Sommarblommor att bredså

De flesta sommarblommor passar fint att bredså. Det är en metod för att så många fröer i ett och samma tråg. Här får du tips om blommor som passar att bredså och vilka du ska låta bli.

Vintersådd av snittblommor

De flesta sommarblommor passar att så med många fröer i ett och samma så-tråg. Här är fröpåsar med zinnia, rudbeckia och vinröd blåklint. Foto: Ida Sjöö.

 

Hur ska man egentligen få plats med alla älskade blommor som planerats till säsongens odling? Många undrar samma sak så här på vintern och våren. En del blommor ska sås tidigt och startas bäst redan inomhus på vintern, eller i växthus och varma uterum på våren. Platsbrist drabbar de flesta odlare förr eller senare och det finns några knep för att få plats med mycket på liten yta inne, eller i växthus.

 

Läs mer: Tips för att lyckas med bredsådd

 

Bredsådd är en metod att så både blommor och grönsaker. Metoden kan användas vid sådd inomhus, i växthus och också för försådder som görs utomhus på våren. Kortfattat handlar det om att strössla ut många fröer på jorden i ett tråg, snarare än att så fröer ett och ett i varsin kruka. Du kan läsa mer om bredsådd och få massa tips i länken ovan.

 

Vintersådd av snittblommor

Här har jag fyllt upp jord som förberedelse till sådd. Jag använder min egen kompostjord, den är så fin att odla i. Foto: Ida Sjöö.

Vintersådd av snittblommor

Extra bra är det att bredså gamla fröer där jag är osäker på grobarheten. I ett och samma tråg märks inte så tydligt om vissa fröer inte gror. Med fröerna i enskilda krukor upptar tomma tråg stor plats och känns helt onödiga. Foto: Ida Sjöö.

Vintersådd av snittblommor

Såhär ser frör till blåklint ut. Det finns ofta många blåklintsfrö i påsen och de passar utmärkt att bredså. Foto: Ida Sjöö.

 

Sju sommarblommor att bredså

Jag skulle säga att nästan alla sommarblommor passar att bredså, så länge du är vaksam på växternas egenheter och justerar avståndet mellan fröerna beroende på vilken växt du odlar. Sånt här lär man sig efter en tid, det är bara att experimentera. Här är några av mina favoriter att bredså.

  • lejongap
  • praktvädd
  • sommarrudbeckia
  • zinnia
  • rosenskära
  • jätteverbena
  • luktärter

Om du inte odlat luktärter förut tipsar jag om Cecilia Wingårdhs fina tips. De finns att läsa i hennes makalöst vackra blomsterböcker.

 

Läs mer: Cecilia Wingårdhs luktärtsfrön och böcker

 

Sen bredsådd

Senare på våren är det praktiskt att så några extra tråg med sommarblommor att sätta ut där det finns luckor i landen. Dessa gror snabbt och kan sås på senvåren.

  • ringblommor
  • atlasblommor
  • blåklint
  • sommarslöja
  • jungfrun i det gröna
  • vallmo
  • solrosor

 

Läs mer: Så sommarblommor inomhus

 

Vintersådd av snittblommor

Foto: Ida Sjöö

Vintersådd av snittblommor

Foto: Ida Sjöö

Vintersådd av snittblommor

Foto: Ida Sjöö

Vintersådd av snittblommor

Foto: Ida Sjöö

 

Svårt med slingriga blommor

Det finns några sommarfavoriter bland blommorna som är svårare att lyckas med från bredsådd. Växter som slingrar sig rejält, riskerar att trassla in sig i varandra om de sås mycket tätt. Det kan göra att plantorna knäcks eller skadas på annat sätt när de planteras om.

Det kan fortfarande vara bra att så dem tillsammans i ett tråg, men du kan behöva så riktigt glest och/eller behöva plantera om lite tidigare än du skulle gjort annars.

En av blommorna jag älskar att odla är klockranka, både blå och vit. Den slingrar sig något väldigt! Jag sår den med flera frön ett tråg och försöker sedan att plantera om innan plantorna blivit för yviga. Krasse är en annan växt som passar att så glesare, eller i enskilda krukor. Luktärter slingrar sig också. Gemensamt för de slingriga är att de ofta passar att toppa (det ska jag skriva mer om i ett annat inlägg) och om man passar på att göra det i samband med omplanteringen kan de bli lättare att hantera.

Andra växter som kan vara svåra att lyckas med vid bredsådd är de som har upprättväxande, spröd stjälk, och/eller inte grenar sig på samma vis som andra växter. Växter som sätter nya sidoskott i bladvecken har större chans att växa vidare sig om de knäcks ovanför ett bladpar, medan högväxta solrosor inte har samma möjlighet till återhämtning.

 

Läs mer: Såkalender för sommarblommor - januari & februari

 

Så lagom

Tänk på att bredsådd ofta lockar till att så många plantor. Håll igen lite på antalet frö om du på förhand vet att du inte har så mycket plats i landen. Det är svårare att så måttligt när det är mycket små fröer som används, större fröer är lättare att portionera ut i rimlig mängd. Om du skulle råka så lite väl mycket av de minsta fröerna är det oftast inget problem, eftersom fröpåsarna brukar innehålla tusentals av de allra minsta fröerna.

När sådden grott och vuxit upp till hanterbara plantor är det enkelt att liksom välta ut plantorna ur tråget för att plantera om. Dela försiktigt på växterna så att du ser plantorna en och en. Välj ut de kraftigaste plantorna och sätt dessa i egna krukor.

 

Läs mer: Förodla mycket på liten yta - använd pluggbox

 

Vintersådd av snittblommor

Zinnia har större fröer än en del andra blommor. Dessa läggs med någon eller några centimeters avstånd på jorden - många i samma tråg. Foto: Ida Sjöö.

 

Vintersådd av snittblommor

Tre byttor fyllda av sommarblommor till årets blommande land. Foto: Ida Sjöö.

 

Vintersådd av snittblommor

Det blir många etiketter att skriva under säsongen. Jag försöker senare att ställa alla plantor av samma sort och sätta en enda etikett på den brickan, för att spara på etiketterna. Foto: Ida Sjöö.

 

Så roligt det är att så och drömma om sommaren! Februari är en utmärkt tid att så vissa av sommarblommorna med längst utvecklingstid, även om snön yr utanför fönstret just nu. Med mycket kärlek, omsorg, vatten och gödsel blir det många fina blommor till sommaren. Som jag längtar!

 

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

 

 

08. februari 2021

2 svar till “Sommarblommor att bredså”

  1. Linnéa skriver:

    Hej, tack för tipsen!
    Jag tänkte jag skulle bredså Zinnia, rosenskära och aster.
    Om jag inte planterar de för tätt behöver jag väl inte sen separera de till varsin kruka om jag vill ha de i en grupp i rabatten?

    Jag är ny på det här med att odla blommor från frö och behöver lite hjälp att förstå. Visst är det så att ett frö från rosenskära, Zinnia och astern är en stängsel av det gröna och blomma? Så vill jag ha en grupp Zinnia i en kruka behöver jag sätta flera frö tätt samman?

  2. Marit Holgersson skriver:

    Klockrankan är härlig. Om den blir för yvig går den att toppa OCH sätta sticklingarna av. Då får man mycket klockrankor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *