Skillnadens kök

Många som kommer hem till oss förfasas över att köket är så litet. Hur kan man laga mat till så många här? Det må vara smått - men bristen på yta ger oss inte sämre mat. 

En hörna i köket med spis och kryddhylla.

 

- Vad skriver du?
- Ja, att det inte är funktionsdugligt. För ni river väl ut allt och sätter in ett nytt kök nu, antar jag.
- Det här köket har jag skrapat och målat varenda centimeter av. Linoljan är bruten i exakt samma kulör som den jag funnit i nedersta färglagret, tre strykningar. Det tog mig en hel vinter - det ska inte rivas ut.
- Jaha. Då skriver jag ALLMOGE istället.

När vårt hus skulle värderas inför en tillbyggnad för snart tio år sedan hade jag ovanstående dialog med värderingsmannen. Vi använder fortfarande samma kök, litet och behändigt, lätt att värma upp och laga mat i samtidigt som barn underhålls bredvid. Enkelt.

Läs också: Ett kök om dagen

 

Stökigt med mycket kärlek

Det är ett omodernt och ostädat kök. På vintern är det kallt på golvet och delar av trossbotten i taket trillar ner genom ett litet hål i sponten när mössen pilar från en plats till en annan mellan brädlagren. Men vilket kök det är! Och vilken god mat vi lagar här!

Efter Instagram-bilder där delar av köket förekommit fick jag en mängd nyfikna frågor. Och jag blev alldeles överraskad och tänkte att "det här gamla köket är väl ändå inte så intressant". Men kanske ändå. Så jag skriver några rader, det är ju trots allt den del av huset där vi tillbringar störst del av vår vakna tid.

 

vedspis i kök

Kökets värmekälla är vedspisen som brinner hela dagarna under den kalla årstiden. Ofta klarar vi oss utan element i köket genom vintern.

 

Köket från början

När jag köpte huset 2004 var jag 26 år och singel. Jag ville restaurera och göra det till ett supervackert nästan-som-ett-museum-hus. Köket var det första jag tog mig an. Från början var det här utrymmet två istället för ett. Hela norra delen, där spis, diskbänk och hyllplan är nu, var ett skafferi. Övriga delen bestod av en enda lång och hög diskbänk, som täckte flera decimeter av fönstret och hade ett enkelt avlopp rakt ut i trädgården. Mer fick inte plats. Så det första jag gjorde var att banka ut väggen som delade köket i två och fick på så sätt ett lite större utrymme.

Jag har gjort allt i köket själv, utom att dra in vatten. Vatten saknades de första fem åren jag ägde huset, då gick varenda krona till att betala huset istället för att dra in vatten och avlopp. En enkel hylla rymde en dunk vatten och en plastback under agerade avloppskärl. Det gick åt i runda slängar tio liter vatten per person och dygn. Jag bodde ensam men det blev ändå några ton vatten att släpa in och ut under åren.

Den lilla diskbänken med enkla underskåp är byggd av virke från sädesbingarna som fanns i rummet ovanför. Bänkskivan är av Perstorps-modell och spisen en gammal sak från 60-talet som köptes för en hundring ungefär samtidigt som huset blev mitt. Spisen är liksom inbyggd på platsen, i perfekt höjd för en som inte är så lång i rocken. Jag gruvar mig för hur jag ska kunna ersätta den med en i någorlunda lagom mått när den här lägger av.

 

En överbelamrad diskbänk.

Allt som oftast är vårt kök långt ifrån ett nästan-som-museum-hem. Stor familj, mycket mat, mycket disk.

 

Kökshyllor

Kökshyllorna tenderar att invaderas av allt annat än porslin och husgeråd.

 

Mitt fina stänkskydd

Ovanför diskbänken sitter en plåt som jag ritat. Jag älskar de böljande formerna som kontrast till alla husets raka linjer i plankor, fönster, dörrar och vrår. Jag ritade formen på ett långt papper och lämnade till en plåtslagare som klippt ut den i två delar som jag sedan skruvade fast. Samma böljande former har jag ritat till plåtar på golvet under eldstäderna, det är väldigt fint.

Hyllan ovanför spisen ser ut att vara en front till en lång låda av något slag. Den är upphittad på grannens loft, tvättad fri från fladdermusbajs och uppsatt här. Enkla ankarkrokar undertill håller ordning på en del av våra prylar.

De öppna hyllplanen är skafferiets ursprungliga hyllor, som bara skrapats rena från några lager färg. Jag tycker om de öppna hyllorna, trots att det blir tydligt hur dålig ordning och lite porslin vi har. Förvaringsmöjligheterna i vårt kök är absolut minimal. I gengäld har vi inte mer prylar än vi får plats med. Vi har kommit att gilla det. Vår mat och våra måltiders glädje avgörs inte av mängden köksattiraljer.

 

Inget matbord

Matplatsen har vi precis utlokaliserat. Den finns numera i ett rum bredvid. Istället har vi sådär lagom mycket plats på golvet framför vedspisen. Ett dansgolv där glada barn svänger om. Och två fåtöljer. Här sitter jag och skriver på kvällarna i sällskap av Kapten Kuling, vår newfoundlandshund, som agerar fotpall.

Vedspisen är flitigt använd under stora delar av året. Jag har bytt ut den som fanns när jag köpte huset, det var ett hål under ugnen så att aska läckte ut. Den här är det fint drag i och den ger oss både värme och mat. Kaklet runt spisen är av en typ som går att finna i många av husen här kring Kalvsvik. Det fanns för länge sedan ett kakelbruk i trakterna, men leran som användes var inte bra nog för att göra vitt kakel. Därför är plattorna därifrån ofta i olika gröna, bruna och gula varianter. Det är inte världens tjusigaste, men förankringen i byn ger ett värde och ett sammanhang. Golvet är målat med en lack blandad med grön fernissa.

Köket må vara litet och det är definitivt långt ifrån nästan-som-ett-museum. Men det rymmer mycket kärlek. Det är nära till allt och är vår naturliga samlingspunkt. Många som kommer hit förfasas över att det är så litet. Hur kan man laga mat till så många här? Det går utmärkt. Men diskmaskinen har vi i hallen. Och när jag är vuxen ska jag köpa ett annat litet hus och pyssla med och göra sådär fint och vackert.

Vad är det bästa med ditt kök?

Glöm inte att läsa inlägget Ett kök om dagen och kolla hashtag #ettkökomdagen på Instagram!
/Sara Bäckmo

20. september 2017

19 svar till “Skillnadens kök”

 1. Tone skriver:

  Takk for at du er motsatsen til vinkjølerer, kokarmaturer, kompositt, innbygginger, stramt og kjedelig. Puss fra Østfold i Norge.

 2. Linda skriver:

  Älskar din kommentar; " När jag blir vuxen".... 🙂 Jag är i samma ålder som dej och brukar uttrycka mig på samma sätt. Vi har ett gammalt parhus på gården som ska renoveras 'sen'. Det är gamla boningshuset som står på bästa platsen på gården medan tyvärr de andra byggnaderna sedan länge rasat i brist på underhåll.

 3. Eva Skoog skriver:

  Det kan visst funka med liten yta - man anpassar matlagningsteknik och vanor efter det. Har man stora bänkytor och mycket skåp fyller man snabbt upp dem med allehanda eftersom man inte tvingas bemöda sig om att vara organiserad. I syrrans lilla sommarstugekök har vi ofta lagat mat till familjefester med 10 - 15 deltagare! Det blir lika stökigt i mitt rymliga kök när jag lagar mat till bara mamma och mig.

 4. Nina skriver:

  Så hemtrevligt! Vilken befriande kontrast till alla sterila, intetsägande vulgokök som syns överallt.

 5. jag älskar gamla kök jag skulle nog dö i ett stramt avskalat modernt kök ,som man ser i alla köksannonser .Kallt och opersonligt , i ditt kök råder HEMTREVNAD! och vilken matglädje sen...

 6. Carita skriver:

  Blir så glad av att du delar med dig av riktigt liv. Många putsar o polerar allt som syns utåt och det blir oäkta. Det är ju så mycket roligare att hålla på med det som betyder mest i livet i stället för att hålla upp en fläckfri steril fasad.

 7. Jeanette skriver:

  Mysigt med små kök!
  En dag kommer det vara lagom
  När de små blir stora!
  Vi har fött upp fyra barn i ett hus med
  Tre rum o kök inget stort men härligt!
  Min har varit mest hos djuren o traktorerna då vi har lantbruk!
  ❤️❤️❤️

 8. Gunnhild ? skriver:

  Det beste med mitt kjøkken er at jeg kan stå ved oppvaskbenken (og om jeg vrir på hodet så også ved komfyren) og se ut på gårdsplassen, blomstene, småfuglene, sauene, tuntreet, folk som kommer og går (om det i det hele tatt er noen) og på en liten pyntevindmølle som fanger vinden og setter fart i energiene. Det å ha «full oversikt» gir en ro og ekstra glede til kjøkkenarbeidet.
  Det jeg savner aller mest fra tidligere kjøkken (og som jeg vrir hodet for å finne en løsning på) er vedkomfyren, innmurt i kjøkkenbenkhøyde og derfor lett å bruke og nyte selv med min voksne alder og litt slitne rygg ?

 9. Gunvor skriver:

  Vill bara säga att kaklet var bland det vackraste jag har sett och ditt kök och din beskrivning av livet ni lever i det låter som ljuv musik..

 10. AnnaLena skriver:

  Underbart! Vill också ha en vedspis ?
  Det bästa med mitt kök är att det är mitt och mina barns ?? Har bott i denna lägenhet i 6 månader nu och trivs så bra. Har skilt mig och livet ler mot mig ⚘Nästa år ska vi odla på en lott hos mina föräldrar, finns inga kolonilotter här ute.
  Tack för all inspiration Sara! ⚘

 11. Regina Mucwicki Mabrouk skriver:

  Hej Sara!!
  Vilken fin berättelse du delar med dig! Hemtrevligt och mysigt! Kök är ju hemmets hjärta och det viktigaste att trivas i. Va roligt att du gjort så mycket själv...det är väl charmen med eget gammalt hus...man gör vad man själv vill!!? Bor själv i gård inte så gammalt, byggt 1912, köket är ganska stort,
  Mitt på golvet står ett stort gammalt slagbord, med plats för många och mycket! Snart dags att röja av den västra delen av bordet och sätta lite frön! Och precis som hos er så är det allra bästa med köket vedspisen som används flitigt den kalla årstiden, även året runt faktiskt, regniga fuktiga somrar och vid strömavbrott!! God fortsättning med förhoppning om att 2019 blir det bästa av odlarår!? Regina MM

 12. Leila Leppäjoki skriver:

  Mitt kök är hjärtat i vårt hem. Har tagit fram timmerväggarna och teglet på murstocken, allt från 1943?

 13. Cornelia skriver:

  I vårt kök från 1912 finns ett 50-talskök. Bakom de vita skivorna på väggarna, sitter smal pärlspont. Drömmer om att få fram den! Avställningsytorna är minimala. Och en del skåp går inte att stänga helt. Vi målade om luckorna, eftersom mannen som bott här innan hade kört med rullatorn fram och tillbaka. Så det var "fartränder"! Vill också få igång den gamla vedspisen! Men det allra bästa med mitt kök är "walk-in-skafferi"! Det var det första vi renoverade när vi flyttade hit. Och jag säger som så.... jag lagar inte godare mat i ett modernt kök!

 14. Maggan skriver:

  Köket i vår förra bostad, en gammal sommarstuga, hade en golvyta på 1x1 meter. En bänkspis med rörplattor, ett inbyggnadskylskåp från 60-talet och en liten diskbänk. Men, där lagade jag mera mat, till många personer, än vad jag gör numera i ett nytt och modernt lägenhetsköp!

 15. Jessica skriver:

  När min dotter var några månader bestämde vi oss för att måla om våra köksluckor. Ett jobb som inte hade tagit lång tid om vi hade rollat dem. Men självklart skulle maken använda en sprejpistol istället. Vilket gjorde att bara två luckor kunde målas intaget och det tog 18 månader innan vi tog och satte upp grund ålade luckor och rollade dem på plats under en helg. Men under de 18 månaderna lekte min dotter i underskåpen. De var hennes lekstugor, hennes klätterställning och hennes hemliga kompisar fanns i dessa skåp. Det var fantastiskt att se henne stå i ett grytskåp med ögonen tindrande genom glipan där skärbrädan brukade finnas. Ja det var inte superkul att ha halva ens kök nerpackade i plastbackar i 1,5 år men hennes lekplats gjorde det värt det. Och när vi nu kunnat packa in inser man hur mycket vi aldrig använt under dessa månader och kunde rensa ut. Så win win.

 16. Tuss Fasth skriver:

  Älskar kök! Min passion är att pyssla i köket 🙂 jag hyr ett hus från -56 med platsbyggda skåp så man får köpa porslin efter djupet i skåpen. För två år sedan gjorde dottern och maken en renovering av köket, fräschade upp det så att säga med moderna färger. Jag älskar det! Grått, vitt och svart men ändå de gamla skåpen kvar. Jag själv har lite svårt med ”oreda” men älskar att andra kan ha det. Skulle önska att jag med kunde det ibland men men det sitter i huvvet 😉 mitt kök är mitt hjärta ?

 17. Blissie skriver:

  Jag tycker det är skönt för ögat att å vila på personliga kök som utstrålar värme och inte dussinkök som finns hemma hos alla. Vi köpte en släktgård som inte renoverats på länge. Där andra kanske tänkt riva ut gjorde vi som du, slipade ner luckorna och målade om. Vi fick byta kakel och bänkskivor som var i dåligt skick men vi har försökt att knyta an det nya till det gamla. I vårt kök har det stått en Ventspils som revs ut för jättemånga år sen och det är skitsynd för även vårt hus är kallt och dragigt om golven. Jag funderar på hur man skulle kunna sätta tillbaka den utan att det skulle bli ett för stort projekt. Jag tycker att ditt kök är jättefint och just när man omger sig av de saker som man tycker är vackra och som man använder så blir det så mycket finare.

 18. Ingeborg+Møller skriver:

  Et rigtigt køkken har du. Vi har et ægte katalansk køkken i vores stenhus fra 1300-tallet ved foden af Pyrenæerne. Et par skabslåger for hylder, hugget ind i væggen op mod naboens badeværelse, så det stykke væg bare er helt tynd. Ganske lidt plads på hver side af en dobbeltvask, glaskeramiske kogeplader (de gamle til el og gas kunne ikke mere). Og der blev plads til en genial vaskemaskine, der åbnes i toppen (ca. 300 kr. i genbrug og det første år satte VVS-manden 80° varmtvandsslange til maskinens koldt vand, så min mands skjorter blev som små, krøllede klude 😅). I det køkken lever man, sidder om bordet, har gryder og pander under køkkenbordet. Og et vidunderligt kæmpestort møbel, le bahut, er der plads til glas, kopper, tallerkener, de smukke, gamle fade og skåle af fajance, endda en symaskine. Mange katalanske venner har slet ikke en dagligstue, vardagsrum. Her samles man om stort og småt.

 19. Anna Köllmann skriver:

  Vårt kök är inte heller stort och vi får många frågor när vi bygger om eller till.... för så kan man helt enkelt inte bo och ännu mindre INTE lagar mat! Ju det gör vi - till och med konserverar den fina skörden ur våran stor trädgård. TUSEN TACK att du delar med dig. Jag känner mig inte längre ensam.🌻

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *