Skydda växterna med fiberduk

Sent på hösten har jag stor nytta av att använda fiberduk som skydd för att öka livslängden hos växterna. Enklast möjliga variant duger fint.

En pallkrage odling där en av lådorna är täckta med fiberduk.

 

En fiberduk är en slags mycket tunn väv. Den används för att lägga över växter som skydd, till exempel mot kyla, snö och insekter, samt för att hålla värme kvar i jorden när det är kallt ute. Duken köps i vanliga trädgårdsbutiker, på rulle eller ihopvikt i stora sjok. Jag brukar i första hand tänka på att köpa en duk som passar i bredd på de odlingsplatser jag ska täcka och köper sedan på mig sjok som kan skarvas till lagom längd. Eller klippas isär till lagom längd.

Fiberduken är ingen hållbar historia, om du inte köper den i specialbutiker på nätet. Jag håller mig till vanliga trädgårdsbutikernas utbud och tycker att jag klarar mig ganska bra på det. Eftersom dukarna ligger på under begränsad tid på våren eller hösten, och i viss mån hela vintern i tunnelväxthusen, så håller de (oftast) i två säsonger.

 

Sallat under fiberduk i pallkrage

Fiberduken ligger rakt över plantorna utan ställning som håller upp duken.

 

Att täcka till exempel en sallatsplantering på hösten kan göra stor skillnad. Hos mig i zon tre uppskattar jag att ljuset en normal höst är tillräckligt för att växterna ska växa fram till första veckorna i november. Men då behöver jag fjäska lite med plantorna och se till att de har det någon grad varmare än luften normalt är. När jag då täcker planteringen med ett eller två lager fiberduk kan jag ge växterna det de behöver.

I den här pallkragen växer mängder med sallat 'Little Gem', en liten romansallat som är en av mina favoriter. Som du ser har jag lagt fiberduken rakt över plantorna, utan att bygga en slags ställning eller både över sallaten som duken kan vila på. Det går att göra på bägge sätten, men jag tycker det blir bäst resultat om det inte är så hög luftspalt mellan bladen och duken. Dessutom är i stort sett alla grönsaker jag odlar så här års mer eller mindre köldtåliga så det gör inget om de hastigt skulle frysa fast i duken en kall natt.

 

Sallat under fiberduk i pallkrage

Mängder med romansallat 'Little Gem' står i pallkragen och blir förhoppningsvis något större de kommande veckorna.

 

En pallkrage täckt med kompostgaller och fiberduk.

Kompostgallret räcker för att hålla duken på plats och klimatet blir genast bättre för sallaten.

 

Om det är låga blad som växer i pallkragen räcker det att lägga ett kompostgaller över kragen så att inte duken blåser bort. Men om bladen når över kanten på pallkragen får man ta till andra lösningar. Här har jag bara ställt kompostgallren innanför kanterna som ett litet torn, det håller duken på plats.

Det är inte alls för sent att täcka grönsaker med fiberduk. I min trädgård står till exempel sallat, rädisor, rucola, rödbetsblast och spenat kvar ute i landen och de mår alla bra av ett lager fiberduk för att hålla sig fräscha några veckor till. Köp en rulle, om du inte har hemma, och prova täcka för att se om det gör någon skillnad hos dig.
/Sara Bäckmo

09. oktober 2017

12 svar till “Skydda växterna med fiberduk”

 1. Eva-Marie skriver:

  Har du fiberduken på dygnet runt? Jag har bara lagt på under de nätter som det varnats för frost och sedan plockat bort det följande morgon. Har tänkt att ljuset inte når plantorna lika bra om duken ligger kvar.

 2. Annelie skriver:

  Jag har funderat på en grej. Du odlar ju det mesta av era grönsaker, och äter upp allt som går. Men jag tänkte - hur mycket äter ni vad ni är sugna på, och hur mycket styrs ni av vad som "måste" ätas för att inte förstöras? Kanske en väldigt konstig fråga...

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det där är en jättebra fråga, kul att du ställer den! En gång var det någon som frågade "Men saknar ni inte typ avokado?". Vi har liksom vant oss av vid att köpa grönsaker i butiken. Det är väldigt sällan jag blir sugen på något vi inte kan odla själva, helt enkelt för att allt trädgården producerar är så mycket godare än det som kan köpas. Det är helt enkelt en vanesak. Mitt sätt att odla, med många många olika slags grönsaker och sorter av dem, gör att vi har så stor variation att vi inte tröttnar. /Sara

 3. Kitty skriver:

  Intressant att höra din version av fiberdukstäckning. Finns ju delade meningar med den. Själv kör jag med duk ibland och ibland utan. Lite som det faller på..
  /Kitty

 4. Lotta skriver:

  Fiberdken kan gärna få ligga över purjolök på vintern för att hjälpa den att övervintra också. Jag hade två pallkragar med purjolök förra vintern, den ena med två lager fiberduk och den andra helt utan. I den som haft fiberduk lyckades nästan alla övervintra men i den utan endast en purjolök, trots att det var samma sort. En varning bara - fiberduken från biltema smulas sönder till tusentals små lappar när den utsätts väder och vind ute - köp inte den!

 5. Marianne jansson skriver:

  Jag har massor med gamla lakan? Går det att använda istället?

 6. Birgitta Andersson skriver:

  Har dina lock till pallkragar och lådor samma effekt som fiberduk, när det gäller kyla?
  Birgitta

 7. Nettis skriver:

  Vad finns det för för- och nackdelar med fiberdukar som väger olika mycket per m2? Är en fiberduk mer hållbar om den är extra kraftig?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, den kan vara mer hållbar men den är också ofta tyngre på grönsakerna om den har tyngre vikt. Min erfarenhet är också att tyngre dukar släpper igenom t.ex regn något sämre än tunna dukarna, även om en del fukt når in förstås. /Sara

 8. […] sådder i oktober Skydda växterna med fiberduk Enkelt lock till odlingsram Förbered tidig odling - 6 tips Övervintra […]

 9. Anna skriver:

  Hej!
  Har nyss sått i tunneln och lade på fiberduk efteråt. Men så slog det mig, nu när ljuset är så tafatt så borde jag väl ta av duken på dagen? (och lägga på igen på kvällen) Eller ska jag tänka mer värme och låta duken vara på mest hela tiden? Det har alltså inte börjat gro än.

 10. Fredrika skriver:

  hej Kan jag tvätta fiberskyddet som är jordigt eller ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *