Skörda minsta potatis - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Skörda minsta potatis

Nyskördad Amandine i Skillnadens Trädgård.

Jag har nyss tagit upp alla sommarpotatisar som var kvar. Några kilo Amandine som får vänta i kylen till dess det är dags att äta upp dem.

Varför ta upp potatisen när de lagras så fint i jorden?

Jo, jag vill använda ytan att så på. Nu klämtar klockan för frilandssådderna. Sallat, spenat, rädisa och rucola sår jag in i september, men är glad om jag får så mycket som möjligt av fröna i jorden redan nu. Alltså åkte potatisen upp och imorgon sår jag spenat.

Efter noga övervägande har jag lagt påsarna med asiatiska kålgrejer åt sidan i år. Utom pak choi. Nu är vi fem i familjen som alla älskar trädgårdsmat och då gäller det att använda ytan till sånt jag med säkerhet äter. Och då blir det spenat framför kailaan i år, för kailaan är det bara jag som äter. Pak choi kan jag dock inte låta bli eftersom den är så förbaskat ståtlig på höstkanten när basen sväller upp och riktigt lyser som i en månskensrabatt.

Sådden gör jag imorgon.

Ska du också ta upp potäter så har jag ett bra tips. Ta upp alla! Även den minsta lilla plutt. Ju fler potäter som blir kvar i marken desto argare kommer du bli på dig själv nästa säsong. Det blir jag. De växer så det knakar nästa säsong, oavsett vilket gröda som är tänkt att växa på platsen. De kan vara knöliga att rensa bort och är ytterst irriterande. Ansträng dig och ta bort rubbet! Och så spenat sen...
/Sara Bäckmo

27. augusti 2014