08. juli 2014

Släng inte bort potentiell gödsel

Mellanlagring av grönsaksblast som ska användas som täckmaterial.

Här är köksträdgårdens mellanlagring av blast och rens som väntar på vidare transport ut i kvarteren. Där används det som täckmaterial. Gödning. Hinder mot avdunstning av vatten. Ogräsmotare. 

Att lagra blast och annat från nyskördat (jag lägger gärna skal och annat färskt grönsaksavfall här också) nära köksträdgården är ett sätt att slippa bära saker och ting fram och tillbaka. Då jag skördat något vrider jag av blasten och kastar här. Sen kan jag enkelt och nära hämta en korg med mojs och lägga i kållandet då jag ändå tänker bege mig in under nätet. Eller lägga mellan nyplanterade raderna av bönor. Eller mata odlingslådorna med pumpor. 

Genom att bygga upp en ordentlig hög att hämta ur blir det också lätt att göra en riktigt ordentlig täckning av ett område. 

På samma sätt kan det vara idé att mellanlagra annat täckmaterial under säsongen till tillfällen då det behövs. Vanliga trädgårdskorgar funkar utmärkt och är lätta att ställa i vinbärshäcken, under en bänk eller liknande i närheten av bäddarna. 

Själv har jag sparat täckmaterial i form av ensilage, säckar med löv, halvbrunnen hästskit, borttrimmat gräs och gräsklipp. Väldigt blött material sprider jag ut över stora komposten så det torkar till lite och hämtar sedan från den platsen då jag behöver i landen. 

I köksträdgården använder jag i princip ingen annan gödning än täckodling. I varmbänken använder jag hästgödsel, men annars är det bara några doser med kissvatten jag kompletterar med under säsongen. Täckodlingen ger all näring växterna behöver. 
/Sara Bäckmo

Ett svar till “Släng inte bort potentiell gödsel”

  1. Pia skriver:

    Hur förvarar du säckarna? Mitt gräs möglade i mina säckar o stank vid öppnandet så det förpassade jag till skogen istället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *