Skördeklart i juni

Rotselleri på tillväxt i Skillnadens Trädgård.

Nu börjar det synas att jag varit upptagen med iordningställandet av odlingstunnel och lite annat. Inte bara för att det växer så det knakar i tunneln. Det växer också lite mindre på platser där jag önskat mig mer grönt. Dessvärre.

Sedan 23 dagar tillbaka köper vi inte längre grönsaker i butik. Allt grönt vi äter under resten av året kommer från egna odlingen. Jämfört med förra året är utbudet lite tunnare, men fortfarande väldigt gott.

Just nu äter vi följande från köksträdgården:

Sallat
Mangold
Rödbetsblast
Dill
Persilja
Nyzeeländsk spenat
Färsk vitlök
Gräslök
Lök
Morot
Grönkål
Svartkål
Majrova
Potatis
Jordgubbar
Bondbönor
Kryddor

Några saker har inte gått min väg den här våren, flera sådder blev dåliga och behövde göras om. Bland annat tidiga sommarmorötterna, haverrot, svartrot, bönor och sockerärter. Alltså är vi just nu lite kort på behövliga morötter och sockerärter. De är saknade! Vad gäller svartrot och haverrot kommer de att saknas senare under hösten.

Flera av de fröer som inte grott är såna jag bytt till mig i frökedjor. Det är en lärdom till nästa år. Då kommer jag inte lika ivrigt att ansluta mig till fröbytarkedjor för att få fröer till sånt vi behöver mycket av. De fröerna kommer jag att köpa för att försäkra mig om att få fröer av bästa kvalitet så att skörden blir så stor som möjligt. Har du liknande erfarenhet?

På bilden syns en av flera rader av rotselleri. Det är en av mina favoritrotsaker. Nu när blasten börjar växa till sig är jag noga med att avlägsna ett gäng blad per planta. Då mindre kraft används till blasten får roten mer energi att växa. Blasten använder jag till ett örtsalt som består av selleriblast, blast och knöl av salladslök, dill och färsk vitlök. Och det ska jag sätta igång tillverkningen av - nu!
/Sara Bäckmo

23. juni 2014

Ett svar till “Skördeklart i juni”

  1. Christina skriver:

    Hur äter ni rödbetsblasten? Bara som de är som sallad eller tillagar ni det också?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *