7 grönsaker som imponerar - Sara Bäckmo
Stäng menyn

7 grönsaker som imponerar

En del grönsaker sticker ut mer än andra. Kanske för att de ser spektakulära ut eller för att de smakar i särsklass bättre än andra sorter i sin kategori. Här är sju grönsaker som imponerar i år.

Ett knippe sparris i olika färger.

Lila sparris är mycket god att äta färsk. Den är söt i smaken och stjälkarna är spröda och krispiga.

 

Under sommarens besök här i trädgården har det förstås passerat en del turer genom trädgården, då jag visat besökande vänner runt. I år känns det som om extra många av familjens vänner varit intresserade och blivit inspirerade till att odla mer hemma. Det är verkligen kul!

Några av grönsakerna som växer i min köksträdgård har fått extra många hurra-rop. Vissa grönsaker är extra snygga och andra extra goda. Här tänkte jag göra en liten presentation av några av grönsakerna som varit särskilt populära i år.

 

Lila sparris

Jag håller med, lila sparris är väldigt vacker och väldigt god. Stjälkarna är så söta att de kan ätas råa av både stora och små. Dessutom lär de innehålla massor av antioxidanter. Flera av vännerna som smakat de späda sparrisstjälkarna har baxnat. Nej, det går inte att jämföra med importerad sparris som finns i matbutiken. Tro mig!

Läs mer: Så sparris från frö

 

 

En vacker knubbig grön planta med blanka blad.

Så här läcker är trädgårdsportulak av sorten 'Gul' när den växer på friland den här sommaren. Vi skördar plantorna varje dag och det växer ut knubbiga skott hela tiden.

Trädgårdsportulak 'Gul'

Den här bladgrönsaken liknar inte någon annan. Den har en närmast krämig konsistens och är len och fin i smaken. Det finns flera olika sorters trädgårdsportulak, men min favorit är den som heter 'Gul'. Den har en extra härlig smak och bladverket lyser bredvid andra grönsaker som är mer gröna i färgen.

Läs mer: Portulak - våra godaste blad

 

 

Gröna plantor i svarta krukor på rad.

Citronbasilikan växer i krukor i tunnelväxthuset och skördas regelbundet. En stor del av skörden mixar jag och fryser in.

Citronbasilika

I år har jag odlat ganska mycket av citronbasilika och frusit in. När några av våra vänner var på besök gjorde jag en rätt enkel måltid med ugnsgratinerade polkabetor, stekt korv från Rinkaby Gård, färska grönsaker och en yoghurtsås med citronbasilika. Succé! Och gästerna fick förstås en egen planta citronbasilika med sig hem. Den kan lätt förökas med sticklingar.

Läs mer: Så basilika - så här lyckas du

 

 

Ett stort grönt och tätt toppskott av broccoli ligger på torkat gräs.

'Baby Matsuri' ger stora fina toppskott av broccoli. Smaken på den här sorten är outstanding god!

Broccoli 'Baby Matsuri'

En kanonfin broccoli som växer på låga plantor. Toppskottet är i sig inte alls någon baby, det väger nära ett kilo. Men plantorna är kompakta och lätthanterliga och växer fint i landet utan att ta allt för stor plats. På medlemsdagen i juni blev flera betuttade i 'Baby Matsuri' och jag blev inspirerad till att så ännu mer. Nu har jag två krukor fullproppade med nya plantor på gång.

Läs mer: Odla broccoli för stor skörd hemma

 

 

Ett vackert krusigt sallatshuvud med röda och gröna nyanser.

'Kiari' ger ett mycket smakrikt huvud i vackra färger.

Sallat 'Kiari'

Den här sallaten har varit ett blickfång i min trädgård i år, den är riktigt bildskön. Sorten heter 'Kiari' och jag har sått den vid några tillfällen i år. Bladen skiftar i olika färger, snyggast är den då den serveras i klyftor så att man får se hela färgsskalan på en gång. Den smakar mycket sallat, vilket jag gillar, och är extra god med en fin citronolja ringlad på.

Läs mer: Sallat är alltid rätt

 

 

En klase med avlånga buckliga helt blåa bär.

I klasar på undersidan av grenarna hänger de stora bären. De är vackra och mycket lättplockade.

Blåbärstry

De här fina bären är fortfarande en nyhet för många trädgårdsägare, även om vi som odlar mycket grönsaker och bär och är närmast ohälsosamt nördiga vetat om dess förträfflighet i flera år. Blåbärstry ger avlånga, blåbärslika bär ganska tidigt på säsongen. Buskarna odlas precis som vinbär och kan växa i vanlig trädgårdsjord. De trivs bäst i soligt läge. Varje buske kan ge stor skörd av syrliga, och senare mer söta, bär som påminner om blåbär. Det här är alltid en måste-ha-växt för de flesta som besöker min trädgård.

Läs mer: Odla blåbärstry

 

 

Massor med fina lökar ligger på torkning.

Bananschalottenlök 'Longor' ger skörd redan i juni, med långsmala fina lökar som går fint att lagra länge.

Bananschalottenlök 'Longor'

Avslutningsvis är det många som tappar hakan inför den väldigt tidiga skörden av schalottenlök. Lök är en av de vanligaste grönsakerna att odla hemma, ändå är det en nyhet för många att schalottenlök kan sättas på hösten för skörd väldigt tidigt på sommaren året därpå. Tidigare än den vanliga löken står skördeklar. Den som tänkt åka på semester på sommaren och vill hinna skörda all sin lök innan utgången av juni ska absolut satsa på 'Longor'. Den är dessutom väldigt god och kan förvaras inomhus i rumstemperatur till nästa vår.

Läs mer: Skörd av bananschalottenlök 'Longor'

 

Sommaren är inte slut än. I trädgården står flera nyheter som jag tycker ska bli kul att se resultatet av. Kanske blir det några nya favoriter, som får återkomma till nästa år? Själv är jag väldigt nyfiken på flaskkurbits, mini-tamarillo, svarta sojabönor och jättesojabönor till exempel. Vilka grönsaker har slagit dig eller dina vänner med häpnad i år?
/Sara Bäckmo

25. juli 2019

6 svar till “7 grönsaker som imponerar”

 1. Hanna skriver:

  Gotländsk blåärt! Oj vilken skörd det blivit. Grodde före alla andra ärtor, växte sig jättestor och fin, och har gett stor skörd. Skidorna är dessutom lila, ser så snyggt ut!

 2. andersthorsander skriver:

  Tomaterna, spenaten, Longor, vitlök, spets o vitkål, sellerin båda sorter, morötter o palstrnacka, mangold, gulbetor. Bra odlingsår här i Tyresö?

 3. Emmy skriver:

  Bor sen ett halvår i hus för första gången sen barndomshemmet (~10 år) så har ingen egen odling än, även om lite plantor är på gång att drivas upp. Men på tal om kul grönsaker hittade jag i höstas en himla god broccoli i affären, "broccoloco", som har längre stjälk än vanlig och är lite mjukare och godare. Hoppas kunna hitta frön till den i framtiden ?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Du kan odla den hemma. Kika efter frö till brokali. Finns en fin sort i min frökollektion Så året runt som du hittar i till exempel Blomsterlandet och Granngården.

 4. Carina skriver:

  Odlade en störböna för många år sen. Kommer inte ihåg vad den hette, hade skickat efter frön. Det var sagt att bönskidorna skulle bli upp emot 50 cm långa. Och dom blev faktiskt det, dessutom var dom väldigt goda.

 5. Kristina Norborg skriver:

  Broccoli baby matsuri har jag inte lyckats hitta frö till, måste jag importera?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *