20. maj 2019

Skörda vit eller grön sparris?

Vårens mest eftertraktade grönsak i min trädgård är sparris. En bra vår kan vi äta sparris varje dag fram till midsommar - ändå tröttnar jag inte. Vit, grön och lila sparris finns i min odling. Men vad är det för sorter som ger vit sparris?

Sparris i olika färger uppradade mot mörk bakgrund.

Vit, grön och lila sparris skördad en majdag i min köksträdgård.

 

Nu är det tid för sparris! Varenda gång journalister frågar mig om mina favoritgrönsaker så hamnar sparris i topp. Jag älskar att det är en grönsak som finns under så begränsad tid under året. Det är liksom nu som är nu och sen är det för sent.

Sparris skördas fram till midsommar, brukar det sägas, och efter det ska den gödslas rejält och lämnas ifred under resten av säsongen. Då växer höga vippor upp som ramar in hela mitten kvarteret i min köksträdgård. Det brukar bli mycket vackert.

 

Läs mer: Sparris - från sådd till skörd 

 

Vit sparris

Men hur är det nu med sparris och det här med grön eller vit sparris? Eller kanske lila och vit, beroende på vilka sorter du odlar. I min trädgård odlar jag åtta olika sorters sparris just nu, om jag räknat rätt, och det är sorter som ger grön och lila sparris. Men så finns det ju vit sparris med och vad är då det?

Den gröna och lila sparrisen skördar vi ovan jord. Det är alltså sparrisknoppar. De skördas innan de nått en höjd av cirka 20 centimeter. Om de tillåts växa sig högre spricker knoppen ut i en kraftigare vippa, som förlorar sin mjälla fina konsistens. Den lila sparrisen utvecklar senare ett grönt bladverk och det är endast då den bryter upp ur jorden som den är lila.

Vit sparris skördas från samma sorter som ger grön eller lila sparris. Enda skillnaden är att stänglarna skördas under jord, precis då knopparna bryter genom jorden. Det är alltså blekta sparrisknoppar från vanliga sparrissorter. När de växer upp ovan jord och nås av solljus blir de gröna. Grön och lila sparris odlas i vanliga land i köksträdgården, medan den som vill skörda vit sparris behöver bygga upp kupade vallar över sparrisen och hitta en teknik för att så att säga hugga av sparrisen 20 cm under jord. I kommersiella odlingar används en slags specialkniv till detta.

 

Recept: Kalljäst bröd med sparris och speltsikt

 

Behöver skalas

Vit sparris är helt okej, men personligen tycker jag att både grön och lila sparris smakar mycket godare. Mer smak! Sötare smak! Vit sparris kan ha ett litet uns av beska i sig, som helt saknas hos grön och lila sparris. Dessutom kan den vita sparrisen behöva skalas eftersom skalet lätt är hårt och trådigt. Prova själv att putta bort lite jord runt sparrisens bas och skörda en stängel väldigt långt ner så får du se.

 

En bunt med skördad grön sparris.

Grön hemodlad sparris är mycket god, i mitt tycke godare än vit sparris.

 

Så ligger det alltså till. Inga särskilt mystiska sorter eller odlingssätt för att få till en vit sparris, bara skörd under jord. Här är sparrissorter som är lätta att få tag i i Sverige som ger fin skörd av vita stänglar:

 • Gijnlim
 • Ramires
 • Raffaelo

Ett tips till dig som vill prova något annorlunda är att odla de lila sorterna. De har lägre fiberhalt än gröna sorter och är mycket söta i smaken. De är väldigt goda att äta råa och otroligt vackra eftersom de då behåller sin fina färg. Lila sparris förlorar en stor del av färgen vid tillagning.
/Sara Bäckmo

10 svar till “Skörda vit eller grön sparris?”

 1. andersthorsander skriver:

  Har missat att gödsla efter skörd och får nu bara enstska sparrisar. Tror du det hår att rädda plantan? Kramfrån Aila

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja det tror jag absolut! Skörda ingenting i år utan låt alla stänglar växa upp. Gödsla och vattna ordentligt och låt plantorna återhämta sig ett år eller två. Lycka till!

 2. Emma skriver:

  Jag sådde sparrisen förra våren och har nu i vår planterat ut i en bädd.
  Ska ju inte skörda något i år men är det ändå så att jag ska gödsla efter midsommar eller ska jag gödsla lite hela tiden?

  Tips på vad som är bra att gödsla sparrisen med?

  Tusen tack för att du inspirerar till att testa nya saker?
  Jag hade inte kommit på tanken att så sparris innan- och det är något av det roligaste jag gjort// Emma

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jäklar vilken rolig kommentar att läsa! Ja, håller verkligen med. Sparris är något av det roligaste! Det är perfekt att täckodla ny sparris. Behandla den som vilken annan grönsak som helst och ge den gärna både gräsklipp och nässelvatten - lite då och då under säsongen. Stort lycka till!

 3. Christina Forsberg skriver:

  Vi har planterat 5 st sparriskronor inköpta på Trädgårdsmässan nu i vår. Fått fina höga stänglar! När får vi skörda? Har läst och hört att det ska ta upp till 4 år innan vi får smaka på dessa primörer! Är det sant?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, det är sant. Sparris måste etablera sig ordentligt på växtplatsen för att inte utarmas vid skörd. Normalt kan man börja nalla enstaka skott år tre, men skörda mer regelbundet år fyra.

 4. Sanna skriver:

  Hej Sara! Jag sådde och fick en massa sparrisar (M W) förra året efter att ha blivit totalt inspirerad av dig, och har sått fler utav en fransk lila sort i år (fast än jag egentligen inte har plats för fler!). Men jag tänkte fråga om du upptäckt samma som jag med sådd sparris, att dels toppning av långa rangliga skott under uppdrivningen bara verkar gynna tillväxten och att den efter det skickar upp flera knubbugare - i alla fall mindre taniga - stänglar? Samt så har jag märkt att de plantor jag planterade ut direkt på den slutliga växtplatsen redan i maj samma år som de såddes (och som gödslades med fermenterat stallgödsel) är mycket starkare och kraftigare än de jag höstplanterade. Vissa av de jag sådde ifjol och planterade ut i maj började ge fingertjocka skott redan i slutet av april på friland, sandig jord här i zon 5 Västerbotten iår.

  Så trots att man egentligen inte får skörda stänglar så här redan under andra året kunde jag bara inte hålla mig från att norpa en eller ett par per planta, och så goda dem var! Magiskt!
  Tack för att du inspirerar!

 5. Louise skriver:

  Vi odlar vit sparris genom att sätt en murarhink i tjock svart plast över plantan. Under hinken blir det varmt och fukten stannar kvar. Det växer extra fort så håll koll. Det gäller att hinken står stadigt och inte släpper in något ljus om du vill ha vit sparris. En sten på hinken kan eventuellt vara bra.

 6. Birgitta Holst skriver:

  Hej jag har letat efter namn på grön och lila sparris, men inte hittat ett enda. Snälla du tala om vad de heter, du odlar ju både grön och lila sparris. Vilka sorter tycker du är godast? Jag har märkt att de man köper i affären kan smaka illa. Jag tror det beror på hur de odlas. Tack för dina odlingstips i tidningen Land och dina böcker

 7. Ewa jssonhallberg skriver:

  15 plantor som är 5 år. Massor med gott att äta. Kan man plantera lila sparris imellan den gröna. Avståndet mellan de gröna är ca 30 cm.// ewa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *