Stäng menyn

Skydda växterna med fiberduk

Sent på hösten har jag stor nytta av att använda fiberduk som skydd för att öka livslängden hos växterna. Enklast möjliga variant duger fint.

En pallkrage odling där en av lådorna är täckta med fiberduk.

 

En fiberduk är en slags mycket tunn väv. Den används för att lägga över växter som skydd, till exempel mot kyla, snö och insekter, samt för att hålla värme kvar i jorden när det är kallt ute. Duken köps i vanliga trädgårdsbutiker, på rulle eller ihopvikt i stora sjok. Jag brukar i första hand tänka på att köpa en duk som passar i bredd på de odlingsplatser jag ska täcka och köper sedan på mig sjok som kan skarvas till lagom längd. Eller klippas isär till lagom längd.

Fiberduken är ingen hållbar historia, om du inte köper den i specialbutiker på nätet. Jag håller mig till vanliga trädgårdsbutikernas utbud och tycker att jag klarar mig ganska bra på det. Eftersom dukarna ligger på under begränsad tid på våren eller hösten, och i viss mån hela vintern i tunnelväxthusen, så håller de (oftast) i två säsonger.

 

Sallat under fiberduk i pallkrage

Fiberduken ligger rakt över plantorna utan ställning som håller upp duken.

 

Att täcka till exempel en sallatsplantering på hösten kan göra stor skillnad. Hos mig i zon tre uppskattar jag att ljuset en normal höst är tillräckligt för att växterna ska växa fram till första veckorna i november. Men då behöver jag fjäska lite med plantorna och se till att de har det någon grad varmare än luften normalt är. När jag då täcker planteringen med ett eller två lager fiberduk kan jag ge växterna det de behöver.

I den här pallkragen växer mängder med sallat 'Little Gem', en liten romansallat som är en av mina favoriter. Som du ser har jag lagt fiberduken rakt över plantorna, utan att bygga en slags ställning eller både över sallaten som duken kan vila på. Det går att göra på bägge sätten, men jag tycker det blir bäst resultat om det inte är så hög luftspalt mellan bladen och duken. Dessutom är i stort sett alla grönsaker jag odlar så här års mer eller mindre köldtåliga så det gör inget om de hastigt skulle frysa fast i duken en kall natt.

 

Sallat under fiberduk i pallkrage

Mängder med romansallat 'Little Gem' står i pallkragen och blir förhoppningsvis något större de kommande veckorna.

 

En pallkrage täckt med kompostgaller och fiberduk.

Kompostgallret räcker för att hålla duken på plats och klimatet blir genast bättre för sallaten.

 

Om det är låga blad som växer i pallkragen räcker det att lägga ett kompostgaller över kragen så att inte duken blåser bort. Men om bladen når över kanten på pallkragen får man ta till andra lösningar. Här har jag bara ställt kompostgallren innanför kanterna som ett litet torn, det håller duken på plats.

Det är inte alls för sent att täcka grönsaker med fiberduk. I min trädgård står till exempel sallat, rädisor, rucola, rödbetsblast och spenat kvar ute i landen och de mår alla bra av ett lager fiberduk för att hålla sig fräscha några veckor till. Köp en rulle, om du inte har hemma, och prova täcka för att se om det gör någon skillnad hos dig.
/Sara Bäckmo

09. oktober 2017