01. maj 2014

Skriv ner måstena

Snart skördeklar sparris av sorten 'Gijnlim' i Skillnadens Trädgård.

Alltid en penna och lagom stor papperslapp i fickan - hjälpmedel då jag strukturerar alla måsten så här på kvällskvisten i Skillnadens Trädgård. 

Idag när jag spanade ut i skymningsljuset som lagt sig över köksträdgården kände jag hur kraven på mig själv la sig som en stor våt filt över huvet. 

- Hur sjutton ska jag få ihop det här?

Det är lätt att känna så det blir för många saker att komma ihåg för ett huvud. Men så fort jag har allt på papper kan jag lämna tvivlen under lövtäcket kring blåbärstryn och med raska steg kila runt och njuta. För då har jag en plan. 

Några gånger varje vecka skriver jag ner allt jag tycker är nödvändigt att göra just då. Kvällens lista ser ut så här:

Täcka marken under björnbär och loganbär
Rensa bort hallonskott på fel plats
Vattna kallbänkar, morotslandet, varmbänken, svartkålen
Rensa kirskål vid pionerna
Flytta granrishögen vid rabarberna
Täck gångarna med tidningar och halm
Hämta mer gräsklipp
Så nya sockerärtor på friland
Så luktärtor
Så mer sommarblommor till sparrisplanteringen
Skola om mangold
Tunnelväxthuset: Gräv ränna till täckplasten, fixa stolpar

Tolv punkter. Resten kan vänta ett tag till. Bockar jag av fyra punkter om dagen är allt fixat under helgen. Och då kan jag fylla på med annat nödvändigt. 

Mina listor upplever jag sällan som piskor. Numera är jag duktig på att sätta realistiska mål. Det är roligare att göra så och verkligen genomföra det jag tänkt, än att banna mig själv och känna mig missnöjd med att inte klarat av det jag önskat. 

Alltså pluggar jag i lurarna och lyssnar på ännu några kapitel av fantastiska "Min mormor hälsar och säger förlåt" av Fredrik Backman under tiden jag pillar ner luktärtor i alla mina sparade toapappersrullar. 

Bilden visar den tidiga sparrissorten 'Gijnlim' som börjar sätta fart nu. Så snart jag kan planterar jag ut sommarblommor mellan sparrisplantorna och senare under sommaren ger dessa ett flor av vacker blomning under de höga stänglarna.
/Sara Bäckmo

3 svar till “Skriv ner måstena”

  1. Lister. Lister er også en del af mit liv og jeg arbejder meget med ikke at skrive for lange og krævende lister... Balancen- også her 🙂

  2. Anonymous skriver:

    Hej Sara!
    Jag har förstått att du tillverkar eget bokashiströ. Vad för slags kli använder du?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *