Stäng menyn

Skörda vitlök

Flera hör av sig och undrar när vitlöken går att skörda. Och hur det syns att den är skördeklar. Ja, det beror på vilken sorts lök du vill ha.

Ett knippe vitlök ligger på marken.

Nyskördad vitlök ur en pallkrage i köksträdgården. Sorten är 'Cledor'.

 

När är det dags att skörda vitlök? Kanske borde vi istället använda ordet skördebar om många grönsaker. Det tycker jag i alla fall. Ofta menar vi att grönsaken är fullvuxen och i sitt mest piffiga stadium av mognad när vi pratar om att en grönsak är skördeklar. När det gäller vitlöken brukar den anges som skördeklar i juli-augusti, beroende på sort. Då har löken hunnit växa så mycket att den bildat klyftor, så som en vitlök ser ut när vi köper den i butik.

En sådan vitlök ska skördas när den nått sin maximala storlek utan att löken börjat dela på sig och släppa klyftor. Ett tecken på att det är dags är när vitlöksblasten lägger sig ner, den blir liksom slak i blasten alldeles ovanför själva löken.

 

KÖP SÄTTVITLÖK I MIN WEBBUTIK HÄR!

 


 

Grönsak med lång skördetid

Men. Vitlök är, precis som många andra grönsaker, kanonfin att äta i många fler stadier än då den bildat en lök full med klyftor. Det är därför jag odlar så mycket vitlök. Tidigt på våren börjar vi att nalla den läckra blasten. Ett blad då och då från enstaka plantor i sallader, på smörgåsen, som smaksättare i matlagningen. Det är så vansinnigt gott!

Under sen vår och också sommartid skördar vi gärna hela lökar innan de börjar bilda den klyftade löken. Då ser vitlöken ut som en smal purjolök. I mitt tycke är den nästan som godast då.

Så när är vitlöken färdig? Ja, det beror helt på vad du vill ha den till. Om du, som jag, odlar för att vara självförsörjande är det idé att börja äta den redan nu. Men då är det förstås en fördel om du odlar mycket så att det finns kvar att skörda som hela vitlökar senare under sommaren också. Hela vitlökar, med klyftor, skördas oftast i juli-augusti, beroende på sort. De är färdiga att skörda när en del av blasten blivit gul och tappar spänsten.

 

En pallkrage med vitlöksblast som lagt sig ner.

Här har löken i en pallkrage kraschat och efter det har jag skördat. Det är den vitlöken jag satte i en av videorna ovan.

 

Hjälp löken växa sig stor

För att ge vitlöken en extra chans att biffa till sig när den bildar klyftor använder vissa odlare knepet att bryta eller knyta ihop blasten på plantorna. Då koncentreras växtkraften nedåt i plantan istället för att skjuta till kraft till nya blad. Jag har provat, men kan inte säga säkert om jag tycker det påverkar resultatet så mycket.

Glöm inte bort att gödsla din vitlök nu under våren och sedan under sommaren. Jag brukar ge den två omgångar gödning, då blir den glad och växer ännu bättre. Enklast är att använda kissvatten (1 del kiss och 10 delar vatten) som vattnas mellan raderna av vitlök. Men det gör jag endast vid de plantor jag inte tänker skörda blad från under den kommande månaden. Det dyrbara gräsklippet från säsongens första klippning är jättefint att använda till vitlöken. Det blir en bra kombination av täckmaterial som håller fukten kvar i backen kring löken, minskar ogräset och dessutom tillför näring.

 

Läs mer: Odla egen vitlök - sätt på hösten

 

 

Välj vitlökssort med omsorg

Du som blir sugen på att odla vitlök i år bör läsa på lite om olika sorter. Det finns sorter som skördas tidigt (i juli året efter att lökarna sätts) och sorter som ger senare skörd (till exempel i augusti året efter det att lökarna sätts). Det finns sorter som håller att lagra länge (sorten Clédor är fortfarande perfekt i sin fläta vid spisen efter drygt nio månaders lagring) och sorter som är bäst inom några månader efter skörd. Och som inte det vore nog finns det vitlök i olika färger, med olika storlekar på klyftorna, med blast som är enkel att fläta och den som inte är flätbar, lökar som sätter topplökar och lökar som sätter halslökar. Och en hel del annat. Framför allt tycker jag att skördetiden och lagringsdugligheten är viktig att kika på.

Vitlöken sätts sent på hösten, hinner eventuellt få lite blast under vinter/vårvinter och växer sedan till sig under sommaren då den sedan skördas. Lökar kan köpas i vanliga trädgårdsbutiker men det finns ett större utbud vad gäller sorter på nätet.
/Sara Bäckmo

 

 

07. maj 2015