fbpx

01. augusti 2015

Självförsörjande på grönsaker

Matglädje har präglat de tre första månaderna i årets gröna utmaning. Alla grönsaker från egen trädgård ger god mat och sparade kronor.

Mitt projekt med att anlägga och odla en köksträdgård som ska leverera alla grönsaker vår familj behöver under minst sju av årets månader går fint. Trädgården skapades 2011 och skulle under de tre följande åren formas till att producera väldigt mycket mat.

2011 anlade jag köksträdgården. 2012 provodlade jag alla möjliga grönsaker för att kunna hitta grönsaker vi gillade och nosa på odlingsmetoder som skulle hjälpa mig att kombinera familj, jobb och odling. 2013 köpte vi inte en enda grönsak i butik under perioden juni-december och under resten av året kunde vi äta en stor del av grönsakerna från egen odling med. Tänk att det går att framställa så mycket mat på en yta som ryms på en villatomt!

Hela vår familj är överens om att vi inte kan vara utan odling. Den insats i form av trädgårdsarbete och blygsamma investeringar under året får vi igen med råge i form av mycket fina råvaror till matlagningen och många sparade kronor. I år köper vi inte en enda grönsak under perioden maj-december. Varje månad sparar vi 4 000 kronor i matkostnader bara genom att skörda merparten av vår mat i den egna trädgården. 4 000 kronor!

Sara Bäckmo i köksträdgården med ett fång mangold i famnen.

Jag har skördat mangold till kvällens middag. Den storbladiga sorten 'Fordhook Giant' ger stora blad med mycket mat.

Nu har det gått tre månader sedan vi slutade köpa grönsaker. Även om säsongen hittills varit kall och ganska ogynnsam har skördarna varit helt okej. De värmekrävande grönsakerna ger fortfarande ingen skörd, trots att jag odlar en del i tunnelväxthus. Tomater, paprikor och gurkor lyser med sin frånvaro och endast enstaka squash har kunnat skördas. Det gjordes tidigare i veckan när vi gjorde pizza med tomatsås utan tomat.

Jag är glad över att jag lagt en del tid på att hitta mitt sätt att odla och mitt sätt att kombinera odling med jobb. För jag vill inte sluta jobba och byta mitt fantastiska journalistjobb mot trädgårdskläder större delen av dagen. Jag arbetar just nu heltid, på obekväma arbetstider, hemifrån och har minimalt med tid för att sköta köksträdgården. Dessbättre sköter den sig själv i stora drag nu och jag behöver bara göra en del sådder och planteringar, samt skörda. Jag räknar med att köksträdgården på friland (ej medräknat odlingstunnlar och höns) tar i snitt en timmes fysiskt arbete per dag att sköta, den här veckan har jag kanske lagt sammanlagt en timme i köksträdgården eftersom det är mycket med annat. Det går i perioder, vissa månader krävs mycket arbete, andra mindre.

I alla fall. Det finns gott om anledningar att odla mat hemma. Alla har sina skäl. Viktigast kanske är att poängtera att fördelarna med att ha en grönsaksodling hemma, stor nog att verkligen göra skillnad, är så många att fler borde gräva upp gräsmattan och anlägga en köksträdgård!
/Sara Bäckmo

 

2 svar till “Självförsörjande på grönsaker”

  1. […] minst från Sara Bäckmo som driver fantastiskt inspirerande Skillnadens Trädgård. Tänk att vara helt självförsörjande på grönsaker under sju av årets alla månader. Det vore nått […]

  2. […] betyder vinterodling? Självförsörjande på grönsaker Såkalender månad för månad Övervintrat ger tidigast skörd Så grönsaker på snö Vinterså […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *