Skördat potatis i halm - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Skördat potatis i halm

Well. Årets täckodlade potatis gav långt mycket större utdelning än året innan. Bekvämt att kunna odla en plätt helt utan att sköta den alls.

I norra delen av trädgården håller jag på att förvandla gräsmattan till en framtida blomsterplantering. Jag drömmer om en mormorsträdgård som prunkar i blommande prakt. Steg ett är att skapa yta att plantera och jag gör det genom att täckodla potatis.

Förra året odlade jag också potatis i en täckt del av gräsmattan men skörden var minst sagt en besvikelse:

Nåväl. Det är svårt att på förhand räkna ut vad som ska drabba odlingen, det varierar ju. I år bestämde jag mig för att prova igen, men då med justeringen att skörden inte skulle ligga kvar så länge i backen. I helgen plockade jag upp delar av den och kunde nöjt konstatera att det vuxit fint.

Potatis ligger inbäddad i täckmaterial.

Potatisen har vuxit under lager av ensilage, löv och gräsklipp.

 

Nyskördad potatis i back.

Jag kunde skörda två stora backar med potatis i helt okej storlek. Några av dem har legat för nära solljuset och blivit gröna, men totalt väldigt få.

 

En odlingsbädd med mängder av gammalt ensilage på.

När potatisen är skördad ligger den täckodlade bädden kvar. Under hösten täcker jag igen för att skapa jord till nästa år då jag sår sommarblommor här.

Vilka sorter jag satt har jag dessvärre glömt bort. De har blivit ganska stora. En sort till och med gigantisk. En potatis vägde närmare 800 gram. Dessvärre var just den sorten hårt angripna av skorv och mycket har spruckit. Antar att det har att göra med att tillgången på vatten varit ganska skiftande. Nåväl, det är ändå tillräckligt med potatis för att hålla oss med pärer under resten av året. Tillsammans med det som satts i köksträdgården (varav en del också spruckit och dessutom ätits på, såg jag för en stund sedan...) kanske vi klarar av att hålla oss med egen potatis fram till nästa års skörd kan börja. Vilken dröm! Tidigare i år gjorde jag ett klipp där jag visade mitt potatisland i köksträdgården och berättar hur jag odlar, bland annat med hjälpa av ogräs:  

Nu ska jag försöka hitta ett bra ställe att lagra potatisen på. Mörkt och svalt. Inte så lätt nu när potatisen tagits upp lite i tidigaste laget. Som tur är har vi gott om ouppvärmda utrymmen inomhus så det ska nog gå bra.
/Sara Bäckmo

30. september 2015