Snabbfrästa gräslöksknoppar

Nej, det är inte trist att gräslöken är på väg att blomma. Det är istället fantastiskt! Bara den som har blomknoppar på löken kan göra det här goda och magiskt vackra tillbehöret.

När gräslöken väl bestämt sig för att blomma är det endast en rejäl klippning som kan hindra den. Mina plantor är frodiga och sätter blom två gånger om året. Nu passar jag på att stjäla en del av knopparna till matlagningen. Så här gör jag frästa gräslöksknoppar.

 

Du behöver:
gräslöksknoppar
olivolja
balsamvinäger (gärna en trögflytande variant)
flingsalt

 

En plastbytta fylld av lila gräslöksknoppar.

Vilken vacker råvara! Inget vi brukar se i grönsaksdisken direkt.

 

Frästa knoppar i en stekpanna.

De färdiga knoparna är vackra som tillbehör till mat eller som en del av en sallad.

 

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna och häll i olivolja. Med mer olja blir knopparna närmast friterade, med mindre olja blir de stekta. Bägge är lika gott. Fräs hastigt lökknopparna. Ringla över lite balsamvinäger och strö flingsalt på toppen. Ett gott tillbehör till både kött och grönsaksrätter.
/Sara bäckmo

25. maj 2017

16 svar till “Snabbfrästa gräslöksknoppar”

  1. Åsa skriver:

    Wow, varför har jag inte tänkt på det! Måste testas, även om blommande gräslök är bland det vackraste i köksträdgården. Särskilt den vitblommande.

  2. Helena Roth skriver:

    OjojOJ så oerhört gott det där ser ut - stort tack för tipset!!

  3. Mette Johansson skriver:

    Du är så härlig!! Enkla, bra och användbara tips!!! Jag älskar dig. Tack!!

  4. Christine skriver:

    Låter jättegott. Ska provas. Undrar om det går att torka efter stekning/ fritering så det blir som chips? Vore ju kul att ha till vintern. Oj, vad inspirerad jag blev nu

  5. Emil Spanos skriver:

    Spännande, har ett gäng knoppar so jag kan prova, går det bra om man gör en balsamico reduktion eller blir det för sött då, kan ju alltid prova, tack för bra tips

  6. Linda skriver:

    Vi testade idag och mannen blev mycket förtjust. Jag gillade också, men barnen var skeptiska.

  7. Jag bjöd på stekta gräslöksknoppar med balsamicovinäger och flingsalt, stekta grönkålsknoppstänglar med flingsalt och grillad halloumi som förrätt vid konfirmationen. Det blev väldigt uppskattat!

  8. Greta Engebretsen skriver:

    Nå gleder jeg meg til blomsterknoppene kommer. Dette må jeg prøve og jeg kjenner nesten smaken allerede. Mums?☘️

  9. Jenny skriver:

    Detta skall jag prova så fort jag har inhandlat gräslök och så småningom får blomknoppar, Tack för ett festligt tips ?

  10. Nina Arela skriver:

    Blommorna kan också köras i mixer tillsammans med salt, och sedan torkas i svamptork eller ugn, så blir det en helt underbart rosa örtsalt!

  11. Birgitta Odebrant Wolkonowski skriver:

    Bra tips! Jag har såå mycket gräslök att jag inte hinner använda allt innan det börjar knoppas. Skall definitivt testa detta!

  12. Marina skriver:

    Går det fast blommorna slagit ut?

  13. nena skriver:

    Förmodar att det går lika bra med ramslöksknoppar!?

  14. Hannas krypin skriver:

    Det låter fantastiskt gott. Tack för tipset.

  15. marko mansikka skriver:

    Borde bli gott med frityrsmet sen ner i oljan

  16. Yvonne Kollenhag skriver:

    Jag plockar dem och sätter i vas och blandar med någon vit blomma och njuter av dem så. Nu ska jag prova att äta dem I år. Låter riktigt gott!

Lämna ett svar till Linda Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *