Stäng menyn

Skillnadens favoriter - Ny bok i februari

I februari kommer jag med en ny bok! Den heter Skillnadens favoriter - 15 fenomenala grönsaker att lyckas med. Här berättar jag mer om vår nya och väldigt gula bok!

Bokomslag där Sara sitter i gul kofta i trädgården bland växter och grönsaker.

Så här ser omslaget ut till Skillnadens favoriter. Det fotograferades en jättetidig morgon i augusti 2019, då vi sågs i trädgården redan vid klockan fem för att förbereda fotograferingen. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Den här hösten har närmast flugit förbi. Jag skulle för länge sedan ha visat något ur nya boken förstås, men har hållit på den karamellen. Nu är det i alla fall dags.

Min nya bok heter Skillnadens favoriter - 15 fenomenala grönsaker att lyckas med. Det är femton porträtt av grönsaker, från frö till skörd. Boken har ett tydligt nybörjartema och besvarar många av frågorna som nya odlare har. Under åren har jag ju snappat upp massor av undringar från läsare och sett en hel del av vad nya odlare vill veta. Typ om man kan äta potatisblast och vilken del av ärtväxten man kan skörda. Det har varit jätteroligt att skriva utifrån det perspektivet och jag hoppas att den här boken kan bli en ingång till många nya odlare som längtar efter att gräva ner händerna i jorden i vår och odla något ätbart hemma!

 

Uppslag ur boken med text och bild på vitlöksknippe.

Boken består av femton porträtt av bra grönsaker i en köksträdgård. Här är inledningen på kapitlet om vitlök.

 

Inför varje ny bok har Maria Fors Östberg och jag sagt att "Åh, den här boken är nog den finaste av dem alla!" och så suckar vi lite nöjt. Det är likadant med den här boken. Det skulle bli en ganska enkel bok, men vi kunde inte hålla igen och det blev massor med innehåll som vi bara inte kunde låta bli. Den är en liten gul smällkaramell att njuta av!

 

Köp mina övriga böcker signerade - få fröpåse på köpet till 15 december

 

Skillnadens favoriter är ännu en bok av vårt succé-team sedan tidigare böcker. Det är Maria Fors Östberg som plåtar, och ni som läst tidigare böcker kommer att känna igen hennes fantastiska bildspråk. Inför den här boken har jag skickat massor av superlativ till henne. Hon följer mig och arbetet i trädgården på ett så himla fint sätt och jag älskar hur hon skildrar både grönsaker och människor på sitt vackra sätt. Sedan i höstas är också Maria redaktör för sarabackmo.se - extra lyxigt att få jobba tillsammans varje dag.

Det är Kristin Lidström som formgivit också den här boken. Extra roligt att vi fått beröm för att arbetet flyter så bra med inlämning av text och bild och korrektur. Vi börjar bli ett sammansvetsat team nu!

Faktiskt har vi en ny medarbetare till den här boken. Och det är Eva Andreasson på Alltext som är vår nya förläggare. Eva är alltså den som går igenom Marias och mitt material och är ansvarig gentemot formgivare och korrekturläsare för att allt innehåll ser bra ut och är korrekt när det lämnas vidare till förlaget för tryck. Och vi jobbar förstås vidare med suveräna förlaget Roos & Tegnér som samarbetspartner för våra böcker.

 

Uppslag ur boken med ärter i lila toner.

Varje grönsak porträtteras från frö till skörd och den som är ny odlare får ett bra hum om hur livscykeln för de olika grönsakerna ser ut. Här är ett uppslag ur kapitlet om sockerärter.

 

Uppslag ur Skillnadens Favoriter där Sara flätar vitlök iklädd en lång stickad och randig kofta.

Ett av mina favorit-uppslag! Den randiga koftan ser läcker ut tillsammans med vitlöken. Snart är mönstret klart att publiceras i min webbutik.

 

Uppslag ur boken där Sara håller ett fång av grönkål.

Det är viktigt att visa inte bara de bra sidorna med odlingen. I boken visar vi också angripna plantor och de ej så omtyckta kållarverna.

 

Hoppas att du blir nyfiken på den nya boken, som är nummer sex i ordningen från Skillnadens Trädgård. Nu kanske man faktiskt på allvar kan titulera sig författare? Boken kommer att finnas i butik från och med 15 februari 2020. Självklart kommer du att kunna köpa boken direkt här på min sajt, precis som vanligt. Vi planerar att lägga ut boken till förköp i mitten av januari och börjar skicka ut beställda böcker från 5 februari. Som du ser är det så lyxigt att jag får böcker från förlaget redan innan bokhandlarna!

Det finns faktiskt en extra knorr med utgivningen av den här boken som är lite rolig att berätta om. Vanligtvis ges vår-böckerna ut i mars-april i bokbutikerna, eftersom det är så mycket fokus på bokrean i februari att nya böcker lätt drunknar. Men jag ville så gärna ha boken i min hand när föredragssäsongen startar i februari och förlaget var inte sena att nappa på det. Så den här gången fick jag själv bestämma när jag ville ha boken klar! Det känns lite overkligt och väldigt, väldigt roligt. När jag gör vårens första föredrag, den 24 februari i Landvetter och 25 februari i Nybro, finns alltså nya boken till försäljning där.

 

Köp biljetter till alla vårens föredrag här!

 

En skördebild med många grönsaker arrangerade tillsammans.

Inför fotograferingen av omslaget hade jag förberett massor av grönsaker som rekvisita. Fint att ha allt hemma i landet som behövs!

 

Nu väntar jag på den allra sista korrekturen innan boken åker iväg till tryck. Och sen är det bara att rulla tummarna tills mitt allra första exemplar kommer, då är det fest! Det brukar dyka upp någon vecka innan jag får alla hundratals jag beställt till era förköp. Det är underbart att öppna kuvertet med den allra första boken!
/Sara Bäckmo

10. december 2019