15. februari 2014

Sommarblommor bland grönsakerna

Kardon, rosenskära 'Rubenza' samt rudbeckia 'Cherry Brandy' i köksträdgården 2013.

Grönsaker odlade i långa rader, snirkliga krumelurer, fyrkantiga sjok eller lite huller om buller är visserligen vackra i sig. Men är det inte ännu vackrare med grönsaker som frodas tillsammans med blomsterprakt? Det bästa av det bästa. Och det mesta av det mesta. 

Jag har en plats i vardagsrummet vid ett fönster mot öster. Perfekt utsikt över köksträdgården. Här har jag ammat flera barn i gryningsljuset då solens första strålar når de daggtunga bladen i odlingen. Sen har jag vaggat samma barn till sömns och sett skymningsljuset lägga sig som ett stilla filter över den köksträdgård jag skapat för mig och min familj. 

Vårt trädgårdsskafferi är till största del en plats att framställa mat på. Det är också en plats för skapande. Som en stor duk på ett staffli dit jag bär mina brätten med färgklickar och målar. Jag älskar att vara kreativ här!  

Några kombinationer av grönsaker och blomster tycker jag särskilt mycket om. Till exempel förra årets kombination av kardon, rosenskära ’Rubenza’ samt rudbeckia ’Cherry Brandy’, som syns på bilden. 

Den pampiga svartkålen är suveränt vacker i ett hav av blåklint. Förra året växte den bland färgerna klarblå, rosa och lila i en del av köksträdgården. I morgonljuset lös den blå färgen som ädelstenar mot de bubbliga, matt gröna kålbladen. 

En annan kål som gör sig fin mot höga blomster, i nästan vilken färg som helst, är den röda grönkålen. Egentligen är den mer lila än röd. Förra året växte sig plantorna meterhöga, som små träd. Eftersom jag ville ha bladen för mig själv satte jag lagom mängd plantor i en pallkrage, det blev då lätt att täcka kålen på ett sätt så att jag kunde avlägsna nätet vid till exempel trädgårdsvisning. Mellan den röda och gröna kålen odlade jag vit blomstertobak. Ursnyggt och väldoftande. 

Majs står med lagom bra avstånd mellan plantorna och klarar också blomstrande grannar. Hos mig har majsen till exempel fått bo med den vackra gröngödslingsväxten honungsfacelia. I år ska jag låta en annan favorit täcka marken mellan majsfötterna – atlasblomma. Blommar i massor!

Flera av sommarblommorna sår jag ute i byttor nu under våren. De sköter sig själva, mycket praktiskt. En del av dem såddes redan under hösten för att få extra tidiga plantor att sätta ut. 

För den som känner sig vilsen när det gäller vilka blommor (och grönsaker också för den delen) som går att så nu eller annan tid på året kan jag tipsa om en bra funktion på fröfirman impecta.se. I deras vänsterspalt på startsidan kan du enkelt filtrera sökningen efter till exempel såtid. Ett bra hjälpmedel för såsugna. 

Kombinationer av förra årets blomster och grönsaker hittar du på Pinterest.com genom länk överst i högerspalten bredvid.

Trevlig helg!
/Sara Bäckmo

3 svar till “Sommarblommor bland grönsakerna”

  1. Jenny skriver:

    Oj oj oj så snyggt! Sommarblommor bland grönsakerna är ju ett måste. Jag ska i år, för första gången, odla den röda/lila grönkålen. Tack för väntipset till den!��

  2. kanarin skriver:

    tack för impecta-tipset!

  3. lmohar skriver:

    Wow, vilken Rudbeckia <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *