31. maj 2016

Smart odling med brätte och plugg

För att använda ytan maximalt behöver jag många plantor av vissa grönsaker och sommarblommor. De sår jag i brätten och pluggar.

Efterhand har jag upptäckt hur fiffigt det är att odla i det som kallas för pluggbrätten och såbrätten. De ger många plantor, som växer fint i de väl anpassade trågen och är väldigt lätta att sköta. Eftersom jag odlar mycket grönsaker under större delen av året har jag ibland nytta av att få fram många plantor av en och samma sort. På ett kick kan jag till exempel få 150 små plantor av rödbetor att sätta ut, utan att behöva plantera om. Det underlättar arbetet mycket.

 

Såbrätten smart för bredsådd
Ett såbrätte är ett stort lågt tråg, med eller utan hål i botten. Det fylls med jord och sedan kan fröer sås genom till exempel bredsådd eller mer organiserat i rader. Det passar lika bra för grönsaker som sommarblommor. Det finns en mängd olika storlekar att köpa, men också många kärl i hushållet som kan användas på liknande sätt. Olika plasttråg kan användas, eller låga backar. Fördelen är att en begränsad yta rymmer en stor mängd plantor som är lätt att sköta innan de planteras ut. Sallat, kål och rödbetor är några grönsaker som passar fint att så.

De här trågen använder jag också för att skola om till exempel lök innan de sätts ut i landet. Små rotade sticklingar, eller till exempel småplantor av sommarblommor som frösått sig i landet men behöver växa till sig på annan plats innan de åter sätts ut, är perfekta att sätta här.

 

En svart låda med hål i botten.

Ett lågt tråg med hål i botten är perfekt att bredså sommarblommor och grönsaker i.

 

Pluggbrätten i olika storlekar
Sedan finns också det som kallas för pluggbrätten. Jag älskar pluggbrätten! De finns i många olika storlekar och utföranden, bara att välja efter behov.

Till skillnad från såbrättena är pluggbrättena indelade i små eller större celler, där ett eller flera frön sås i varje cell. När plantan/plantorna vuxit till sig används oftast det som kallas för uttryckare för att trycka upp plantorna underifrån med en liten pigg. På så sätt får jag en fint formad planta som jag sätter ner på växtplatsen i köksträdgården. Urpraktiskt. En del brätten saknar uttryckare och då kan en liten pinne, eller fingret, användas och trycka upp plantan underifrån.

 

En bricka med många små fyrkantiga celler.

Ett pluggbrätte med 150 celler, perfekt att så till exempel lök, kål eller olika slags sallat i.

 

Pluggbrättenas olika storlekar kommer väl till pass när olika grönsaker ska sås. I de riktigt små cellerna sår jag till exempel lök (flera fröer i samma plugg), sallat, rädisa, rödbetor, kål och andra fröer som ger ganska små plantor till en början. Men det finns också betydligt större pluggar som är bättre till grönsaker som snabbt ger stora plantor, till exempel bönor och squash.

 

En pallkrage fylld av småplantor i pluggbrätten.

På liten yta kan jag förodla många plantor genom att så dem i pluggbrätten.

 

Lagom jord
Ibland kan sådder förstöras av att fröer sås i allt för stor kruka, där jorden blir tung och blöt och kväver den lilla plantan. I ett brätte blir det oftast mycket bättre. Här är det lagom mycket, eller snarare lite, jord och om vattningen sköts på rätt sätt är det sällan plantorna far illa av väta.

Nackdelen kan förstås vara att plantorna snabbt kan växa sig lite för stora för jorden och då drabbas av näringsbrist. Det gäller att ha koll och ge lite extra näring om plantorna skulle bli stående lite länge innan de sätts ut.

Tidigt på säsongen kan plantorna i de minsta pluggarna behöva skolas om i egen kruka. Men när säsongen väl är igång sätter jag ut det mesta direkt i landet, utom kål som gärna får lite specialbehandling så de klarar alla väntade angrepp.

 

En hög med brätten och en uttryckare.

På nätet finns robusta pluggbrätten att köpa (kallas också för plantbrätte), med särskilda uttryckare och brickor att ställa brättet på.

 

Kolla kvalitén
Det är alltså inte bara yrkesodlare som har nytta av de olika brättena. En hemmaodlare har stor användning för dem med. De spar plats och är lätta att använda. Men var noga med att kolla kvalitén, om du kan, innan du köper. En del produkter har så klen plast att de med nöd och näppe klarar hanteringen under en sådd och plantering innan de faller ihop. En del tunnare brätten verkar också påverkas av solljuset och blir spröda och knäcks av nästan ingenting. Det är mycket frustrerande.

Och om du satsar på några pluggbrätten, köp då gärna en uttryckare till. Det underlättar också vattningen i en liten odling om brättet har en bricka. De finns ofta att köpa till i anpassad storlek.

 

Plantor i pluggbrätten.

Jag har till exempel haft stor nytta av pluggbrätten när jag gjort sådder av bladgrönsaker till min vinterodling i tunnelväxthuset.

 

Sist men inte minst - det behövs egentligen inte många brätten till en köksträdgård. Men har jag väl köpt ett par stycken och insett hur fiffigt det är behöver jag plötsligt många fler. För det är så roligt med alla fina plantor! Och då är de genast inte så fiffiga eftersom de börjar ta plats. Jag försöker hålla nere antalet genom att ha brättena igång mer eller mindre under hela året. Så snart jag tömt ett brätte så jag genast nytt. På så sätt har jag alltid plantor att fylla upp med i köksträdgården.

Ett tips för att hitta nätbutiker som säljer produkterna är att bildgoogla till exempel "pluggbrätte" och den vägen hitta försäljare. Flera butiker som säljer växthus har till exempel brätten i sitt sortiment.

Se gärna mer från min köksträdgård på YouTube: Skillnadens Trädgård.
/Sara Bäckmo

 

 

 

 

17 svar till “Smart odling med brätte och plugg”

 1. Ann Britt Johansson skriver:

  Kul att fler använder pluggar har 8 brätten och tråg börjar så i slutet av feb då ser man att det är bra att köpa bra frö är ju kravodlare och ska sälja det jag odlar köper Lindbloms frö vi har ju inte fått något regn bara 5 mm men får lassvis med gräsklipp som jag använder.
  Till ALLT kanon fattar inte att folk inte använder detta.

 2. Sara Kjellgren skriver:

  Hej Sara! Jag har provat på att odla i pluggbrätten i år, men fick problem med att näringen tog slut innan jag hade plats eller tid att skola om/ sätta ut. Du skriver i inlägget att du i dessa fall ger extra näring. Vad ger du då? Dessa problem uppstår ju gärna innan man hunnit få igång egentillverkad näring som t ex nässelvatten. Finns det passande ekologisk näring att köpa? //Sara

  • Sara Bäckmo skriver:

   Kissvatten Sara! Helt suveränt. Sök här på bloggen så kan du läsa hur jag gör. Tror "kiss" är enklast att söka efter, he he. Gör en mycket svag blandning eftersom plantorna är så små och gödsla istället ofta. Det finns förstås en massa specialnäringslösningar att köpa men jag tycker det är vansinnigt onödigt. Och dyrt. Lycka till! /Sara

 3. Eva Möttus skriver:

  Har inte lika stor köksträdgård men använder pluggbrätten till alla mina grönsaker och blommor. Det förenklar enormt mycket och småplantorna störs inte i denna hantering. Jag har flera pallkragar med grönsaker och även blommor (bara för att det är så vackert) och sår hela tiden för att få nya plantor där det blivit ledigt.
  Läser dina bloggar med stort intresse. Du sprider odlargläde och inspirerar till nya stordåd.

 4. Lena skriver:

  Hej Sara! Av en slump hittade jag din blogg för några veckor sen, och har sen dess läst den från allra första början och tagit mig fram till februari i år. De flesta videoklippen har jag sett, och förstås köpt boken och läst den också. Så nu har du mig fast! Jag har i några år haft ett litet (jätteliten med dina mått) köksland där jag odlat lite sådär halvhjärtat. Dvs med entusiasm på våren, och sen har naturen tagit över nån gång i juli... ?

  Men nu jädrar. Efter all inspiration (som är så påtaglig att det närmast liknar nån religiös frälsning) du gett, ska här bli andra bullar. Eller grönsaker.

  Precis som du gjorde, så har jag gett mig själv en utmaning. Men med en annan vinkling. Inom två år ska jag ha utökat min odlingsyta till minst det fyrdubbla (det är fortfarande ingen större areal) och det ska göras utan att köpa varken jord eller gödning. Samtidigt ska jorden, som är synnerligen mullfattig väsentligt förbättras. Under tiden hoppas jag vi blir bättre grönsaksätare, för sen kan skördarna få komma!

  Tusen tack för all inspiration och alla klokskaper!

  /Lena

 5. Anna skriver:

  Tack snälla för att du beskrev detta så tydligt! Och alltid lika inspirerande.

 6. Johanna skriver:

  Jag har med stort intresse följt din blogg ett tag och vill tacka för inspirationen, det är så roligt att läsa dina inlägg och sedina filmer.

  Jag har i några år provat att driva lite olika plantor i s.k. roottrainers men mina plantor blir alltid väldigt gängliga och svaga utan att utvekla något större eller djupare rotsystem. Är det på grund av näringsbrist, för hög rumstemperatur eller för dålig tilgång på ljus? Jag lyckas inte hitta orsaken. Vore tackam för tips oc råd.

 7. Sara skriver:

  Tack för all inspiration du ger!
  Vattnar du pluggarna ovan eller underifrån?
  Tack?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det beror lite på. Helst underifrån den första tiden innan plantorna kommit upp, men nu har jag slarvat en hel del när det måste gå fort. /Sara

 8. Sara skriver:

  Menade "Tack!"

 9. Sara skriver:

  "Tack!" Menade jag.

 10. Annika skriver:

  Fantastiskt roligt och givande att läsa allt du skriver, Sara! Gick Per Ahlströms jättebra kurs i ekologisk odling på Överjärva förra året och detta är så bra uppföljning ! Sår i stort sett varje dag nu!

 11. Eva Möttus skriver:

  Hej Sara! Ser på en av dina bilder att du använder djupare brätten, runda och och smala. Har letat runt på nätet men hittar dem ingenstans. Snälla berätta var du fått tag i just den sorten.
  Tacksamma hälsningar Eva Möttus

 12. Oskar skriver:

  Undrar också var man kan köpa de där pluggbrättena någonstans ? Hittar de här, som jag tycker verkar bra: http://www.tradgardsteknik.se/katalog/artikel/pluggbratten-qp-lt-br-gt-tra-plant-lt-br-gt-qp-35-t/1174-0-11/ men de måste köpas 25 st åt gången.

 13. Helena skriver:

  Hej Sara!
  Var har du dina små förodlade plantor så här tidigt på säsongen? Jag har ett gäng inne som tar sig ganska bra men det blir fort trångt då vi har ett litet hus. Så provade att ställa några sådder i växthus men de verkar inte vilja komma upp alls. Är det för kallt? Hur gör du?

 14. Ann skriver:

  Hej Sara
  Jag vill gärna veta mer om vilka fröer du bredsår och vilka som passar bra att så direkt i pluggbrätte. Jag har köpt några rejäla brätten i år och provar mig fram.

  För lavendel gjorde jag på ett tredje sätt: bredsådde först och sen omskolade jag småplantorna till pluggbrättet.

 15. Ann skriver:

  @Oskar
  Lindbloms.se har jag köpt mina pluggbrätten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *