Snart tid för höstskörd - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Snart tid för höstskörd

Palsternacka tillsammans med rosenskära 'Sunset Yellow' och kryddtagetes.

I år är första året jag odlar en större mängd grönsaker att lagra. Det är fjärde säsongen jag odlar just den här ytan och för varje år har jag blivit lite mer effektiv. Alltså har jag haft yta att använda också till lagringsbara grönsaker.

Det som odlats för att kunna lagra är främst potatis, palsternacka, rotselleri, morot och rotpersilja. 

Vårt hus med tillhörande tomt är avstyckat från de ursprungliga ekonomibyggnaderna och vi har ännu inte byggt några egna. Vi har med andra ord inga fiffiga jordkällare, garage, lagård eller annan plats att lagra grönsaker på. 

Därför behöver jag vara lite extra kreativ.

Lite senare i höst kommer jag att gräva en stuka, ett hål i marken isolerat med halm och annat, där jag kommer att förvara grönsaker fram till nästa vår. Dessutom har vi en del oinredda och ouppvärmda rum på övervåningen där jag tänkt lagra grönsaker varvade med torv i tunnor eller backar.

Inser att jag snart måste börja förbereda för den där lagringen. Det är ganska mycket som ska upp. Och så tomt det kommer att se ut i köksträdgården!
/Sara Bäckmo

21. september 2014