Skippar sandlådan

Nu äntligen har barnen fått som de önskat - ett berg av sand istället för den tråkiga sandlådan. Alla nöjda och glada.

I flera år har vi haft en traditionell sandlåda. Med markduk och sand. Kul ett tag men inte i längden. Ungarna tröttnar och tycker det är roligare att gräva i en lerhög nånstans där de kan härja mer fritt.

För två år sedan skaffade vi ny sand och flyttade sandlådan, men det föll sig aldrig så att sanden verkligen hamnade i själva lådan. Ungarna hade nämligen mycket roligare i högen som var just en hög. Under vintern har jag iakttagit deras lekar i den alltmer tillplattade högen. Och som de har lekt! Här har byggts vägar och fraktats grejer. Byggts på höjden och på tvären. Lekar och skapanden som faktiskt inte kunnat göras i en låda. Dessutom får alla barn, plus kompisar, plats på ytan som ju inte begränsas av en fysisk låda.

 

Barn på en hög av sand.

Tre skopor sand på baksidan av huset håller barnen sysselsatta i sommar.

 

Barnen ville ha mer sand! Så jag köpte grannens sandhög som fraktades hit med dennes grävare. En prima hög för prima lekar. Det är jätteroligt att se barnen här! Någon kan göra sandavtryck, någon gräver en väg och en tredje gör hålor. Sand överallt, somriga barn, sol och eftermiddagsglass. Passar jättebra, särskilt som det vissa dagar blir svårt att åka till stranden när jag är ensam hemma med alla barnen. Nu har de strandhäng på hemmaplan.

 

En kille gröver med en leksaksmaskin i sanden.

I en stor sandhög kan både tunnlar och vägar byggas. Barnen är mer kreativa här än i sandlådan.

 

Så om du letar efter bra hemmasysselsättning till sommarlovslediga barn kan jag verkligen rekommendera ett lass sand på lämplig plats i trädgården!
/Sara Bäckmo

13. juni 2016

5 svar till “Skippar sandlådan”

 1. Linda skriver:

  Åh, vad tråkig jag känner mig. 😀 Vi har just hämtat mera sand och flyttat lådan för att det växte så mkt gräs i den gamla... Barnen har dessutom älskat att klättra i en jordvall (som blivit kvar bakom garaget när vi grävde bort matjorden för att bygga garaget) med sand i södra ändan och lekt jättebra där. Varför kom vi inte på detta? Det är ju ändå bara att kratta ut den på gräsmattan sen om det finns nåt kvar när de blivit för stora.

 2. Evelina skriver:

  Vi har också en gigantisk hög ned sand som alla ungar älskar.

 3. Lina skriver:

  Hej Sara!

  Jag undrar hur du gjort med dina grönsaker under tiden du var gravid. Nu vet jag inte om ni har katt själva, men på landet brukar de ju röra sig fritt över ganska stora ytor. Jag odlar själv och har nyss fått reda på att jag är gravid. Detta har medfört att jag är livrädd för toxoplasmosbakterier i jorden. Vi har dessutom 2 egna katter plus att alla grannar har varsin katt också. Det känns så tråkigt att inte kunna äta det jag odlar!!

  Kram och tack för en inspirerande och informativ blogg.

 4. Maria Ståhl skriver:

  Hej Sara!

  Dethär med sand är lite spännande. Jag planterade en hallonplanta i barnens urväxta sandlåda och det växte explosionsartat och blev jättefina hallon. Nu experimenterar jag med att täckodla i sand. Både på friland och i kruka. Istället för att fylla mina stora krukor med torvmylla så har jag sand i krukorna som jag täcker med flis och gräsklipp. I bottnen av krukan har jag lite tidningspapper för att sanden och vattnet inte ska rinna ut. Få se hur det går! Tummen upp för en superblogg! Tack Sara! Hälsningar Maria Ståhl

 5. Underbarn när barn får leka fritt och ta för sig ordentligt! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *