Stäng menyn

Skördeklara rädisor på 18 dagar

Om det stämmer är det en kanongrönsak att så i bäddar där jag behöver fylla yta mellan två skördar. Eller om jag bara är rysligt sugen på rädisor.

Fröpåse

Kan det här verkligen fungera? Jag gissar det. Rädisan heter ju '18 dagar' och enligt uppgift ska den växa så fort att den går att skörda efter just 18 dagar. Inte ens tre veckor med andra ord. Om det stämmer är det en kanongrönsak att så i bäddar där jag behöver fylla yta mellan två skördar. Eller om jag bara är rysligt sugen på rädisor.

I varmbänken börjar de lila fina rädisorna bli skördeklara. Men jag har lovat min väninna Maria att vänta med skörden i exakt elva dagar till. De ska nämligen plåtas till framtida projekt. Det är svårt att låta blir, men jag kommer att klara det.

I den varmbänk som gjordes i odlingstunneln i januari har blasten till rädisorna sett lovande ut ett tag. Stor och frodig. Men rötterna svällde inte. Jag tror att kombinationen värme och lite ljus i början på året gjort att blasten skjutit i höjden på bekostnad av rotklumpen. Inget att be för, jag rev bort rubbet. Dessvärre gav jag det gröna till hönsen innan jag kom på att vi ju kunnat äta upp bladen. Fyraåringen älskar rädisblast, men jag sa inget till honom om mitt misstag.

Så snart tid finns ska jag pinna ut i tunneln och så en halv pallkrage med rädisor som blir skördeklara på 18 dagar. Vill gärna höra från dig som provat sorten. Hur är den?
/Sara Bäckmo

Läs gärna mer om rädisor här:
Så använder vi alla rädisor jag odlar
Tidig och sen skörd av rädisor
Smörgåsgrönsaker att odla i vår

20. mars 2015