Skörda rödbetor - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Skörda rödbetor

Om du odlat rödbetor i år, eller gulbetor, vitbetor och polkabetor för den delen med, så kan det vara dags nu att fundera på skörd. Det är lätt att se när det är dags att skörda rödbetor.

Vackra betor i fina färger skurna i klyftor.

Nyskördade polkabetor och gulbetor på en plåt redo att ugnsbakas.

 

Just nu kan jag inte få nog av rödbetor. De är underbara som huvudrätt i en måltid och lika nice som tillbehör, kalla eller varma. I vanlig ordning tycker jag att jag har odlat för få och har gjort en rejäl sommarsådd att komplettera med. Det är kul att skörda rödbetor och det känns alltid som om jag får rejält med lön för mödan.

Efter att jag visat en del av mina rödbetor i sociala medier undrade en läsare hur man ser att rödbetorna är färdiga att skörda.

 

Ett knippe röda och gula betor ligger på träflis.

Betor växer med en liten del av rotdelen ovanför jord. Det är lätt att se eller känna hur stor betan har blivit innan du skördar.

 

Känn efter

Först och främst är det bra att veta att rödbetor kan skördas i flera olika stadier och vara kanongoda. De kan vara pyttesmå och underbart goda som primörer, liksom rejält storvuxna och ugnsbakade eller rivna i soppa. Du som odlar bestämmer.

Ofta är blasten väldigt stor och kraftig och vid en första anblick kan man lätt tro att det finns en mega-beta där under. Ofta är det inte så. Om inte den del av betan som syns strax ovanför marken skvallrar om storleken har jag ett tips. Känn efter med tummen och pekfingret över nacken, alltså övre delen av rödbetan, för att avgöra hur stor den är. Jag brukar följa betans form med fingrarna ner i jorden och känner rätt lätt om jag ska skörda eller inte.

Om betorna växer i ett litet kluster utan att ha gallrats brukar jag försiktigt vrida bort den största i klustret. Annars går jag igenom raden och skördar de största och låter resten stå kvar och växa vidare.

 

Läs mer om rödbetor

Lär dig odla betor
Så rödbetor i pluggar
Att frysa rödbetor

Inlagda rödbetor. Foto: Maria Strömberg Bååth

En vacker skål med rödbetssallad och halloumi.

Rödbetssallad med linfrön och halloumi. Foto: Maria Strömberg Bååth.

 

Vackert lila röra med rödbeta i fina skålar på ett träbord.

Rödbetsröra med bönor. Foto: Maria Strömberg Bååth.

Recept med betor

Röra på rödbetor och bönor
Rödbetsbröd
Enkla inlagda rödbetor
Rödbetsbiffar med fetaost
Rödbetssallad med linfrön och halloumi

Det är lite på gränsen nu i juli med att så betor, chansa om du törs. Det kan hinna bli några små betor att njuta av till hösten, beroende på var du odlar kan de förstås hinna bli något större med. Om inte annat så blir det i alla fall god blast att äta. Kan tipsa om att smörstekt rödbetsblast är kanongod!
/Sara Bäckmo

08. juli 2019

5 svar till “Skörda rödbetor”

 1. Katinka skriver:

  Tack för ett toppenbra inlägg! Här ska frysas rödbetor lite senare i sommar/höst. Så himla praktiskt att ha snabblagat i frysen. Jag tucker att just rödbetor inte är helt lätt att lagra på vintern, de blir torra och skrumpnar i kylen.

 2. Malin skriver:

  Jag älskar rödbetor men lyckas aldrig – de blir små och ämliga oavsett var jag har dem och hur mycket jag gödslar. I år sådde jag två rader (brist på utrymme) och bara halva ena raden kom upp. Märkligt, så illa brukar det inte vara. Men några lovande betor var det – tills rådjuret var förbi i går natt och åt upp blasten och drog upp betorna … Tre stora blev det och några rädisestora.

  Vad kan det vara som går fel med min betodling? (Förutom rådjur.)

 3. Linda skriver:

  Jag har gjort som Sara tidigare påpekat att går bra med betor; försått i pluggbrätte. Då är de lättare att driva upp och sen är det bara att påta ner de som grott. 🙂 Försådde polkabetor i pluggbrätte i tunnel i mitten av april och satte ut kanske i mitten av maj. Mitten av juni hade vi fina skördeklara betor. Zon 1 i Finland motsv zon 3 i Sverige.

 4. Kinna skriver:

  Mina betor äts upp. Blasten är orörd och fin men alla betor är till del uppätna. Går att skära bort Men ofta är det inte mycket kvar. Morötterna är ätna på samma sätt men eftersom de äts uppifrån blir det en större bit kvar. Inget roligt alls och jag har aldrig sett något liknande förut. Vad kan det vara för djur och vad gör jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *