Liten vitlök blir stor vitlök - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Liten vitlök blir stor vitlök

Under några år ägnade jag mig åt ett experiment; att följa vitlök från liten topp- eller halslök till stor vitlök med klyftor och allt.

Sedan 2012 har jag varje höst planterat ett helt gäng av de små lökar som bildas i toppen av vitlöksplantan. På de lökar som saknat topplök har jag satt smålökarna som bildas på plantans stjälk, de kallas för halslök.

Jag har satt och skördat de små lökarna samtidigt som storlöken. Varje år har varit som en skattjakt när jag grävt upp lökarna som blivit större och större för varje år. De fullstora vitlökarna är målet och gissa om det är kul att använda en lök i maten som jag själv odlat från smålök!?!

 

Gör så här:

År 1
Använd topplök eller halslök
Lägg de små lökarna i jorden en och en under hösten, de kan stå ganska tätt
Låt växa upp och plocka upp ur jorden sommaren efter.

År 2
Om vitlöken bildat t.ex två klyftor, delas dessa och sätts på hösten.
Lök som bara bildat en större rund lök sätts hel.
Låt växa upp och plocka upp ur jorden sommaren efter.

År 3
Förmodligen har en klyftad lök bildats redan nu, men kanske med ganska små klyftor. Fortsätt att sätta ett år till så har antagligen smålöken utvecklats till en stor och fin lök.

På det här sättet kan man odla mycket lök utan att behöva köpa dyrt utsäde. Löken blir både god och fin och det är inte alls svårt att odla. Kom ihåg bara att ge dem mycket gödsel och god tillgång på sol och vatten.

Spännande va!
/Sara Bäckmo

År två har den lilla topplöken vuxit till en lite större lök, utan klyftor.

 

År tre har den lilla löken bildat två eller flera små klyftor. Nu planteras de ännu en gång.
13. november 2014

8 svar till “Liten vitlök blir stor vitlök”

 1. Hur många lökar sätter du för att klara husbehov?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag brukar inte räkna så utan sätter det jag har plats för på respektive odlingsplats. I runda slängar blir det några hundra lökar sammanlagt. Vi har fortfarande kvar från förra årets skörd. /Sara

 2. År tre när löken bildat små klyftor, sätter du hela löken igen eller delar du på dem? ?

 3. Charlotta skriver:

  Har jag förstått rätt; du gräver alltså upp vitlöken varje höst, för att sedan planetra den igen (när?) ? Funkar det inte att låta den växa på samma plats tills den är skördeklar?

 4. Irene skriver:

  Oj, vad spännande. Jag hade en fundering i höstas om man kunde sätta de små lökarna dom såg ut som en fin blomma, men gjorde aldrig det. Tig bara kort på blomman. Nu vet jag hur jag kan göra till nästa år. Tack för att du delar med dej av så många bra tips.

 5. Carin Bosdotter skriver:

  Hur förvarar Du dem eftersom de ska sättas så sent som möjligt på hösten men Du tar upp dem under sommaren. Lägger/ hänger upp eller? Det gör kanske inget att de torkar för köpt utsäde är ju också torrt?

  Carin

 6. Catarina Rudenius skriver:

  Hej, vad gör man med vitlökarna varje sommar när de ska tas upp?

 7. Jennie skriver:

  Satte vitlöksklyftor en och en hösten 2021 som jag trodde jag tog upp alla i höstas. Tyvärr blev de väldigt små klungor av vitlökar, troligtvis för lite näring för vatten fick de när jag ändå vattnade annat. Ser nu att jag missat ta upp ett par för nu kommer klungor av lökblast upp. Kan jag låta dem stå kvar som de är och bara gödsla på dem eller bör jag ta upp dem, separera och plantera igen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *