Smart odling med hinkar utan botten - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Smart odling med hinkar utan botten

I år finns det jord i alla bäddar i tunnelväxthuset. Det är så lyxigt. Men förra året var det tomt i bäddarna och jag behövde använda andra sätt att odla. Med hinkar, trädgårdsskräp och lite köpejord blev det en fin tomatodling i alla fall.

Jag vill ju i mesta möjliga mån slippa köpa dyra saker till trädgården och tycker det är så roligt att kunna använda de resurser som finns på nära håll för att odla mina grönsaker. Så när stora mängder jord har saknats, till exempel för att fylla upp nya odlingsbäddar, använder jag olika organiska material och skapar stora högar som så småningom blir jord. Men en del grönsaker trivs ju bäst när de växer i färdig jord. Och för att komma runt det har jag odlat en del i hinkar utan botten, i de här skräphögarna. Det funkar jättefint!

Klippet är inspelat i maj 2015 då tunnelväxthuset var så gott som nytt och jag ännu inte hade jord eller annat material i bäddarna:

 
Följ gärna min YouTube-kanal genom att prenumerera gratis på klippen.

 

Näring och vatten i hinken
Under säsongen fyller jag alltså på med jord runt tomaterna så att hinkarna fylls. Jag vattnar och gödslar direkt i hinkarna, det är väldigt enkelt och växterna får det de behöver eftersom det blir minimalt med spill. Som näring använder jag till exempel gräsklipp, nässelvatten eller kissvatten. Jag använder aldrig färdigköpta näringsblandningar från butik, det tycker jag är helt onödigt eftersom det finns så bra gödningar att enkelt göra själv - helt gratis.

 

Både för växthus och friland
Det är förstås inte bara tomater som kan odlas i bottenlösa hinkar på det här viset. Andra grönsaker kan till exempel vara gurka, paprika, aubergine, kål, squash, ärter och en mängd annat. Det är bara att prova sig fram. Det går också utmärkt att odla på det här viset i en bädd på friland. Jag tänker till exempel på bäddar likt de jag själv anlagt direkt på gräsmattan (läs mer i Nya bäddar utan att gräva tungt) som ju helt saknar jord. Eller de bäddar som beskrivs i serien Den lilla köksträdgården. Vill du gärna odla dem med grönsaker som behöver mer jord runt fötterna än vad som finns är det enkelt att skuffa ner bottenlösa hinkar i materialet och fylla på med jord, köpt eller egen.

När säsongen är över är det lätt att klippa ner växterna i hinken och bara dra upp det bottenlösa skalet. Då stannar jorden kvar i bädden och blandas så småningom upp med materialet där.
/Sara Bäckmo

16. mars 2016