02. augusti 2014

Skörda mycket - skörda nu

Nyskördad gurka, tvättat och klar för inläggning.

Det känns som om jag ägnat större delen av dagen åt att förbereda kvällen. Rödbetor, gurkor, bondbönor, märgärter, brytbönor, hallon, nyzeeländsk spenat. Skördat. Skördat. Skördat.

Fram till augusti är den största delen av skörden ämnad för att stoppa i munnen på direkten. Bara det som råkar bli över hamnar i frysen, torkas eller hamnar på burk. 

Nu börjar hamstertiden.

Dessbättre är jag förberedd sedan barnsben på just detta. Jag tror jag alltid varit mycket road av att lagra grejer, sylta, safta, lägga in, mjölksyra, torka. Du vet sånt. 

I många avseenden är det att ta hand om skörden som är det knepigaste för en trebarnsmamma med sälvförsörjande köksträdgård. Nog för att det tar både tid och energi att odla fram de grönsaker som behövs för att mätta våra magar under tiden juni-januari, men de ska också användas och förberedas för användning under en verkligt hektisk tid. Extra hektisk då jag under en period arbetar heltid 9-18. 

Mitt bästa knep för att fixa detta, så att allt faktiskt kommer till användning, är att hålla mig till sånt jag vet att vi äter. Med andra ord gör jag just nu inga rödbetsmarmelader, chutneys eller andra kreativa tillagningar som någon kan ha invändningar mot. De kommer med största sannolikhet att bli ståendes och jag kommer att känna att jag slösat både råvaror och tid. Särskilt den dan jag bestämmer mig för att slänga eländet. 

Istället gör jag mängder av det vi gillar: inlagda rödbetor, saltgurka och ättiksgurka, inlagda krassefrön, syrade morötter och kål, grönsakssalt, sylt på bär, mos på frukt, saft. Ibland är det enklaste det godaste. 

Ofta är det just enkelheten i vår matlagning som brukar uppskattas av besökande middagsgäster. Få konstigheter och komplicerade tillagningar - men riktigt bra och goda råvaror. Så tycker vi att vår vardagsmat smakar bäst!

Nu kör jag igång nya ljudboken; Majgull Axelssons "Jag heter inte Miriam" och börjar skiva rödaste betorna. 

Glöm inte spana in nya klippet på OdlingsTV förresten. Där visar jag hur min samplantering av kål och tomat ser ut nu i augusti. Länk finns på Skillnadens Trädgårds FB-sida.

Gurkorna på bilden är ett helt gäng av olika sorter. Bland annat: 'Beit Alpha', 'Vert petit de Paris', 'Homemade pickles', 'Longo da China', 'Miniature White' och några till.

Ha en underbar helg!
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *