02. mars 2014

Skjut inte upp grejerEtt handfast råd till dig som är småbarnsförälder och tänker dig att bli, eller kanske redan är, mer eller mindre självförsörjande på grönsaker: Skjut inte upp saker och ting!

Gårdagen hade jag gärna skjutit upp, men då två av tre barn blivit magsjuka under eftermiddagen idag är jag ändå glad att jag iklädde mig dubbla jackor, frös som fan om fingrarna och faktiskt sådde varmbänken. De första raderna var ganska angenäma men sedan var det kallt och klibbigt och mest något som gjordes för att bockas av från listan. 

Mitt odlande bygger mycket på ett ständigt prioriterande och görande i mån av tid. Idag till exempel har min man och jag för första gången på en vecka varit hemma samtidigt. Bland trädgårdsgörat valde jag då sådd framför det som jag egentligen kände för att göra, nämligen fylla igen hålet efter stukan och göra fint i bön- och ärtlandet. Men det sistnämnda är möjligt att göra då jag är ensam med alla barnen, inklusive minsta, så då valde jag istället att så när lillan var inne och bakade bröd med sin pappa. Och det kunde jag också göra eftersom jag inte sköt upp den, för vädrets skull, obekväma sådden av varmbänken igår.

Jag inbillar mig att mina grönsaker smakar lite extra gott eftersom jag stundom måste anstränga mig en del för att få till odlingen av dem! Tänk så enkelt allt ska bli sen när barnen är större! Eller?

Igår sådde jag alltså varmbänken. Till en början var det fantastiskt med den kyliga luften som mötte värmen i mina fingrar och den ångande jorden. Sen började det spöregna och inte ens dubbla jackor gjorde det hela trevligt. Fröna kladdade i händerna och papperspåsarna blev solkiga. Men sådden blev genomvattnad. Under rubriken Sådder 2014 finns antecknat vad som såtts och planterats ut i varmbänken.

Idag har jag passat på att så fyra rader i en av de upphöjda bäddarna i rotsakslandet. En del rotsaker funkar att så under höst och vinter och dessa passade jag på att peta ner var sin rad av nu: Palsternacka, haverrot, svartrot och höstmorot 'Autumn Red'.

I bädden bredvid fylls raderna senare av sådant som förodlats: Rotpersilja, rotselleri, rotkörvel och rödbeta.

 /Sara Bäckmo

Ett svar till “Skjut inte upp grejer”

  1. Vilket driv du har! Jättekul att läsa om :). Och extra roligt var det att jag nu efter att jag börjat följa din blogg kände igen dig i nya numret av Allt om trädgård. Tyckte det var en intressant artikel. Lyck till med dina fortsatta sådder!

    Förresten. Det där med en stuka hade jag aldrig kommit på om jag inte skulle läst här. Det ska jag nog försöka mig på om jag utökar min köksträdgård någongång.

    Tack för inspirationen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *