Skörda palsternackor på sommaren - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Skörda palsternackor på sommaren

Även om palsternacka är känd för att vara både god och stor när den skördas under hösten så kan den ge en läskande skörd också under sommarmånaderna.

Tidigt skördade palsternackor i ett litet knippe.

På sommaren är palsternackorna ofta inte så stora, men smaken är fantastisk och grönsaken användbar i matlagningen.

 

Årets palsternackor såddes vid två tillfällen. Dels en höstsådd och dels en vårsådd. Bägge har täckodlats. Tidigare somrar har höstsådden gett skörd nästan fyra veckor tidigare än vårsådden. Men trots att höstsådden grodde betydligt tidigare än de som såddes i mars är de lika stora, eller små. Det är nog ett resultat av den kalla sommaren.

 

Hög palsternacksblast står i en odlingslåda.

De höstsådda palsternackorna växer i en mindre odlingslåda där jordytan täckts med gräsklipp.

 

Eftersom jag sår palsternackorna i små kluster med tre-fyra frön i varje (grobarheten på palsternacksfrön är i bland dålig så det brukar rekommenderas att flera frön sås för varje önskad planta) har jag ganska välfyllda rader. Istället för att gallra bort alla plantor utom en tidigt på säsongen låter jag nämligen samtliga stå kvar. Det ger en liten grupp av palsternackor som växer till sig under sommaren. En del är stora, andra mindre. De flesta ska stå kvar till långt in på hösten och in i nästa vår, men redan nu vill jag skörda för att få lite nya smaker till våra rotsaksrätter.

Alltså gallrar jag bland plantorna först nu, och i olika omgångar. Jag lirkar upp de största rötterna i varje kluster och låter resterande stå kvar. På en del platser är det då två eller tre palsternackor som blir kvar, på andra platser bara en. De som står kvar växer ytterligare och blir större och större för varje vecka. Jag gallringsskördar rad för rad och kan plocka upp späda, läckra palsternackor som är så goda.

 

Höga palsternackor växer tillsammans med morot i en odlingsbädd som kantas av gamla skrotcyklar.

I den vårsådda bädden vid skrotcyklarna växer palsternackorna fint. Också här är jorden täckt av ett tjockt lager gräsklipp.

 

När alla raderna skördats/gallrats en första gång går jag över dem igen. Jag har redan vid sådden räknat med att palsternackorna ska stå riktigt länge på sin växtplats, därför behöver jag inte tänka på att skörda så att det blir yta ledig.

Den här varianten av skörd är en variant av det jag lärt mig av Siv i Blädinge. Hon gallrar inte sina palsternackor någon gång under året. Genom att trängas lite på växtplatsen hämmas rötterna och blir inte så ohanterligt stora. Jag kan intyga att det sättet funkar jättefint.

Palsternackorna är oftast så späda och fina i sitt skal under sommaren att de inte behöver skalas eller putsas. Bara sköljas av. Den stora yviga blasten är perfekt att återföra till täckodlingen, den ger mycket mat till maskarna. Jag lägger dem runt bäddarna eller i rader mellan grönsakerna och gläds åt att kretsloppet underhålls.

Skörden av späda palsternackor är lätt att använda. Rotsakspytt, gryta, vita krämiga rotsaker, mos och mycket annat går att göra av dem. Även om skörden inte är så stor sätter palsternackorna fin smak till rätter där blandade rotsaker används.
/Sara Bäckmo

29. juli 2015

3 svar till “Skörda palsternackor på sommaren”

 1. Helena skriver:

  Jag har precis fått plocka upp samliga palsternackor alldeles för tidigt pga rotlöss.... Har du fått det någon gång? Hur gick du isf tillväga för att bekämpa dem?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Åh nej! Jag har inga råd alls att ge, har aldrig haft det. Var det du som slängde ut en fråga i någon av odlargrupperna på FB? Har för mig att jag såg något om det i en tråd. Om inte tycker jag du ska lägga ut bild och fråga i till exempel gruppen Köksträdgården. Där finns mycket kompetenta odlare som säkert kan ge dig svar. Hälsningar Sara

 2. Helena skriver:

  Tack! Det var just Köksträdgårdsgruppen jag frågade i, svaret var renfane-te. Har jag aldrig gjort. 🙂 Just nu ligger jag dock i influensa så det är inte tal om att gå på renfanepromenad. Därav ryckte jag upp dem och håller tummarna för att de inte angriper morötterna och att det blir en renfanepromenad om några dagar. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *