Skogssnigel i trädgården - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Skogssnigel i trädgården

En brun snigel är funnen. Det kan vara en mördare. Eller en vanlig skogssnigel - som råkar vara brun. Jag tar det säkra före det osäkra.

Senaste dagarna har den spanska skogssnigeln/mördarsnigeln varit allt för närvarande. Vid barnens och min minisemester några mil bort var trädgården full av sniglar, till barnens stora glädje. De har lekt och lekt och lekt. Och när vi kom hem firades midsommar vid byns hembygdspark. Sniglar, sniglar, sniglar. I bilen hem från evenemanget pratade vi om hur märkligt det är ändå att vår lilla by inte nåtts av dem än. Hit kör ju traktorerna från kontaminerade marker och tittar till betesdjuren titt som tätt. Att inte någon slunkit med maskinen eller redskapen som bearbetat markerna genom åren?

Medan mannen nattade barnen igår bar jag fram allt som ska planteras i köksträdgården de kommande dagarna. Mängder av tråg och brätten från en av odlingstunnlarna. I en bricka, under ett pluggbrätte för skogsplantor, låg en stor brun snigel. Men bara en. Och jag finkammade odlingstunneln alla brätten stod i, kikade under alla andra brätten, men hittade inte någon mer. Självklart har jag klippt den itu.

Skogssnigel klippt på mitten.

Tidigare i vår fann jag en brun snigel vid komposterna. Förra året fann jag två bruna historier i köksträdgården, små. Det jag googlade mig fram till då var att det skulle kunna vara en svensk brun skogssnigel. Det är nåt med färgen och skiftningarna på snigeln. Det verkade också troligt eftersom jag inte hittat några fler. Så tänkte jag i våras med  men nu vet jag inte vad jag ska tro.

Om jag ser helt klart på saken är det inte så svårt egentligen. Förr eller senare kommer det att finnas spansk skogssnigel i trädgården, precis som i så många andra. Det är bara en tidsfråga. Jag ska ordna ett snigelstaket, innan invasionen kommer. Så stor del av trädgården som möjligt ska inhägnas med staketet, men framför allt köksträdgården.

Grönsaksodling i juni.

Skit, skit, skit. Om det nu är en mördarsnigel. Det som ändå känns okej i sammanhanget är att jag vet att det är många som har fantastiska grönsaksodlingar MED mördarsniglar i trädgården. Jag ska definitivt vara en av dem om det vill sig så illa att de boar in sig här.

Till dess får du gärna ge mig alla tips du har om hur de bekämpas. Om det nu är så att det endast är enstaka sniglar som tar sig hit i år så känns det extra klurigt att hitta dem. Hur gör jag då? Vad lockar jag fram dem med?

Fram till dess jag hittar fler bruna sniglar kommer jag nog försöka ha is i magen och tänka att det är en vanlig svensk skogssnigel. Inte drabbas av panik. Men snigelstaket ska jag skaka fram ändå. Och läsa på om hur jag kan fortsätta odla grönsaker trots sällskap av sniglar.
/Sara Bäckmo

20. juni 2015

29 svar till “Skogssnigel i trädgården”

 1. Karin Thysell skriver:

  Det är lite tråkigt att alla tror att alla sniglar är spansk skogssnigel. Kan inte du, som har många läsare och följare, slicka in din snigel för analys? Det vore intressant att se resultatet. Nu dödar alla varenda snigel och t.o.m. snäcka de ser och i skogen har de ju sin givna plats. Jag vill absolut inte förringa problemet, men på vissa sidor när folk hittar myror vill de veta hur de ska döda, döda, döda inte få dem att fflytta. Vimåste lära oss naturen, leva med den och odla på ett sätt som härmar den. Allt gott till dig och jag hoppas du lyckas i kampen! Jag har ju nästan planerat in en resa till fastlandet för din öppna trädgård. / Karin kolonist i Visby, bindande från traditionellt jordbruk i Skåne

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Karin,
   Jo, det är säkert många som inte vet att vi har bruna sniglar i naturen. Nästa gång jag hittar något som liknar ska jag försöka komma ihåg analysbiten. Hoppas vi ses på Öppen Trädgård! Hälsningar Sara

 2. Malin H W skriver:

  Locka fram dem med ölfälla (öl i nedgrävd bytta). Enligt en studie är det gentligen jästen i ölet som de gillar, så du kan också bara lösa upp lite jäst i vatten (billigare). I övrigt är det spaning och kontroll som gäller. Snigelstaket låter jättebra. Själv har jag kanter på odlingslådorna. Lycka till!

 3. Åse Deasy skriver:

  Plocka, plocka, plocka! Samla in och släng dem! Jag jagar med pannlampa på kvällar och i regn. Har gjort i flera år och tycker att de blivit färre. Och då bor vi ändå 50 m från en skog som är full av dem.

 4. Boel w skriver:

  Jag tror en sv de bästa grejerna är att omge sina odlingar med vasst grus eller grov sand. De kryper ogärna över det. Sen tror jag det kan funka att hålla nere antalet om man är en sån som du som är ute i odlingarna jämt och inte missar dem.

 5. Karin Thysell skriver:

  Jag är en bondunge från Skåne. Nu odlar jag på koloni. Jag har sett odlare som samlar de dödade sniglarna och ger sina höns. Det verkar vara olika med vilken sorts höns som accepterar att äta snigelhalvorna. Jag la inte det på minnet eftersom vi inte har några än på koloniområdet i Visbys utkant, men jag känner att de kryper allt närmare. Men du kan ju inte ränna runt och hugga sniglar, då får du ett nattskift också.

 6. Mayki skriver:

  Håller med...plocka, plocka, plocka!
  Jag har varit på väg att ge upp flera gånger om och provat alla förslag jag hittat. Den lösningen som verkar fungera bäst om man har en större odling är ett staket med bockad plåt. Det är förstås en investering, om man nu inte kan tillverka dem själv 😉 Lägger med en länk här.
  Lycka till!!

 7. Britt-Marie Winbladh skriver:

  Har du leopardsniglar ska du vara rädd om dem. Det verkar som att de håller efter spansk skogssnigel.

  http://malaroarna.naturskyddsforeningen.se/2014/12/04/sniglar-mot-sniglar/

 8. Kristinas oas skriver:

  Vi har måttlig invasion av mördarsniglar i vår trädgård. Vi plockar, har ett 30-40 cm brett fält med vasst grus runt tomten och en överliggare (dvs planka) som sticker ut ovanpå våra odlingslådor. Fungerar bra. Stort lycka till i jakten!

 9. Ellen M. Hansen skriver:

  Man kan visst lære opp høns til å elske disse sneglene: https://www.youtube.com/watch?v=xtcD2RcVgrk Lykke til!

 10. Maria skriver:

  Jag har satt upp en kant med insektsnät runt mina lådor och fodrat lådorna med markduk(annars kryper de in i någon litenspringa). Det har fungerat fram tills nu då en liten lyckas krypa in under nätet som jag häftat fast mad häftpistol, nu är min nysådda persilja uppäten, så nu ska jag ut och tejpa fast nätet med silver tejp. Annars har det fungerat jättebra jag täckodlar tom i en stor låda, men då måste jag kolla det som läggs i för nån liten mördare kan ju ha följt med ogräset och så klipper jag och klipper. Låter man de ligga kvar fungerar de lika bra som lockbete som ölfälla, men det kan bli lite äckligt när det blir många sniglar. Lycka till! Jag får massor av inspiration från din sida och ser fram mot din bok.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack för pepp Maria, precis i rätt tid! Även om de inte invaderar i år lär det bli snart ändå. Hälsningar Sara

 11. Strö ut krossade snäckskal, de avskyr det!

 12. Vår bästa investering för åtta år sedan var ett snigelstängsel av galvad plåt runt hela trädgården. Modellen tog vi efter Karen Blixens trädgård. Två meters längder, ca 25-30 cm högt med en vikt kant utåt med 60 graders vinkel. Sticks ner i marken 5-10 cm, vi har fäst det mot staketet på tre sidor. Sedan är det bara att kolla skarvar och hålla bort gräs.Dyrt, javisst, men vi slipper jaga sniglar varje kväll. Vårt gjorde en lokal plåtslagare.
  Det har hänt att vi fått in sniglar. Sist var det då vi tog in veden för sent. Då gäller det att använda murkna plankor som vänds varje dag, jakt med ficklampa, ölfällor, snigelgift (fritt, i stråk på misstänkta ställen, i utlagda dräneringsrör och under tegelpannor), patrullering för att lyfta bunkar, huggkubben etc. Jag har också elstängsel, ursprungligen runt trädgårdslandet. Det sattes upp innan vi hade plåtstängslet. Nu efter nio år fungerar det bara bitvis, men vi satte faktiskt elstängsel runt en stor syrenberså när vi fick in dem i samband med veden. Men då för att stänga dem inne och få möjlighet att utrota dem. Sedan hoppas jag att hönsen gör lite nytta och när jag kastar om komposten är jag vaksam. Plankor ligger förresten ute jämt på strategiska ställen som kontroll ...

  När jag läste att du tog tillvara gräsklipp o a från olika håll, blev jag fundersam just med tanke på sniglarna. Men jag vill ta tillvara hästgödsel från grannarna och därför har jag varmbänk. Gödseln hämtas på vårvintern, bränns i hög temperatur och på hösten hamnar gödsel o halm i rabatter och på trädgårdsland.

  Hälsningar
  Anna Maria

 13. Myskankor ! Även andra ankor lär gilla sniglar. Jag har bara en cayuga-anka men hon smaskar för fullt. Mina höns däremot är dessvärre måttligt intresserade...

 14. Slow-Eva skriver:

  Vi ha satt upp kant på våra odlingslådor. Jag lade just upp bilder på det 🙂 Montageband från Biltema.
  Och tack för att du delar med dig av allt. Du är verkligen en inspirationskälla. Jag har följt dig ett tag på Instagram men hinner inte kolla bloggen lika ofta.

 15. Kristin skriver:

  Håller med en föregående kommentator, det ser ut som att du dödat en leopardsnigel, och de ska vi vara rädda om.

  "Leopardsniglar, eller pantersniglar som de också kallas, är renhållningsarbetare och äter mest kött men även vissna blad och blommor. Karakteristiskt är att kroppen är fläckig med diffusa streck i svart, grått eller vitt som går i snigelns längdriktning. Att den är en predator har man vetat sedan länge, men upptäckten att den också dödar andra sniglar kan få stor betydelse.

  Leopardsnigeln blir könsmogen efter två år, betydligt längre tid än för mördarsnigeln som blir könsmogen redan efter fyra veckor, vilket är en av anledningarna till att den förökar sig så snabbt."

  http://malaroarna.naturskyddsforeningen.se/2014/12/04/sniglar-mot-sniglar/

  • Sara Bäckmo skriver:

   Nej för tusan, bilden visar en superdöd mördarsnigel, klippt mitt i tu som dessutom legat i vatten i ett dygn. Det du tycker liknar färgen av en leopardsnigel är innanmätet på den döda snigeln som liksom runnit ut, dessutom ligger snigeln uppochner. Det blev ingen vidare aptitlig kommentar det här... Jag vet absolut hur en leopardsnigel ser ut men har dem dessvärre inte i trädgården. Än. Tack för info. Hälsningar Sara

 16. Heléne Öman skriver:

  Jag bäddar in pallkragar, land och växter med fårull (otvättad) som jag tiggt till mig. Sniglar kryper inte under eller över ullen. Dom fastnar i det i o m att dom är slemmiga. En annan fördel är att rådjur inte gillar lukten av ullen. Vi har gott om dom här uppe i Stockholm. / Kollotrollet

 17. cecilia lejon skriver:

  Jag här bara Pantersniglar hos mej, och sniglar m hus, små randiga hus - jag gjorde ett expriment förra året, samlade alla m randiga hus, gick 30 meter o släppte dem där, kollade efter tre dagar, alla husen fanns kvar...men tomma! Sniglar m hus " Har revir"! Har Du många sniglar m randiga hus o odlar tillsammans m bonde som andv konstgödsel, kan Du räkna med att det är på grund av konstgödseln som Du har just den snigeln. Vissa sniglar är fridlysta på vissa platser. Håll koll! - *Sniglar tillhör vår natur, de var här före oss! Hur vore det om vi anpassade oss till dem* Inte MÖRDA dem!

 18. Jonas Roth skriver:

  Cecillia, vilka sniglar skulle vara fridlysta? Det har jag aldrig hört talas om. (Jag har ägnat mig åt dessa djur i 40 år.) Upplys mig gärna.
  Däremot kan jag tänka mig att det finns lokala föreskrifter i vissa reservat och parker.

  Jag tror inte att dina trädgårdssnäckor (snäckor med randiga hus) dog för att du flyttade dem. Om de dog på nya lokalen berodde det säkert på att det var något fel där, för blött, för torrt, något giftigt etc. Men egentligen tror jag att det är något rovdjur (igelkott, näbbmus, fågel etc) som varit framme och ätit upp dem. Det blev ju ett perfekt smörgåsbord med så mycket mat samlad på samma ställe.

  De spanska skogssniglarna hör INTE hemma i vårt natur. De var inte här före oss. De kom på 1990-talet. De konkurrerar ut många andra snäckor, sniglar och andra kryp. De bör definitivt bekämpas, för mångfaldens skull!

 19. Lena Andrén skriver:

  Kanske lite sent för att du ska se min kommentar, men ändå: Jag har inga mördarsniglar här, tack och lov. Ända tills en dag förra sommaren, då det efter ett regnväder plötsligt fanns mängder. I panik sprang jag ut med saxen och började klippa. När jag kom till nr 28 sansade jag mig och började tänka efter. Ett idiotsäkert tecken på att det verkligen är mördarsniglar är att dom gärna äter sina döda kompisar. Samlas liksom i klungor på en död. Ett annat idiotsäkert tecken är att likadana klungor samlas på hundskit. De här sniglarna var ointresserade av bådadera. Jag kunde inte heller se att de gjort någon särskild skada på något odlat. Det var röd skogssnigel jag mördat helt i onödan. Sen dess har jag lärt mig att de hälsar på då och då när det regnat, men försvinner sedan igen. Så äter de inte varann, och inte hundskit, då kan du vara lugn.

 20. Anette Olofsson skriver:

  Jag hittade en, och så två. I år har de kapat precis ALLT. Vi har så många att nman kan starta snigelexport;). Nä. Inte så många alls. Ser kanske 15-20 per dag. Dagtid, men attans vad de äter!!! Jag ska iaf testa vattenglas och gjutlera. Hittade länk på nätet. Har precis sett att en ny omgång m sommarmorot kommit upp. Och attan också! Den ska bli min?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *