02. februari 2014

Snart dags att bygga varmbänk

Här kommer vår varmbänk att byggas i mitten-slutet av februari. 

Det ser inte ut att vara en vidare fräsig odlingsplats just nu, särskilt inte som det tillkommit 15 cm snö ovanpå brädhögen du ser. Men under snötäcket döljer sig ett 3m x 1 m stort hål, fyllt till brädden med löv och täckt med en duk - min blivande varmbänk. Är glad för den där duken, den kommer göra det lätt för mig att "lyfta" bort snön och komma igång och arbeta med bygget så småningom.

Just nu läser jag och googlar allt vad jag kan om varmbänkar. Kanske mest för att peppa mig själv och intala mig att detta mitt tredje försök att bygga en varm bädd kommer att lyckas. 

Mitt första försök 2012 var ganska halvhjärtat och gjordes mest för att se om det skulle bli någon värme. Inget brann och det var kallt.

Förra året gjorde jag i ordning två pallkragar, med två kragar på höjden, isolerade med liggunderlag och fylld med fin hästskit blandad med halm. Inget brann och det var kallt det året med. Då tog jag reda på, allt för sent, att jag behövde tillsätta varmt vatten för att få igång processen. 

I år, ta mig tusan, ska det fungera! Och jag har lagt ner stor möda på att planera hur. Mer om det om några veckor då jag sätter igång bygget.

Till dess vill jag gärna ha inspiration från dig som byggt varmbänk. Och bilder! 

Hur gjorde du? När byggde du? Hur startade du upp bädden? Vad sådde du? 

/Sara Bäckmo

2 svar till “Snart dags att bygga varmbänk”

  1. EvaLinnea skriver:

    Tips: http://cesarstradgard.blogspot.se/p/att-anlagga-varmbank.html
    Hej Sara! Cesars Trädgård ligger i Rävemåla i Småland, men det kanske du redan visste. Jag bor också i Småland på deltid. På Charlotta Cesars blogg hittar du massor med smått & gott bla.tips om varmbänk i länken ovan.
    Kram från Eva Linnea

  2. Anonymous skriver:

    Odlar i en grop klädd med lecablock (två lager under jord, ett lager ovan), fyller med hästgödsel, halm och vattnar med varmt vatten. Lägger på flerdubbel bubbelplast under glasen. När värmen är lagom, på med jord och sådden består mest av olika sallader. På hösten gräver jag ut gropen och lägger den brunna gödseln på trädgårdslandet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *