Skördar blommor till florist - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Skördar blommor till florist

Så glad jag är att få skörda blommor till blomsterbutik i Växjö! Under sommaren finns mina blommor hos Asta blommor i Växjö. Följ med på skörd!

Sara med alla blommor som ska lämnas till Astas blommor

Stora fång av lejongap är skördade och satta i hinkar med vatten, inför transport till Växjö. Foto: Ida Sjöö.

 

Den här sommaren har jag gett mig själv en utmaning. Jag ska utforska om och i så fall hur jag kan sälja blommor som jag odlar. Det har aldrig varit lockande att sälja grönsaker från trädgården, de behöver vi så väl själva. Men med blommor är det annorlunda. De odlas för mitt nöjes skull. Jag sår, planterar, de växer upp och jag gläds. Men för att blommorna ska växa som bäst behöver de ständigt plockas, så att nya blommor växer fram. Och om jag då kan sälja en del av skörden är det ju superbra.

 

PRENUMERERA PÅ INLÄGG FRÅN SKILLNADENS BLOMMOR TILL DIN MAIL

 

Nu har jag påbörjat ett samarbete med blombutiken Asta blommor i Växjö. Det är stans äldsta blombutik, som nu drivs av Martina Johansson. Under sommaren ska hon lära mig att leverera blommor i prima kvalitet, så att mina blomster kan nå kunder genom hennes butik. Så himla kul! Idag ska du få följa med på en tur i trädgården när jag skördar till butiken.

 

Lejongapen har långa och fina stjälkar och växer längs stenmuren i min lilla trädgård. Foto: Ida Sjöö.

Efter skörd sätts alla blommor i rejält med vatten och hålls i skugga eller i kyl tills det är dags för transport. Foto: Ida Sjöö.

Jag odlar två superläckra sorter av orange lejongap. Love it! Foto: Ida Sjöö.

 

Till buketter och fång

Jag har precis varit bortrest några dagar och blommorna i min lilla trädgård på berget har vuxit massivt. Blombutiken vill kunna göra ett stort gäng likadana buketter att sälja under veckan, med min fina logga på för att dra nytta av blommornas ursprung förstås. Alltså måste vi komma på vad i odlingen som funkar att leverera i större mängd från vecka till vecka.

Den här veckan utgör lejongap basen. Jag skördar två stora murarhinkar fulla, fyra sorter.

Det är riktigt roligt att skörda massor! Jag älskar att gå loss med sekatör och kniv och klippa av grejer. Det är likadant med grönsakerna. Känns skönt på nåt vis att få skörda och se allt i stora högar eller buntar. Tillfredställande.

Det blir totalt fyra stora hinkar med blomster, som räcker till både buketter och fång av sommarblommor till butiken.

 

Läs mer: Tips för att odla solrosor hemma

 

Odlingsplatsen är utsatt för sol hela dagen och en rejäl bevattningsslang kopplad till bevattningsdator vattnar en skvätt varje dag. Foto: Ida Sjöö.

 

Enkel hantering

Att skörda mycket blommor är enkelt, rofyllt och roligt. Men det tar också tid. Varje stjälk ska hanteras varsamt, den har ett värde. Jag klipper eller skär av stjälkarna och har med mig en stor hink eller bytta att direkt sätta blommorna i, annars kroknar dem. Bäst är att skörda sen kväll eller tidig morgon.

Vad jag förstår vill florister ha sina blommor levererade lite olika. Jag verkar ha träffat på en synnerligen bra florist! Martina vill ha sina blommor levererade helt ohanterade, bara placerade i vatten. Jag behöver inte repa av några blad eller fixa något alls. Åh, det är så bra!

Om jag skördar blommorna på kvällen ställer jag ner dem i min matkällare i lilla huset direkt efter skörd. Där får de stå till morgonen efter då jag kan leverera. Annars gäller skugga utomhus och direkt in i bilen med luftkonditionering för leverans.

 

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

 

VECKANS SKÖRD

Totalt fyra stora och färgglada murarhinkar med

lejongap
bronsfänkål
solrosor
jordärtskocka
bronsfärgad amarant
röd amarant
röd målla
zinnia

 

Bronsfänkål till snittblomma

Bronsfänkål är fantastisk att odla. Blommorna doftar milt av lakrits och är otroligt vackra till många färgglada blommor. Foto: Ida Sjöö.

Sara plockar bronsfänkål

Den övervintrade plantan är lika hög som jag. Växer i täckodlad bädd skapad av gräsklipp, ensilage och hästgödsel. Foto: Ida Sjöö.

 

Bonus med övervintrare

Bronsfänkålen är ett riktigt utropstecken i år, både här i min lilla odling på berg och hemma på Skillnadens. Nästan alla plantor jag odlade förra året har övervintrat och vuxit otroligt bra den här sommaren. Bladverket är inte fullt lika bronsfärgat som första året, men blomknopparna har precis den där lilla lila tonen som är så jäkla snygg. Extra plus att jag råkar ha lila byxor på mig när jag skördar också, förstås.

Jordärtskockan 'Bianca' nedan blommar inte än, men den kommer snart igång. Det är en ljuvlig växt i buketter tycker jag. Otroligt tacksam både i knopp och i blomma. Det mesta av bladverket tas bort, sen ser växten ut som en solros. De är ju släkt. Precis som bronsfänkålen är den väldigt lätt att sköta om eftersom knölarna i princip sköter sig själva, även om de inte per definition övervintrar.

 

Läs mer: Lär dig binda en sommarbukett

 

Snittblommor för leverans

Ett grönt fång med jordärtskockor i knopp. Foto: Ida Sjöö.

Lejongap för leverans till Astas blommor

Mer lejongap. Och mer och mer och mer. När första stjälken är skördad växer sidoskotten ut och kan skördas de med. Foto: Ida Sjöö.

Lavendelfärgade lejongap som snittblommor

Vacker rosalila lejongap. Serien jag odlar sorter ut heter Potomac. Foto: Ida Sjöö.

 

Läs mer: Tips för att odla amarant

 

Nu är min vecko-leverans till Asta blommor färdig. Det ska bli så kul att se vad Martina sätter ihop av blomstren och höra vad kunderna tycker om dem. Förra leveransen blev så himla fint mottagen och sålde slut väldigt snabbt. Det gjorde mig jätteglad! Vad jag förstår är det väldigt ont om lokalt odlade blommor i blombutiker i Växjö och det känns kul att inleda ett samarbete som kan ändra på det. Jag vet att kunder uppskattar svenska sommarblommor i buketterna och tycker det är ett extra plus att just jag har odlat dem. Heja blommor som gör skillnad!

Om du vill se hur buketterna som Martina gör ser ut, så ska hålla koll på min Instagram för Skillnadens blommor. Där lägger jag ut bilder så snart jag kan.

 

Text av Sara Bäckmo
Foto av Ida Sjöö

26. juli 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *