Smart att frysa ägg

Rätt som det är slutar alla höns att värpa. Ruvar, ruggar eller surar en tid. Inga ägg. Som tur är har jag sparat i frysen.

Jag hörde om nån som frös ägg men trodde inte det var möjligt. I vintras såg jag ett klipp med en snubbe som knäckte ägg och frös in i isbitstråg. Jag provade, men det blev inte alls bra. Översvämning i tråget och mycket svåra att få ur. Sen läste jag om Forsnäs Hemman som vispade äggen lätt och frös en rejäl mängd i gamla glassbyttor. Det har jag inte plats för, så jag har gjort en egen variant som har blivit jättebra.

 

Ägg i tråg för isbitar.

Att frysa ägg i isbitstråg såg enkelt ut men var krångligt. Tråget gick mitt i tu när jag försökte få ut de frusna äggen.

 

Vi har ett litet gäng dvärgkochin som värper små ägg. Tre ägg motsvarar ungefär två stora, vanliga ägg. Sedan i våras fryser jag alla dvärkochinägg och använder till pannkakssmet varje torsdag. På så sätt kan vi använda de stora äggen till annat, de ger mer mat. Min plan har framförallt varit att kunna spara ägg till de perioder när hönsen värper dåligt.

Jag knäcker tre dvärgägg i en bunke och vispar lätt. Häller i ursköljda creme fraiche-burkar utan lock, ett paket med tolv ägg ger fyra burkar på en liten bricka. Så ställer jag dem i frysen.

Vispat ägg i en burk.

Äggen vispas lätt, tre små ägg åt gången.

 

Ägg i fyra burkar på en bricka.

Ett paket ägg ryms i fyra burkar på en bricka. Nu åker de in i frysen.

 

När de frusit tar jag ut burkarna, vänder dem uppochner i handen och spolar hastigt lite ljummet vatten på botten så att jag kan trycka ut äggkakan lite försiktigt. Sen lägger jag dem i en påse, fyller burkarna med ny äggsmet och stoppar in i frysen igen.

Äggen tinas i rumstemperatur eller i kylen och ger en äggsmet som är en väldigt geléartad klump. Den går fint att baka med, göra pannkakor på, omeletter, äggröra och annat i matlagningen.

Ett fat med tunna, nygräddade pannkakor.

Pannkakorna blir hur fina som helst med frysta ägg i.

 

Istället för att ge bort eller sälja överskottet av ägg de perioder de värper ordentligt kan jag ta tillvara på äggen och använda senare. Det passar vårt hushåll jättebra. Du som inte har egna höns skulle kunna göra så här de gånger du kommer över fina ägg men inte kan använda alla på en gång.

Nu är mina frysta ägg på upphällningen. Hoppas att hönsen bestämmer sig för att sätta igång och värpa snart igen, så vi kan få både ägg och fler kycklingar.
/Sara Bäckmo

07. augusti 2015

15 svar till “Smart att frysa ägg”

 1. Elisabet Häggfors skriver:

  Bra. Hur länge håller de sig i frysen?

 2. pernilla skriver:

  Toppen omlägg. Tack! Funderar också på hur länge de håller sig i frysen...

  • Sara Bäckmo skriver:

   Se, där var det! Tack för jättebra inspiration och en fin blogg! Har uppdaterat inlägget med länk till er. Hälsningar Sara

 3. Annika skriver:

  Oj, vad smart. Jag har 7 höns och som du själv sa de kan vara lite kinkiga vissa perioder och värper som bara den nästa. Ibland behövs det lagras. Tack för att du delar med dig ??

 4. Liselott skriver:

  har just skaffat höns och ska ta till mig din idé direkt! Så smart !!tack för tipset!

 5. Trinekat skriver:

  Takk. Thank you for the good Idea. I have 10 chickens and sometimes a lot off eggs and sometimes not so many.

 6. Camilla råsberg skriver:

  Jag kläcker nya kycklingar tidigt varje vår så när de äldre ruggar o gör uppehåll i äggläggandet så har jag ägg från de nya unghönsen.

 7. Linda skriver:

  Tack för en trevlig och inspirerande blogg!
  Såg ett program på Discovery där folk lagrade stora mängder mat hemma om det skulle uppstå någon typ av katastrof i världen så att all mat skulle ta slut. De doppade sina ägg i vanlig matolja (för att täppa till porerna i äggen) och lade tillbaka dem i äggkartongen. Detta förlängde hållbarheten på äggen med många månader enl programledaren.

  • Annette Stridh skriver:

   Hej!
   När jag i ungdomen funderade på att göra en långsegling, fick jag tipset att gnida in färska ägg med vaselin. Jag har aldrig provat, men det stödjer din teori om att täppa till porerna med matolja.

 8. annamaria skriver:

  hej,
  behåller äggen sina vitaminer efter att det blivit frysta?

 9. Janet Krig skriver:

  Intressant om man verkligen behöver långsamma ägg. Men ägg sägs ju klara 3 veckor i rumstemperatur. Har inte prövat så jag kan inte uttala mig om det. Däremot har jag förvarat ägg i kylskåp upp till 3 månader utan att äggen varit förstörda.

 10. Birgitta Hallén skriver:

  Som tillägg till alla andra kommentarer om att spara ägg kan jag lägga till: Det är mycket viktigt att äggen förvaras stående med den spetsiga änden neråt. Äggulan "hänger" därmed fritt och skyddad inne i vitan genom den lilla tråden som förbinder den med vitan. Kolla i äggkartonger ni köper så ser ni att alla äggen ligger så.
  Hälsn från
  Birgitta H som i hönsmamma sedan 13 år

 11. Janne Bergström skriver:

  Jag glömde en äggkartong på vår skola i kylskåpet över sommarlovet ca 2,5 månader. Det var inget fel på dem. Vi åt upp alla äggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *