Tre sätt att skörda vintersallat

Nu gör de läckra bladen skäl för namnet. Minusgraderna till trots täcker den fina vintersallaten marken och är i högsta grad klara för skörd.

En grön frodig rad av vintersallat.

VIntersallat sådd juli 2015 i tunnelväxthuset.

 

För min trädgård är vintersallat en närmast ultimat bladgrönsak. Verkligen fantastisk! Nu när kylan slagit till, om än för bara en kort tid, gör den skäl för sitt namn och levererar makalöst fina blad fastän det är riktigt kallt.

Den är ju perfekt på det sättet, vintersallaten, att den är så köldtålig att den utan problem överlever vintern i de flesta trädgårdar. Jag sår i juli-augusti och kan skörda med början under hösten, för att sedan fortsätta både vinter och vår. Tillsammans med grönkål av olika slag är vintersallat den viktigaste bladgrönsaken under vintern.

 

Ej för sommarskörd

När jag får frågan på vårkanten om hur jag sår och odlar vintersallat brukar jag ge det tråkiga beskedet att jag inte odlar den för sommarskörd. Det går förstås att göra det, men vitsen med vintersallat är ju att den ger skörd under vintern när de flesta andra grönsaker frusit sönder. För att variera maten odlar jag den alltså bara för skörd under den bistrare årstiden. För sommarskörd odlar jag sallat och en massa andra bladgrönsaker och spar vintersallat till senare.

 

Tre skördesätt

Och nu är det verkligen dags för skörd. Jag vill tipsa om tre sätt att skörda de små bladrosetterna på. De är alla bra, vid olika tillfällen.

 1. Dra upp bladrosetten med rot och allt och knipsa av roten i efterhand. Då är odlingsbädden redo att användas till annat efter skörd.
 2. Klipp av bladrosetten nära marken, men låt roten och några blad längst ner sitta kvar. I del flesta fall sätter plantan nya sidoskott när växtperioden börjar igen efter vintern.
 3. Skörda de små plantorna blad för blad nerifrån och upp. Då fortsätter växten att växa uppåt likt en liten palm.

 

Lång skördetid blad för blad

Det sistnämnda sättet att skörda såg jag hos min syster Hanna som odlar på Irland. Där går säsongerna i varandra på ett helt annat sätt än här, klimatet är mildare. Hennes vintersallat var flera decimeter hög och jag kunde först inte förstå vad det var för en planta. Genom att skörda nerifrån och upp kunde växten fortsätta att producera under lång tid. Det funkar fint också på små bladrosetter, likt de som odlas i mitt tunnelväxthus.

I klippet nedan ser du vintersallat skymta förbi i förra årets vinterodling.

 
 

Jag brukar oftast så mycket vintersallat och skörda bort plantorna ur bädden. Då kan jag redan under vintern så nytt i till exempel tunnelväxthuset och använda min bästa odlingsyta till flera skördar under året.

Har du provat vintersallat? Vad tycker du?
/Sara Bäckmo

08. november 2016

7 svar till “Tre sätt att skörda vintersallat”

 1. Benni fra Norge skriver:

  Det er første året med vintersalat, tror den heter Vit og Baron.
  Her er det nå minus 10 grader ute (uten snø) og den ser litt 'tufsig' ut. Jeg har både planter på friland uten dekke og i veksthus uten varme, men med dekke av fiber.
  Kan de klare 10 minus på friland uten dekke eller bør jeg dekke?
  Jeg høstet til salatskål for noen dager siden og syns det er fantastisk med grønt fra hagen nå.
  Jeg høstet bare enkelte blad fra hver plante, for jeg håper å kunne spare de.
  Enig med deg om at om sommeren vil jeg dyrke annen salat enn vintersalat, men høst vinter er den luksus.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Den klarar utan problem tio minusgrader utan att täckas. Jag har odlat den i flera år på friland genom hela vintern och här har vi stundom ner mot 30 minusgrader. Lycka till! /Sara

 2. Signe Persdotter skriver:

  Jag har sått mycket vintersallad I odlingslåda och i växthus. I växthuset tittar fina små plantor upp nu men är för små för att skörda. I odlingslådan med lock står fina plantor som jag njuter av. Tack för tipsen om olika skördesätt.
  Jag odlar i zon 4.

 3. Pia skriver:

  Hmmm... min vintersallat står under duk i en back på landet. Där e så mkt snö nu så det lär dröja innan jag kommer dit o kan skörda ?. Men när jag smakat på den så va det gott ☺

 4. Natalie skriver:

  Var är lilla tunneln inköpt? Hittar ingen liknande nånstans?!

 5. Ina skriver:

  Det här är mitt första odlingsår och jag tänkte pröva vintersallat. Har sått Valentin och Favour. Nu undrar jag hur stor plantan ska bli innan jag skördar? Den har typ 8 blad och en liten mini bladrosett. Blir den mycket större än så? Är det värt att vänta eller ska jag kapa den vid roten nu?

 6. Anna Tjäder skriver:

  Jag sår och sår men den tar liksom aldrig fart. Inser när jag ser din plantering att jag kanske sår för glest och förväntar mig större plantor, men de är ju faktiskt inte större än så när man köper dem. Får försöka nästa år igen.
  Har fortfarande en massa nz-spenat som vi äter och hoppas den håller sig länge. Det är min absoluta favorit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *