Slaktad pumpa från 2014 - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Slaktad pumpa från 2014

Visserligen tycker jag inte nåt vidare om pumpa men måste ändå säga oj och hurra över hur fantastiska vissa sorter är att lagra. Ett och ett halvt år är inte så dumt.

Nu har jag gått förbi den där pumpan så länge att jag helt glömt att det är en pumpa. Den har liksom blivit en del av interiören i sovrummet där den legat på ett bord i nästan ett och ett halvt år. Jo, du läste rätt. Den här pumpan skördades i början av september 2014. Alla andra från den skörden har ätits upp men den här har blivit kvar.

Egentligen odlar jag inte pumpa, annat än nakenfröpumpa. Efter några år med både fina pumpaplantor och fin skörd har jag valt bort dem eftersom vi inte kunnat hitta ett sätt att tillaga dem på som faller oss i smaken. Gillar inte, helt enkelt. Enda användningen är att riva i bröd, vilket i och för sig är väldigt gott, men det känns lite overkill att odla stora mängder pumpor bara för att ha som fyllning i bröd. Den här pumpan var ett misstag eftersom jag vid en fröbeställning fick fel frön, istället för nakenfröpumpa levererades pumpa som heter 'Valenciano'. Den har utgått ur sortimentet hos Runåbergs men det jag tror mig ha läst om den är att det är en utmärkt fin pumpa med galet bra lagringsegenskaper. Det kan jag skriva under på.

 

En pumpa ligger på ett fat.

Skalet på pumpan är helt intakt efter 1,5 år och den luktar ingenting.

 

Jag sågar itu pumpan.

Skalet är så otroligt hårt att jag inte kunde öppna pumpan på något annat sätt än med fogsvans. Barnen tycker alltid det är roligt när vi måste använda verktyg för att skörda grejer.

 

I år tänker jag inte odla andra pumpor än spagettipumpa, på barnens begäran, och nakenfröpumpa. De senare är helt fenomenala eftersom de innehåller frön som inte har något skal. Det är bara att gröpa ur dem ur pumpan och äta som de är, utan att pilla bort skal:

 

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46602" yos yod yot ]

 

Nakenfröpumpans fröer äter vi gärna rostade, färska eller lufttorkade. En stor del av mina nyanlagda bäddar i trädgården kommer att fyllas med nakenfröpumpa. De har god hållbarhet och förra året slaktade vi de sista lagom till dess att nya pumpaplantor sattes ut i landet i juni.

Och vad blev det av den vackra 'Valenciano'? Efter en period med rätt mycket surdegsbröd önskade sig barnen vanligt formbröd. Så jag tog bort kärnorna i pumpan och gröpte ur så mycket kött jag kunde, körde i matberedaren tillsammans med lite vatten till en smet och använde som degvätska. Brödet blev jättegott och några blev jätteglada. Ett annat brödbak på pumpa kan du läsa om i Saras vardagsbröd med pumpa.
/Sara Bäckmo

 

En liten tjej håller ett stort formbröd i famnen.

Alba med en av de två nybakade formbröden i famnen. Gott att rosta, vi brukar göra det på ett galler över vedspisen som ändå brinner och är varm hela dagarna.

21. januari 2016