Slaktad pumpa från 2014

Visserligen tycker jag inte nåt vidare om pumpa men måste ändå säga oj och hurra över hur fantastiska vissa sorter är att lagra. Ett och ett halvt år är inte så dumt.

Nu har jag gått förbi den där pumpan så länge att jag helt glömt att det är en pumpa. Den har liksom blivit en del av interiören i sovrummet där den legat på ett bord i nästan ett och ett halvt år. Jo, du läste rätt. Den här pumpan skördades i början av september 2014. Alla andra från den skörden har ätits upp men den här har blivit kvar.

Egentligen odlar jag inte pumpa, annat än nakenfröpumpa. Efter några år med både fina pumpaplantor och fin skörd har jag valt bort dem eftersom vi inte kunnat hitta ett sätt att tillaga dem på som faller oss i smaken. Gillar inte, helt enkelt. Enda användningen är att riva i bröd, vilket i och för sig är väldigt gott, men det känns lite overkill att odla stora mängder pumpor bara för att ha som fyllning i bröd. Den här pumpan var ett misstag eftersom jag vid en fröbeställning fick fel frön, istället för nakenfröpumpa levererades pumpa som heter 'Valenciano'. Den har utgått ur sortimentet hos Runåbergs men det jag tror mig ha läst om den är att det är en utmärkt fin pumpa med galet bra lagringsegenskaper. Det kan jag skriva under på.

 

En pumpa ligger på ett fat.

Skalet på pumpan är helt intakt efter 1,5 år och den luktar ingenting.

 

Jag sågar itu pumpan.

Skalet är så otroligt hårt att jag inte kunde öppna pumpan på något annat sätt än med fogsvans. Barnen tycker alltid det är roligt när vi måste använda verktyg för att skörda grejer.

 

I år tänker jag inte odla andra pumpor än spagettipumpa, på barnens begäran, och nakenfröpumpa. De senare är helt fenomenala eftersom de innehåller frön som inte har något skal. Det är bara att gröpa ur dem ur pumpan och äta som de är, utan att pilla bort skal:

 

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46602" yos yod yot ]

 

Nakenfröpumpans fröer äter vi gärna rostade, färska eller lufttorkade. En stor del av mina nyanlagda bäddar i trädgården kommer att fyllas med nakenfröpumpa. De har god hållbarhet och förra året slaktade vi de sista lagom till dess att nya pumpaplantor sattes ut i landet i juni.

Och vad blev det av den vackra 'Valenciano'? Efter en period med rätt mycket surdegsbröd önskade sig barnen vanligt formbröd. Så jag tog bort kärnorna i pumpan och gröpte ur så mycket kött jag kunde, körde i matberedaren tillsammans med lite vatten till en smet och använde som degvätska. Brödet blev jättegott och några blev jätteglada. Ett annat brödbak på pumpa kan du läsa om i Saras vardagsbröd med pumpa.
/Sara Bäckmo

 

En liten tjej håller ett stort formbröd i famnen.

Alba med en av de två nybakade formbröden i famnen. Gott att rosta, vi brukar göra det på ett galler över vedspisen som ändå brinner och är varm hela dagarna.

21. januari 2016

8 svar till “Slaktad pumpa från 2014”

 1. Hallå! Tycker också att pumpa är svåräten. Har verkligen försökt, men nja. Så såg jag ett matprogram, Chefs table, där den världsberömda italienska kocken Massimo Bottura hade specialbeställt en pumpa hos en växtförädlare. Han ville ha en liten pumpa med utsökt smak och det fick han. Pumpan heter honey butternut och är bara ca 10 cm lång. Jag har försökt få tag på frö, men de finns bara i USA och beställningarna funkar inte. Ger inte upp utan jobbar vidare på saken. Kanske finns det en fantastisk pumpa därute i alla fall!

  Kat

  • Charlotte skriver:

   Såg att Camilla Plum har frö till Honeynut Squash i sitt sortiment. (Tolkar att det är vintersquash hon menar.) Kanske liknande den du letar efter?

 2. Åsa Skogman skriver:

  Har också försökt fler olika utan att hitta något som jag gillar, men eftersom jag alltid är på jakt efter saker att variera råkostsalladerna med under vintern testade jag att pickla tändstickssmala strimlor i lag med kryddnejlikor vilket gick hem i vitkålssallad hos familjen. Sambon missuppfattade en pumpasoppa och gjorde den som vanlig grönsakssoppa i buljong - också helt OK, då smakade den mest som en variant av morot. Skolans sydafrikanske modersmålsengelskalärare svär på att butternutpumpa ska göras soppa av med chili och jordnötssmör - jag har inte provat men den som har slut på inspiration före pumpa kanske ger det ett försök? Eller om någon rent av har receptet?

 3. Petra skriver:

  Jag odlar en vintersquash som heter "gold nugget". Tycker den blir fantastisk god att ungsbaka! Steker först kuber i smör, så att de får lite stekyta. Ungsbakar därefter tills de är riktigt mjuka. Äter som tillbehör istället för potatis eller ris.

 4. Åh, spagettipumpa är min favorit. Prova att använda det istället för vanliga nudlar i tex asiatiska soppor eller sallader med massa god dressing. Älskar spagettipumpa, men den kräver en del smaksättning 🙂

 5. Fredrik skriver:

  Hej, när jag googlar på Valenciano pumpkin kommer det fram bilder på en vit pumpa. Var din pumpa vit i något skede eller är det olka sorter. Jag letar efter pumpor med goda lagringsegenskaper så vill gärna hitta rätt sort.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej,
   Försökte bifoga en bild till kommentaren men det gick inge vidare. När jag kikar på bilder från skörden av de här pumporna så är de vita med lite inslag av grönt i färgen. Inte alls så gula som den jag tog nu. De har alltså ändrat färg i takt med att de mognat, verkar det som. Inget konstigt, det gör ju andra pumpor med. Hälsningar Sara

 6. Fredrik skriver:

  tack! då vet jag vilka frön jag ska försöka få tag i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *