vet att det finns. Gjordnära har ett bra system som kan kopplas med timer. /Sara

 3. Maria skriver:

  Det är så bra med dessa inlägg, så att blir man påmind om saker att göra /så. Tack!

 4. Tuulikki Lund skriver:

  Sara, du är toppen!
  När sätter du tomat- och chilifröna inomhus i jorden? Jag gjorde det i februari och de blev så långa och smala innan de kom till kallväxthuset.
  De gav frukter si så där!

 5. Jenny Lundstedt skriver:

  Tack Sara för en fantastiskt blogg med så mycket inspiration.
  Det är kul att följa dig o dina odlingar, och inse själv att de tips o idéer man får i från dig faktiskt fungerar. ??

 6. Ulrika Simonsson skriver:

  Så himla bra blogg! Visste inte att den fanns förrän förra sommaren, då du blev "namedroppad" av granne på min nya odlingslott. Sedan dess har jag kollat av dina många tips! Gällande Basilika - har under några år fuskat och köpt Ica's färdiga ekologiska, och satt ner i krukor på balkongen. Blir väldigt stora 🙂 Och i somras hittade jag enkelt tips på youtube . som funkat bra! https://sherwoodskogen.webblogg.se/2019/august/youtube-oandligt-med-tips-och-tricks.html

 7. Lillemor Keim skriver:

  Allra först vill jag önska Dig Sara med fam. och alla andra som följer Dig, en riktigt God Jul
  och ett Gott Nytt År.
  Jag är fortfarande nybörjare. Jag testar allt möjligt, sår i små burkar och krukor för att se vad som fungerar. Hittills är det spenat och dill som fungerar bäst. Marche och chile är
  lite trögare. I år kan jag dekorera den gravade laxen med egen dill och spenat.
  Tack Sara för att du inspirerar, Du har alltid en lösning på problem so vi har.
  Ha nu en lugn helg.

 8. Gunilla Leander Persson skriver:

  Har sått en del frön nu . Ställt på vår värmepanna där kan det bli 31 grader är det för varmt? Jag ser till att jorden är fuktig hela tiden.

 9. Jutta Sanyang skriver:

  Så bra förklaring! Tack! Och bra annons med ”gulvatten”…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *