Skörda glasrabarber - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Skörda glasrabarber

Har du provat att odla glasrabarber? Det är mycket enkelt att odla tidig skörd av spröda och milda rabarber. En utmärkt god vårprimör att starta säsongen med. Så här gör du.

Rabarber skördade i april 2015.

Den första skörden av rabarber kallas för glasrabarber. Stjälkarna är nästan genomskinliga och otroligt spröda och milda.

 

En del av det jag odlar hamnar utan omsvep på det fina nöjeskontot. Vardagslyx bara för att jag kan och vill. Dit hör den supertidiga skörden av rabarber. Utan särskilt mycket jobb kan jag skörda en hel korg av spröd rabarber, nästan genomskinlig och mild och närmast söt i smaken. Den kallas för glasrabarber. I det här klippet från Skillnadens Trädgård visar jag hur det går till att ordna glasrabarber. Och de är så ömtåliga att de lätt kan knäckas som det tunnaste kristallglas.

 

 

Som du ser i videon skördar jag allt på en planta vid ett enda tillfälle. Därefter packar jag in den nu oskyddade plantan så den isoleras från både kyla och solljus. Några veckor senare gödslar jag med täckmaterial och låter hela plantan växa till sig innan jag börjar skörda igen.

Jag har ungefär sex plantor på den här växtplatsen och brukar skörda glasrabarber från två plantor varje år, det ger en lagom skörd av lite extra gott. Resten av plantorna får växa upp och ge skörd bäst de vill, men får också täckmaterial som gödning precis som de tidigt skördade plantorna förstås.

 

Rabarber

Rabarbern växer snabbt under en tunna isolerad med halm.

 

Enkelt att driva tidig rabarber

Alla som har några raberberplantor i trägården kan göra egen glasrabarber. Gör så här.

  • välj plantor som växer på ett soligt och varmt ställe
  • ställ höga hinkar eller krukor över rabarberplantan
  • täck området runt hinken med ett tjockt lager halm eller annat som isolerar
  • försök låta bli att titta under hinken de kommande veckorna

 

I mörkret och värmen som uppstår i hinken får plantan lite panik och tänker att den måste ligga i om den ska hinna tränga upp ur jorden (som egentligen är en hink) innan det är för sent. Så den växer så det knakar under hinken för att nå ljuset. Det ger de späda stjälkarna. Kritvita innanför det rödrosa yttre höljet.

 

Läs mer: Så rabarber från frö

 

Rabarber

Rabarbern är skördad och nu får plantan växa till sig igen.

 

Det växer många plantor på den aktuella platsen och jag väljer att inte tvinga fram späda stjälkar tidigt på säsongen från alla plantor varje år. Genom att ha flera växtplatser för rabarber blir det lättare att hålla ordning på vilka plantor som gett tidig skörd och inte.

Egentligen tycker jag att den första rabarbern är godast till paj eller muffins. Den är så mild och fin i smaken. Riktigt läcker. Men barnen önskar oftast kräm så då får det bli det.

 

Läs mer: Hur ska jag använda rabarber?

 

Sex fina glasflaskor med rosaröd rabarbersaft står i gräset med vackert ljus som strilar mellan bladen.

Den här fina rabarberdrickan är lätt att göra av färska rabarber direkt från trädgården. Foto: Maria Strömberg Bååth.

 

Recept med rabarber

Kryddig rabarbersås och havresmul till glass
Rabarberdricka
Rulltårta med inbygd rabarber
Rabarbersylt
Fika med rabarberröra och yoghurt

 

Har du inte provat att odla glasrabarber tidigare tycker jag absolut det är värt ett försök i år. Lycka till!
/Sara Bäckmo

07. april 2016