08. augusti 2018

Är det okej att vattna grönsakerna med slaskvatten?

En bra idé för att få vatten till trädgården är att samla spillvatten från kök och badrum. Men är det okej att vattna grönsakerna med vatten som innehåller schampo, tvål, diskmedel och tvättmedel? Jag har ring till en expert på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, för att få svar.

Ett handfat med en stor skål i rostfritt i, tandborstar i mugg på handfatet, en flaska tvål och en solros vid sidan av.

Spillvatten från handfatet, med tvålrester, räddar just nu ett päronträd som håller på att stryka med, men används inte till grönsakerna.

 

Vi är många odlare som letar efter alla möjligheter att vattna våra grönsaker, träd och buskar. In i det sista lät jag bli att samla vatten från kök och badrum, men nu gör allt uppsamlat vatten stor skillnad. Med bunkar i både slasken och handfatet i badrummet samlar jag vatten som går direkt till krukor och mindre odlingsytor. Jag vet att många gör likadant.

 

Undvik medel i vattnet

Tidigare i somras frågade en läsare om det var ok att använda slaskvatten till grönsakerna. Min spontana reaktion var att jag själv skulle vara väldigt försiktig med att använda vatten med diskmedel, schampo, tvål, tvättmedel eller liknande i. Nu är det så många som samlar vatten att jag faktiskt ringt en expert för att få lite vägledning i frågan. Är det ok att använda slaskvatten till grönsakerna och gör det nåt att det slinker med medel i?

- Jag skulle inte råda någon att vattna grönsakerna med diskvatten och tvättvatten ens om det var vattenbrist, säger Haldo Edland som är trädgårdskonsulent på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Den typen av vatten ska man vara försiktig med i grönsaksodling!

Han säger att det är otroligt svårt att säga vad vattnet innehåller då medel som till exempel tvättmedel, diskmedel, schampo och tvål blandats i. Med all sannolikhet transporteras det vidare till maten, eftersom grönsakerna suger upp vattnet ur jorden. Det går inte att säga att vissa typer av tvättmedel eller diskmedel skulle vara okej, inte ens de miljömärkta. Han berättar att grönsakernas växtsätt, deras olika kapacitet för att suga upp vatten ur jorden, hur snabbt de ger skörd, hur stora växterna är och hur mycket bladmassa de har, påverkar hur mycket av dåliga ämnen ur jorden och vattnet som kan "fastna" i växten.

- Det kan innebära en risk, särskilt för er som har barn som äter grönsaker, att vattna med den typen av vatten, säger Haldo. En vuxen kropp tål mer, men små barn är mycket känsligare och vi kan inte säga vilken effekt det vattnet har på grönsakerna.

Att vattna med slaskvatten som innehåller diskmedel, tvål och annat får alltså tummen ner av SLU:s trädgårdskonsulent. Haldo Edlund betonar att det inte går att ge något annat råd, helt enkelt för att det är så många parametrar som påverkar hur effekterna av att vattna med den typen av vatten blir. Hans råd är att undvika att vattna grönsakerna med slaskvatten med medel i.

- Låt det gå till växter ni inte äter!

 

En diskho med en rostfri bunke i.

I diskhon har jag en bunke ståendes som samlar upp sköljvatten. Den töms minst tio gånger per dag. Totalt räknar jag med 70-100 liter vatten från den här kranen som jag använder till grönsakerna. Jag samlar inte vatten som innehåller diskmedel.

 

En bunke i rostfritt fyllt med smutsigt vatten.

Bara en kort stund efter att bunken tömts har den fyllts på nytt, då disk sköljts av och ett kakbak passerat.

 

Hur gör jag?

Visst har det slunkit med lite miljömärkt diskmedel i mina baljor med. Och tvål. Suck. Men i första hand använder jag slaskvatten från köket som vi sköljt av tallrikar i eller fördiskat grejer med, utan medel. Diskvatten från diskhon går ut i avloppet  eller så vattnar jag tillfälligt träd som far illa i torkan. Till behövande träd går just nu också vatten från handfatet i badrummet, med eller utan tvål. Träden ger ingen frukt i år och dör om jag inte vattnar, så det är min nödlösning. Vi använder inte vatten från varken tvättmaskin eller diskmaskin till trädgården.

Rent praktiskt har vi rostfria, lättdiskade, bunkar ståendes i diskhon och i handfatet på toaletten. När de är fulla hälls vattnet i tioliterkannor som står utanför ytterdörren eller hälls direkt på jorden. Det är ett evigt kånkande. Men vattnet gör stor skillnad. Med slaskvattnet kan jag hålla tämligen många krukor, pallkragar och odlingslådor nog vattnade för att grönsakerna ska klara livhanken.

Det som slinker med vattnet är lite kaffeesump, mjölkrester och annat från vårt porslin. I videon nedan visar jag ett sätt som jag använder vattnet på.

 

 

Andra sätt att spara vatten

Förutom att snåla på vattnet och använda delar av spillvattnet är vi noga med att tänka på förbrukningen i övrigt. Vi spolar inte i toaletten efter att vi kissat, flera av oss kissar alltid på hink i tunnelväxthusen, vi undviker att duscha hemma, tvättar bara det allra mest nödvändiga (och kommer att behöva tvätta hos vänner så småningom), vattnar 2x10 minuter per dag med bevattningssystem i tunnelväxthusen och har aldrig fler än en kran eller maskin igång samtidigt. Allt för att undvika för hög belastning på brunnen och se till att vattnet där kan rinna till även om det går långsammare nu, gissningsvis.

När det gäller tvättmaskin, diskmaskin och vattning är vi noga med att sprida ut dessa under dagen så att vattnet kan rinna till i längre pass, till exempel under natten eller några ordentliga timmar mitt på dagen.

 

Läs mer: Att vattna på sommaren

 

En rostfri bunke med smutsigt vatten står på två pallkragar.

Vattnet från köket gör stor nytta i odlingen. Pallkragar, krukor, träd, buskar och tunnelväxthus får bland annat ta del av det här vattnet.

 

Att leva vattensnålt

Vi har en djupborrad brunn till vårt hus, som alltid levererat vatten. Den här sommaren har brunnen vid ett tillfälle gett oss vatten som sett ut som te. Efter att jag vattnat i trädgården protesterade brunnen och det bruna vattnet höll i sig i flera dagar innan det klarnade igen. Ett tecken på att vattnet rinner till sämre och att vi behöver vara sparsamma.

Det är jobbigt att hela tiden tänka på risken för att brunnen sinar. Jättejobbigt. Jag tänker på vatten hela dagarna och drömmer om vatten på natten. Det skulle vara fruktansvärt om en kran, låt säga vattenslangen, av misstag skulle lämnas på eller om något skulle springa läck. Dessutom är det jobbigt för vardagslivet påverkas. Och det påverkas mer än man kan tro! Jag skulle vilja skura köksgolvet, men det är inte rätt tid. Tvättrummet svämmar över. Jag undviker att laga mat som ger mycket disk. Tvättar mig i sjön emellanåt och tycker det känns genant att arrangera tvätt hos vänner. Men jag är otroligt tacksam för att jag kan göra det.

Förutom de rent praktiska hushållsgrejerna känner jag mig ledsen för att min trädgård torkar ihop. Grönsaksodlingen är min stora hobby och passion. Jag tänker trädgård från det att jag går upp på morgonen till dess jag går och lägger mig. Jag startar ofta dagen bland grönsakerna och tar några av dagens sista andetag i trädgården med. Nu är trädgården en strategisk kamp, som visserligen skänker mig glädje och ro, men också mycket oro.

Jag vet att förståelsen för vattenläget är bristande, inte på grund av illvilja utan för att många helt enkelt inte vet hur det rent praktiskt fungerar med vattenförsörjningen för de som inte har kommunalt vatten. Jag ska försöka skriva om det en annan dag, liksom hur jag prioriterar bland grönsakerna och väljer noga var jag vattnar.

Ta hand om dig i torkan - vi är många som sitter i samma båt. Våga be om hjälp när du behöver det, det försöker jag bli bättre på!
/Sara Bäckmo

35 svar till “Är det okej att vattna grönsakerna med slaskvatten?”

 1. Anton skriver:

  Hej,
  Först tack för en bra blogg! Samlar du och spar regnvatten ?

  Även om vi har kommunalt vatten och vi inte har haft bevattningsförbud har jag inför nästa säsong byggt ett system för att samla och spara regnvatten. I mitt fall ett par seriekopplade tunnor från Jula (2x200 liter) som samlar regnvatten från vår friggebod.

  Ingen snabblösning men ett sätt.

  /mvh

 2. Lena Heuts skriver:

  Om disk/tvättvatten kan användas för vattning eller inte måste väl bero på vad det är för medel man använder?
  Det rekommenderas ju tex att man ska använda såplösning för att bli av med löss.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Så är det. Men den generella rekommendationen är att inte göra det eftersom vissa växter är känsligare än andra och det är svårt att ge ett råd som är gångbart för allt. Det är så många saker som spelar in. Till exempel är en sallat känsligare än ett träd.

 3. hellberg.marita skriver:

  Har också egen brunn, så vet vad du pratar om!

 4. Cecilia skriver:

  Kan tipsa om att köpa begagnade 1000 liters IBC behållare och samla upp regnvatten i. Det hade varit saft i den vi köpte. Vi betalade bara 450 kr för den och den ser helt ny ut. Sitter en tapp längst ner så man kan fylla vattenkannan. Perfekt för torra somrar!

 5. Johanna skriver:

  Ser fram emot att du skriver mer om hur man gör vid vattenbrist! Nu är det ju ett faktum att det är torrt och det är svårt att göra något om det inte regnar men det kommer ju fler säsonger! Vi har egen brunn och förra året köpte jag en IBC tank som jag pumpar över vatten från regntunnorna till. Den tog slut i maj, sen kom en regnskvätt i juni om jag minns rätt och sedan tog även det slut och jag har vattnat med vårt dricksvatten vilket känns helt fel. Jag går igång direkt när folk berättar om deras gröna gräsmattor som de vattnar med dricksvatten.. Helt galet! Jag brukar fråga om de föredrar en grön gräsmatta eller kunna tvätta, diska och dricka vatten. De flesta tittar på mig som om jag är en utomjording haha Så jättebra om du kan lyfta frågan och ge människor lite upplysning. Tror alla, även de med kommunalt vatten måste tänka till framöver! Tack för en bra blogg Sara!

 6. Emma skriver:

  Även om vi har kommunalt vatten så har vi haft bevattningsförbud sedan 1/6, vilket gör att mycket av växterna har dött. Även om man har tunnorna som ska samla upp regnvatten så hjälper ju inte det, då det bara regnat 3 gånger sedan maj månad. Det finns ju inget vatten att samla upp då, så jag gör som du. Samlar ihop när vi diskar, lagar mat och liknande. Tvättar mig i sjön, och sparar allt man kommer åt.

 7. Ann-Charlotte skriver:

  Funderar på hur det är med vattnet från kondens- torktumlaren? Kan en använda det till bevattning utan problem?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det vet jag inte riktigt hur det är. Jag använder sedan flera år tillbaka torktumlarvattnet till träd som står alldeles utanför dörren.

 8. Martina skriver:

  Jag har tur att ha en grävd källa från 1800 talet. Den har gett vatten hela sommaren utom någon dag innan midsommar jag sög den tom så bottenventilen fastna. Men den fylls på hela tiden. Även jag har tänkt att om vattnet tar slut vad gör Vi? Så jag tänker skaffa ibc tankar och samla vatten i . De rymmer 1000 liter och kostar 300 kr st. Ett tips.mvh EkoTina

 9. Martina skriver:

  Sara börja odla såpnejlika det ska jag. Tänker göra eget shamphoo och diskmedel!

 10. Dorotea skriver:

  Jag har börjat spara på vattnet från disk- och tvättmaskinen och använder det till att spola i toaletten med. På så vis kan det användas två gånger. Jag spolar dessutom bara efter nr 2, och lägger papper från nr1 i papperskorgen (som jag tömmer ofta). På det viset tycker jag att jag kan unna mig några hinkar extra till bevattning istället. Jag håller noga koll på min brunn nu, noterar vattennivån varje dag. Det verkar sjunka 1cm/dag - fortsätter det så, så kommer jag inte att kunna pumpa upp något vatten om en månad ungefär. Jag kan sänka pumpens insug kanske, det sitter 33cm från botten. Det här är verkligen en extrem situation. Idag gav jag upp om mangolden - den har redan gett mig skörd två gånger i år, men nu får den vissna. Det är sorgligt. Jag har knappt odlat hälften av vaf jag hade som ambition när odlingsåret började, marken var redan för torr i maj.

 11. Anna skriver:

  Funderar på det här med kissvatten nu. Det kan ju också innehålla dåliga ämnen typ tungmetaller, läkemedelsrester osv, men rekommenderas ju av nån på SLU att anv i trädgårdsodling för det är så bra gödning (minns ej vem dock). Varför suger inte grönsakerna upp de dåliga ämnena i det vattnet men de gör det i det andra? Blev förvirrad nu, men där finns säkert nån skillnad som jag missat hoppas jag, för jag tror verkligen på kissvatten som gödslingsmetod. Hade varit intressant höra vad Haldo tänker om det.

 12. Patrik skriver:

  Hur ser era bevattningssystem ut (du nämner droppbevattning)? Jag har läst på om ollas och dem ska vara mer vatteneffektiva än t ex droppbevattning. Det kanske inte går att göra för hela trädgården (beror nog på) men man kan välja ut dem mest törstiga växterna kanske..

  Nackdelen i ditt fall blir väl att täckodlingen inte kommer kunna ge näringen om man inte vattnar ibland själv ovanifrån (antar jag?). Sen lär man väl tillverka ollas själv, färdiggjorda är väldigt dyra vad jag sett, men det finns guider på Youtube.

  Jag kommer testa ollas nästa säsong (liten trädgård dock men intressant och se om det funkar bra) så kan tyvärr inte säga hur det funkar praktiskt utan enbart teoretiskt och vad jag läst mig till.

  Mvh Patrik

 13. Sara skriver:

  Angående att vattna med torktumlarvatten beror det på vilka kläder man tumlat. Har man tumlat fleece eller andra kläder som är gjorda av plast så finns det mikroplaster som man släpper ut i naturen.

 14. Anna Nordström skriver:

  Jag tror du fått delvis andra svar om du frågat en expert på avlopp och kretslopp ☺ Tomas Jönsson, mannen bakom guldkannan tror jag, har gått i pension men har duktiga efterträdare!

 15. Terese skriver:

  Hej! Tack för bra inlägg om slaskvatten och allt annat :).Det får en att fundera och tänka till flera gånger och de e ju bra :). Första året som jag har sparat på slaskvattnet och vattna med. Var tveksam till det först men blev så i torkan, men nu slutar jag med det. Det hamnar i toaletten istället för spolning med rent vatten. 🙂
  Hej o tack 🙂

 16. Vattnet i kondenstumlaren är kondenserat, det betyder att det är ungefär så rent man kan få det hemma med enkla medel. En sorts destillering som lämnar andra ämnen i kläderna och bara tar tillvara just vattnet. /kemisten

 17. Det beror på att det är så otroligt mycket mindre det handlar om. Motsvarar kanske en droppe diskmedel i månaden eller nåt liknande. Dessutom bryts många läkemedel ner delvis redan i kroppen.

 18. Vete katten, alltså. Jag har hittat det påståendet i ett par tidningar, men inte i någon faktiskt forskningsstudie eller nåt uttalare från en forskare.

  Torktumling frigör tex 3,5 gång så mycket mikrofibrer som tvätt i maskin i den här studien, men det är via luftfiltret, inte i kondensvattnet. https://link.springer.com/article/10.1007/s11356-016-7703-0

  Kondensvattnet har man inte ens undersökt, troligen för att man finner det osannolikt att finna några fibrer i det.

  Kondensvattnet är ju vattenånga som dunstat från kläderna och luften som går runt, runt inne i tumlaren, ungefär som vattenånga från pastavattnet kan kondensera och bilda vattendropper på kakelväggen bakom spisen. Att förånga och sedan kondensera vatten är en välkänd reningsmetod av tex dricksvatten.

 19. Anneli skriver:

  Tack Sara för ett mycket bra inlägg om vatten och hur man kan göra. Det finns så mycket vatten som går att använda som annars spolas bort.
  Har hinkar och kärl överallt inne då den egna brunnen har mindre tillrinning, men tack och lov inte sinat. Ser fram emot kommande artiklar i ämnet. Men även din strategi om nästa sommar blir lika dan - hur tänker du rusta dig?

 20. veronica1 skriver:

  Vi har använt oss av tvättnötter och tyckt att de funkar bra, tänkte att en då kan använda spillvatten från tvättmaskin och tumlare.
  Veronica.

 21. […] mer om torka och vattensnål odling på bloggen: Odla smart när det är torrt Är det okej att vattna grönsaker med slaskvatten? Årets bästa bladgrönsaker - i […]

 22. charlotte.clifstock skriver:

  Jag har också eget vatten och avlopp (med biotank)...Tips! Försvarets MultiRengöring som är helt biologiskt nedbrytbar och tillåten i fjällvärldens älvar. Kan användas till kropp, hår, tvätt och disk...dock för dyr att använda till hela hushållet....men till händer och kropp i badrummet är den suverän...och gör spillvattningen "tillåten" 😀

 23. […] Läs mer: Är det okej att vattna grönsakerna med slaskvatten? […]

 24. Stefan Tordenmalm skriver:

  Jag tror det är bättre att fråga en toxikolog om rester av tvål och diskmedel kan vara farliga. Eftersom dom är godkända för användning på hud, på sakerna vi äter med och så vidare så har jag svårt att se hur det skulle vara farligt att vattna grönsaker med dom. Vi får förmodligen i oss mer av dem varje gång vi tvättar håret. Men fråga gärna en toxikolog, det vore intressant att höra.

 25. […] Läs mer: Är det okej att vattna grönsakerna med slaskvatten? […]

 26. Eva Morin skriver:

  Tack och lov för mitt gamla utedass!
  Vi har en bra djupborrad brunn och har inte haft problem hittills, men jag är försiktig ändå. Jag undrar hur jag kan fånga upp vattnet från tvättmaskin och diskmaskin för att använda till blomrabatterna.

 27. Pia skriver:

  Jag tar vara på innehållet i hundens vattenskål när jag fyller på nytt. Samt även vattnet från ursköljda tetror o andra förpackningar. O sköljvattnet från handdisken men får väl tänka om där o använda just det vattnet till blommor o äppelträdet som är för litet ännu att ge frukt

 28. Eva skriver:

  Hej alla, det finns en hygienaspekt då vatten från tvätt och bad används. Så använd inte till det som äts osköljt/ okokt, tex bladgrönsaker och bär.

 29. Svanhild skriver:

  Hei.
  Her jeg bor i Norge kan en ringe brannvesenet. De kommer og fyller opp en 1000 liters tank vi har. De fylte også opp naboens tomme brønn i fjord. Koster noen kroner men en god løsning. (Vi har 3 innsjøer her jeg bor så nok vann å ta av.)
  Håper det ikke er like tørt hos deg i år. ❤️

 30. Anna skriver:

  Vi har också egen brunn.
  Förra året var det dags att uppgradera avloppet.
  Hade trekammarbrunn innan men pga av nya regler som gjorde att allt hade behövts bytas ut så valde vi istället ett minireningsverk.
  Tankarna och funderingarna har därefter varit om & hur man kan ta tillvara på det renade vattnet och vad det isåfall kan användas till.
  Har inte hunnit kolla upp det än, men det hade ju varit intressant att veta om det är möjligt.
  Någon kanske redan gjort detta...

 31. Birgitta Säveholm skriver:

  Vi har egen brunn. Jag har en ångtvätt till att skura golven med. Klarar att skura hela nedervåningen på huset med 3 dl vatten.

 32. Christopher skriver:

  Hejsan Sarah. Tack för en fantastisk blogg. Vi har ett torp som vi hyr. Den har en två m2 vattenbrunn. På tomten har vi nu 2 ibc tankar som vi samlar regnvatten i. Min fråga om man placerar upp dessa vattentankar på några pallar. Går det då att använda den vattenslangen du rekomenderar tillsammans med fylld ibc tank och sedan förlita sig på självtrycket för att sprida vattnet över ett stort land med olika grödor?

 33. Josefine skriver:

  Vi är bara hobbyodlare men kan verkligen relatera till det du skriver. Vi har djupborrad brunn tillsammans med våra grannar och nu har vi i tre års tid fått kämpa och spara vatten för att hålla våra små odlingar vid liv. Tar lite död på intresset känner jag.

  Vet att detta är ett gammalt inlägg men har ändå en fundering kring droppbevattning. Skulle du säga att droppbevattningen sparar på vattnet eller behöver man ändå vattna lika mkt?

  Vi sparar slaskvatten men är noggranna med att te få diskmedel och annat i vattnet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *